20 Ιουν 2011

Η νήσος Σαμόα θα κάνει άλμα 24 ωρών στο μέλλον

Η μικροσκοπική νήσος Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό θα κάνει άλμα 24 ωρών στο μέλλον, παραλείποντας μία ημέρα, στα τέλη της φετινής χρονιάς, ώστε να βρεθεί στην ίδια ζώνη ώρας με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι 180.000 κάτοικοι της νήσου θα παραλείψουν την 30η Δεκεμβρίου και θα ξυπνήσουν στις 31 Δεκεμβρίου έχοντας πέσει στο κρεβάτι τους στις 29 του μηνός, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η ημερολογιακή τούτη αλλαγή στόχο έχει να φέρει εγγύτερα ωραριακά τη Σαμόα με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δύο χώρες που φιλοξενούν αντίστοιχο αριθμό υπηκόων της Σαμόα με όσους διαμένουν στην ίδια τη νησιωτική χώρα.

«Στις εμπορικές συναλλαγές με την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία χάνουμε δύο εργάσιμες ημέρες κάθε εβδομάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Τουϊλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκάοϊ. «Όποτε είναι εδώ Παρασκευή, είναι Σάββατο στη Νέα Ζηλανδία και όποτε πηγαίνουμε στην εκκλησία την Κυριακή, ήδη στο Μπρίσμπεϊν και το Σίδνεϊ κάνουν επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όσοι έχουν γενέθλια την 30η Δεκεμβρίου φέτος θα χρειασθεί να τα γιορτάσουν κάποια άλλη μέρα. Βέβαια, το μειονέκτημα της διάβασης των 32 χλμ. που χωρίζουν τη διεθνή ζώνη της ανατολικής ώρας από τη δυτική θα είναι πως πλέον οι κάτοικοι της Σαμόα δεν θα μπορούν πλέον να υπερηφανεύονται πως είναι οι τελευταίοι άνθρωποι στον πλανήτη που βλέπουν τη δύση του ηλίου. Σε αντιστάθμισμα θα συμπεριληφθούν μεταξύ εκείνων που θα βλέπουν πρώτοι να χαράσσει η νέα ημέρα.

http://www.onlycy.com/