15 Φεβ 2014

Scandinavian Style: Η μόδα του Βορρά

Μπορεί η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης να έχει τελειώσει εδώ και μέρες, όμως το νηφάλιο σκανδιναβικό στυλ ήρθε για να μείνει. Αυτά είναι τα labels, οι bloggers και τα χαρακτηριστικά του στυλ που έχουν στρέψει το βλέμμα μας βόρεια.



Η Εβδομάδα Μόδας της Στοκχόλμης έχει πλέον τελειώσει μα η απήχηση του σκανδιναβικού lifestyle θα μείνει μαζί μας για αρκετό διάστημα. Αν δεν χορταίνεις το στυλ του Βορρά σου προτείνουμε τα πιο αγαπημένα brands, τους πιο ενδιαφέροντες blogger αλλά και τους πιο χαρακτηριστικούς κώδικες για να το υιοθετήσεις.

 
Οι εταιρείες: 
Cos, &OtherStories, Monki: Φανερά επηρεασμένα από την -ούτως ή άλλως σκανδιναβικής προέλευσης- H&M είναι τα πιο οικονομικά αλλά και cool labels, ιδανικά για νεανικές διαθέσεις και budget. 
Acne:Το ανερχόμενο brand Acne που έχει ήδη αγαπηθεί από κάθε fashion editor ενσαρκώνει το ιδανικό scandinavian minimal look και επηρεάζει άμεσα τα high street μαγαζιά. 
Bruuns Bazaar: Το δανέζικο brand έχει αναδειχτεί ακόμα περισσότερο με τη νέα δημιουργική διευθύντριά του, Lene Borggaard δίνοντας μαθήματα σκανδιναβικού στυλ.
Ann-Sofie Back: Η σχεδιάστρια που μαθήτευσε στην Acne και αποτελεί μέρος της δημιουργικής διεύθυνσης του brand Cheap Monday, βρίσκεται και στο Asos με την συλλογή Back.



Οι bloggers:
Αν και ετοιμάζουμε ένα ολόκληρο θέμα αφιερωμένο στους αγαπημένους μας bloggers από τη Σουηδία, ο ευρωπαϊκός Βορράς είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη fashionista. Να μερικοί ακόμα που αξίζει να γνωρίσεις.

Hanna Stefansson: το blog της -σε Σουηδικά και Αγγλικά- είναι ένα ταξίδι στο προσωπικό της στυλ, σε αγαπημένες συνταγές αλλά και σε μαγευτικές εξορμήσεις.

Veronica Mike Solheim: Η Mike από τη Νορβηγία, με τα ιδιαίτερα τατουάζ και τα λιγοστά Αγγλικά της μας μαγεύει με εικόνες από την φυσική ομορφιά του Όσλο.

Hel Looks: Το street style του Ελσίνκι είναι το θέμα του απλού μα δυνατού Hel Looks που συγκεντρώνει το πολύ ιδιαίτερο στυλ των Φιλανδών σε μία σελίδα.

 
Το look 
Go manly: Οι Σκανδιναβοί είναι ξακουστοί για το προοδευτικό lifestyle τους και την ισότητα μεταξύ φύλων. Το ανδρόγυνο look αποκτά αυθεντικότητα με τις γυναίκες να ενσωματώνουν πολλά ανδρικά κομμάτια στο ντύσιμό τους και τους άντρες να μην φοβούνται να τολμούν.
 
Cropped pants: Αν και το trend των παντελονιών που σταματάνε ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται παντού, οι Σκανδιναβοί προτιμούν χρόνια τώρα τα cropped παντελόνια αφού είναι ιδανικά για μετακινήσεις με το ποδήλατο και δεν βρέχονται τόσο εύκολα από λιμνάζοντα νερά στο δρόμο. 
 
Φλατ παπούτσια: Όταν η καθημερινότητα περιλαμβάνει ποδήλατα ως βασικό μέσο, βρεγμένους δρόμους και πλακόστρωτα τότε τα ψηλά τακούνια δεν παρουσιάζονται καν ως επιλογή. Τα στιβαρά φλατ παπούτσια με αντιολισθητικούς πάτους είναι μέρος της εγχώριας... “στολής”. 
 
Μονοχρωμία: Το ναυτικό μπλε, το μαύρο, το λευκό και όλη η γκάμα των γκρι είναι τα αγαπημένα χρώματα των Σκανδιναβών που δεν αρέσκονται να περιπλέκουν πολύ τα πράγματα. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, οι Φινλανδοί, όπως αποδεικνύει το Hel Looks. 
 
Χειμώνας: Αντίθετα με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, οι Σκανδιναβοί δεν εγκαταλείπουν το στυλ τους βρέξει, χιονίσει. Το μυστικό για να μένουν ζεστοί και κομψοί καθ'όλη τη διάρκεια του -τεράστιου- χειμώνα τους είναι ένα: το layering, και ένα ζεστό μα υπέρκομψο παλτό.

Κέλλυ Δεσύπρη