15 Φεβ 2014

Ερωτική σχέση χωρίς σεξ; Όλες οι αιτίες

Ερωτική σχέση χωρίς σεξ; Όλες οι αιτίες
Ανοίγουμε το φάκελο «Σχέση χωρίς σεξ», χωρίς ταμπού και χωρίς φόβους: Μια σχέση χωρίς σεξ μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά όχι απαραίτητα τελειωμένη υπόθεση.
 
Όταν δεν υπάρχει ερωτική επαφή μέσα σε ένα γάμο ή μια σχέση το ζευγάρι μπορεί μερικές φορές να επισκεφθεί μαζί έναν ειδικό, συνήθως όμως πηγαίνει μόνο ο ένας. Μπορεί να σκέφτεσαι πως τα πράγματα είναι χειρότερα για εκείνον που είναι ο δυσαρεστημένος σύντροφος, μπορεί όμως να είναι και για εκείνον που αρνείται το σεξ. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες;
 
photo: quotes-lover.com
 
1.”Απλά δεν με ενδιαφέρει πια το σεξ.” Η εμμηνόπαυση ή η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να κάνουν μια γυναίκα να χάσει τη libido της, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Οι άντρες μπορεί να έχουν πιο χαμηλή τεστοστερόνη από το φυσιολογικό, για διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, αναζητάμε πρώτα κάποια οργανική αιτία που μπορεί να μην έχει εκδηλωθεί ακόμη. Μετά κοιτάζουμε τα θέματα της σχέσης. Είναι όντως έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ (αυτοϊκανοποιείται ή φαντασιώνεται, για παράδειγμα) ή είναι έλλειψη του ενδιαφέροντος για τον ή τη σύντροφο;
 
2. “Ο σύντροφός μου δεν με ανάβει πια”. Αυτή είναι μια πιο δύσκολη κατάσταση, αλλά όχι αδύνατη. Η ή ο σύντροφος που διαμαρτύρεται συνήθως επικαλείται έναν “λόγο”, όπως τα κιλά που έβαλε ο σύντροφός τους ή η απροθυμία να έχουν ερωτική επαφή με τον τρόπο που εκείνη ή εκείνος προτιμά. Υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές αντιμετώπισης για αυτή την περίπτωση. Η μία είναι πως ένας άνθρωπος μπορεί να μάθει να αγαπά ξανά το σύντροφό του εστιάζοντας στο τι είναι αξιαγάπητο επάνω του/της, τι ήταν εκείνο που τον ερέθιζε εξαρχής, ή τι μπορεί να έχει αλλάξει και μπορεί να ξυπνήσει ξανά την αγάπη και την επιθυμία. Η άλλη σχολή σκέψης είναι πως “όταν σε ερεθίζει σε ερεθίζει και όταν δεν σε ερεθίζει δεν σε ερεθίζει” και τίποτε δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Η πιο συνηθισμένη τακτική των ειδικών ψυχολόγων είναι πως μπορεί κάποιος να μάθει να αγαπά και να επιθυμεί ξανά ερωτικά έναν μακροχρόνιο σύντροφο και σίγουρα αξίζει μια προσπάθεια, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά στη σχέση.
 
3. “Είμαστε πολύ μεγάλοι για να κάνουμε σεξ” ή “δεν μπορώ πια να έχω ερωτικές επαφές”. Λανθασμένες αντιλήψεις όπως ότι το σεξ σταματά σε κάποια ηλικία ή πως εξαρτάται από τις στύσεις και τον φυσικά λιπασμένο κόλπο, εξαλείφει πολλή χαρά από τη ζωή ενός ανθρώπου. Όλοι οι άνθρωποι είναι σεξουαλικά πλάσματα και η σεξουαλική έκφραση παίρνει πολλές μορφές. Όταν το ακούμε αυτό από μια φιγούρα εξουσίας όπως έναν γιατρό ή έναν σύμβουλο γάμου, μπορεί πολλές φορές να κάνει τη διαφορά.
 
