3 Οκτ 2012

Γαλατόπιτα μετσοβίτικη

Γαλατόπιτα μετσοβίτικηΥλικά
1 λίτρο γάλα
4 αβγά
300 γρ.αλεύρι
200 γρ.φρέσκο βούτυρο
1 πρέζα βανίλια
2 κρόκους αβγών(προαιρετικά)
2 φ.τσαγιού ζάχαρη
λίγη κανέλα
4 χωριάτικα φύλλα

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το και ανακατεύοντας για να διαλυθεί μέσα στο κρύο γάλα και να μη σβολιάσει.

Ρίχνουμε μέσα τα αβγά χτυπημένα,τη ζάχαρη και τα 100 γραμμάρια από το βούτυρο.

DSCN1863

Ανάβουμε το μάτι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το μείγμα να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη βανίλια και ανακατεύουμε τελευταία φορά.

DSCN1864

Βάζουμε σε ταψάκι τα φύλλα μας αφού τα βουτυρώσουμε πρώτα ένα ένα με τα άλλα 100 γρ. βούτυρο.
Τα βάζουμε με τρόπο ώστε να περισσεύουν έξω από το ταψί μας.

DSCN1865

Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από πάνω, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.

DSCN1866

DSCN1867

Αν χρησιμοποιήσουμε τους κρόκους,τους χτυπάμε και αλείφουμε τα  φύλλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

DSCN1868

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

DSCN1870

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

DSCN1891

ΣΗΜ.:Εγώ αντί για χωριάτικα φύλλα βάζω 6 φύλλα κρούστας για γλυκά. Μου 
αρέσουν περισσότερο γιατί είναι πιο “φίνα” από τα χωριάτικα.
Αυτό όμως είναι καθαρά θέμα γούστου.

DSCN1893

ofono