13 Νοε 2010

Θέλουμε τη Βενετία, δεν θέλουμε τη Veniceland

Χιλιάδες κάτοικοι της Βενετίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν την Κυριακή σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι στις δημοτικές αρχές της πόλης, οι οποίες, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, έχουν μετατρέψει την πάλαι ποτέ «Γαληνοτάτη Δημοκρατία» σε ένα τεράστιο «θεματικό πάρκο», γεμάτο ξένους τουρίστες.
Η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών Venessia.com θα βγει την Κυριακή με γόνδολες και ιδιωτικά σκάφη στα μεγαλύτερα κανάλια και θα μοιράσει, με σαφή διάθεση ειρωνείας, αυτοσχέδιους χάρτες με την επιγραφή «Veniceland», οι οποίοι θα μιμούνται τους αντιστοίχους της Ντίσνεϊλαντ. Σκοπεύουν μάλιστα να μεταβούν μέχρι την πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου- μεταξύ σοβαρού και αστείου - θα ανακηρύξουν τη Βενετία σε «θεματικό πάρκο αποκλειστικά για τουρίστες».
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι ο δήμαρχος της πόλης έχει βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής του μόνο τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη, αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων της.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι με 20 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο και 55.000 ημερησίως, η ποιότητα της ζωής τους έχει διαταραχθεί από τις πλέον αρνητικές εκφάνσεις του «μαζικού τουρισμού». Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν γεμάτα όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου, η αύξηση του θορύβου είναι αφόρητη, τα νοσοκομεία είναι σε 24ωρη βάση γεμάτα με τουρίστες, ενώ τα κρουαζιερόπλοια ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα προκαλώντας σοβαρές ζημιές στη διάβρωση των θεμελίων της πόλης και κοστίζοντας πολύ παραπάνω σε δημοτικούς φόρους από μια άλλη ιταλική πόλη.
Επιπλέον, καταγγέλλουν την εξαφάνιση επαγγελμάτων και βιοτεχνιών αφού σχεδόν οι πάντες είναι πια υποχρεωμένοι να εργάζονται στη βιομηχανία του τουρισμού, ενώ τα μείζονα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, όπως η αποκομιδή τεραστίου όγκου απορριμμάτων και η υπερφόρτωση των αποχετεύσεων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην πόλη.
«Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα της πόλης μας, η οποία καταλαμβάνεται κάθε χρόνο από 20 εκατ. τουρίστες» τόνισε ο Ματέο Σέκι, εκπρόσωπος Τύπου της κίνησης, προσθέτοντας: «Ζητάμε να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη Βενετία και τους μόνιμους κατοίκους της. Αρνούμαστε να δεχτούμε την κουλτούρα του μαζικού τουρισμού που επικρατεί και θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στις δημοτικές αρχές».

Θρήνος για τη νεκρή «Γαληνοτάτη»
Η κίνηση πολιτών Venessia. com είχε τελέσει ακριβώς πριν από ένα χρόνο μια συμβολική «κηδεία» της πόλης, λόγω της μείωσης των γηγενών κατοίκων της. Δεκάδες γόνδολες που μετέφεραν άδεια φέρετρα και μπουκέτα λουλούδια πέρασαν από όλα τα κανάλια της Βενετίας με τη συνοδεία τραγουδιών και ποιημάτων στην τοπική διάλεκτο, «θρηνώντας» με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο τον πληθυσμό της πόλης, ο οποίος μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Από 74.000 μόνιμους κατοίκους το 2006, η διάσημη πόλη σήμερα μετρά μόλις 60.052, με τους περισσότερους πολίτες που φεύγουν να είναι νέοι που αναζητούν καλύτερη επαγγελματική τύχη σε κάποια άλλη ιταλική πόλη.
http://www.tovima.gr/