4. “Έχουμε ξεχάσει αυτή τη συνήθεια”. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά απ' ότι μπορείς να πιστέψεις. Κάποια γεγονότα όπως μια ασθένεια ή ένα καινούργιο μωρό θα διακόψει το φυσιολογικό ερωτικό πρόγραμμα ενός ζευγαριού, θεωρητικά προσωρινά, αλλά η σεξουαλική σχέση απλά δεν συνεχίζεται. Αυτός που συνήθως παίρνει την πρωτοβουλία παύει να το κάνει ίσως λόγω της συχνής απόρριψης και ο άλλος, που σίγουρα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία όταν θα είναι έτοιμος, δεν το κάνει. Η σεξουαλική ανομβρία συνεχίζεται και, αρκετά συχνά, κανείς δεν ανακινεί το θέμα μέχρι που γίνεται ζωτικής σημασίας για τον έναν ή τον άλλο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια.
 
5. “Είμαι ερωτευμένη/γοητευμένη με κάποιον άλλο”. Αυτό δεν αποκλείει απαραίτητα το σεξ με τον επίσημο σύντροφο. Πολλοί άνθρωποι έχουν αγαπήσει περισσότερους από έναν ανθρώπους ταυτόχρονα. Αν ο ένας στο ζευγάρι έχει τη δική του ή της ερωτική διάθεση εστιασμένη αποκλειστικά αλλού τότε πρέπει να ληφθούν κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Μπορεί αυτό να είναι ένας περαστικός ενθουσιασμός; Είναι μία αβάσταχτη προδοσία; Τι πρέπει να κάνω εγώ ή ο σύντροφός μου γι' αυτό; Κάθε σχέση ζευγαριού είναι διαφορετική και περιλαμβάνει άτομα με διάφορα επίπεδα δέσμευσης και ευελιξίας. Πολύ περισσότερα ζευγάρια απ' όσα θα μπορούσαν να φανταστούν οι πιο πολλοί άνθρωποι ζουν ευτυχισμένα χωρίς σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους ή με ερωτική ζωή έξω από την επίσημη σχέση τους. Ωστόσο, αν ο ένας είναι δυστυχισμένος με την κατάσταση του “όχι σεξ μεταξύ μας” τότε ο άλλος έχει μόνο τις ακόλουθες επιλογές:
 
* Να ωθήσει το σύντροφό του να πάει σε σύμβουλο ή να πάει ο ίδιος. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες πιθανές κινήσεις που δεν έχει σκεφτεί.
* Μπορεί να αποδεχτεί την κατάσταση και να απολαύσει την όποια ικανοποίηση που του προσφέρει η σχέση του.
* Αυτός που νιώθει δυστυχισμένος μπορεί να πιέσει την κατάσταση βάζοντας ένα τελεσίγραφο. Το να επισκεφθεί το ζευγάρι έναν σύμβουλο σχέσεων μπορεί να είναι μέρος αυτής της πρόκλησης.
* Ο σεξουαλικά απογοητευμένος μπορεί να αποσυρθεί από τη σχέση ανοιχτά ή σιωπηρά.
* Μετά απ' όλα τα παραπάνω και αφού ζυγίζει όλες τις επιλογές μπορεί να φύγει από τη σχέση.
 
Είναι θλιβερό όταν ένα κάποτε αγαπημένο ζευγάρι δεν εκφράζει πια εκείνη την αγάπη ερωτικά. Ωστόσο, οι άνθρωποι και οι περιστάσεις αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε έναν βαθμό. Μία λευκή σχέση μπορεί και πάλι να είναι ικανοποιητική ή μπορεί να είναι αβάσταχτη για τον έναν ή και τους δύο. Εκεί έρχεται η στιγμή να πάρει κανείς μια απόφαση και να διαλέξει...
 
photos: quotes-lover.com