13 Νοε 2010

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές

Μια ωραιότατη τρόικα μάς περιμένει μια ημέρα μετά τις εκλογές, ενώ αναμένουμε και τα στοιχεία της Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας. Όλα αυτά, σημαίνουν ένα πράγμα: νέα μέτρα, που η κυβέρνηση έχει “υποσχεθεί” ότι θα στραφούν προς τον περιορισμό της σπατάλης και όχι προς τους φορολογούμενους.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έρθει σε διαβουλεύσεις με την τρόικα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου, ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, της μοναδικής χώρας από όλη την Ένωση που ακόμα περιμένει τη δημοσίευση των στοιχείων της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 φαίνεται ότι θα είναι πολύ πάνω από το 9%, πράγμα που σημαίνει πως ο υπολογισμός της κυβέρνησης για 7.8% είναι τελείως εκτός πραγματικότητας.
Έτσι λοιπόν, μια τα εννεά δισ. Ευρώ και μία το 9% στο έλλειμμα, τα νέα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση είναι κάτι περισσότερο από σίγουρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρώτος στόχος θα είναι ο περιορισμός της δημόσιας σπατάλης, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημόσιοι οργανισμοί θα υποστούν “βαριές” και ριζικές αλλαγές. “Εύκολα” θύματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφού μετά τον ΟΣΕ, σειρά θα έχουν όλες οι υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες.
Μεγάλες περικοπές θα υποστούν οι δαπάνες στα Προγράμματα Δημόσιων Επενδύσεων, αλλά και τα νοσοκομεία.
Οι αλλαγές στη φορολογία θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή προς το τέλος του μήνα.
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και μέτρα για την τόνωση της αγοράς ιδιαίτερα σε τομείς που παρουσιάζουν μεγάλη πτώση πωλήσεων σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ετσι εξετάζεται η μείωση των τελών ταξινόμησης των ΙΧ αυτοκινήτων χαμηλού και μεσαίου κυβισμού. Προτάσεις έχουν υποβληθεί και για την τόνωση της αγοράς ακινήτων που έχει κάνει μεγάλη βουτιά.
Άλλωστε για το λόγο αυτό αποφασίστηκε και η αναβολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, μέχρι τον Ιούνιο του 2011, των αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν από 1.1.2011.
http://www.cosmo.gr/