13 Νοε 2010

Ελεύθερη η Σου Κι;

Την απελευθέρωση της δημοκρατικής ηγέτιδας Αουνγκ Σου Κι υπέγραψε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, σύμφωνα με αναφορές που όμως δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Επιπλέον η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί και από το δικηγόρο της, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παραμένουν αποκλεισμένα από τη χώρα.

Η Σου Κι βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό τα τελευταία 21 χρόνια, “ποινή” που της επιβλήθηκε από τη χούντα και λήγει το Σάββατο (13/11).
Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχει έντονη αστυνομική δραστηριότητα έξω από το σπίτι της στο Ρανγκούν, ωστόσο ακόμα η χούντα δεν έχει δώσει καμία επίσημη αναφορά για την απελευθέρωση της.
Ο δικηγόρος της παρ' όλα αυτά έχει διαμηνύσει πως η Σου Κι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί την απελευθέρωση της, αν πρόκειται να αποκλειστεί από την πολιτική ζωή της χώρας.
Ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή (12/11) πως “δεν υπάρχει λόγος να κρατείται ούτε μια μέρα παραπάνω”.
Η 65χρονη ηγέτιδα κανονικά έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερη εδώ και ένα χρόνο, όμως μεσολάβησε η “εισβολή” ενός Αμερικανού στο σπίτι της, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η αποστολή του ήταν να την σώσει.
Η Σου Κι τότε είχε κρατηθεί στις φυλακές για παραβίαση των όρων του κατ'οίκον περιορισμού και η ποινή της παρατάθηκε για ακόμη 18 μήνες.
Πηγές αναφέρουν πως 2.000 υποστηρικτές της Σου Κι έχουν μαζευτεί έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, φορώντας μπλούζες που γράφουνε “Είμαστε δίπλα σου”.
http://www.cosmo.gr/