5 Ιουλ 2012

Φωτοβολταϊκά διπλής όψεως παράγουν 50% περισσότερη ενέργεια

Τα φωτοβολταϊκά διπλής όψεως παράγουν ενέργεια από τις ακτίνες του ηλίου που «χτυπούν» την μπροστινή πλευρά τους αλλά και από το φως που αντανακλάται και διαχέεται στην πίσω πλευρά τους.

Εγκαθίστανται είτε κάθετα είτε οριζόντια και εκτιμάται ότι μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα στο έπακρο.
Η ιδέα των «διπλών» φωτοβολταϊκών έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και δεκαετίες, ωστόσο το υψηλό κόστος και οι κατασκευαστικές δυσκολίες λειτουργούσαν πάντα αποτρεπτικά.
Σήμερα μια ισραηλινή νεοσύστατη εταιρεία εν ονόματι BSolar αποφάσισε να υπερπηδήσει τα εμπόδια και ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε τα πρώτα φωτοβολταϊκά διπλής όψεως με υψηλή αποδοτικότητα.
Επίσης, τα «διπλά» φωτοβολταϊκά μονοκρυσταλλικού πυριτίου της BSolar δεν έχουν πολύ υψηλό κόστος κατασκευής αφού φτιάχνονται με στάνταρ εξοπλισμό και παραγωγικές διαδικασίες, γεγονός που αφήνει ελπίδες για μαζική παραγωγή.

Βέβαια το μυστικό τους είναι ότι περιέχουν βόριο αντί για αλουμίνιο.
Το βόριο επιτρέπει στο πίσω μέρος του πάνελ να απορροφήσει το φως που αντανακλάται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αποδοτικότητα της μπροστινής πλευράς.
Εκτός αυτού ενισχύει την ανθεκτικότητα των πάνελ σε χτυπήματα και μειώνει τις πιθανότητες να σπάσουν, ειδικά όταν μιλάμε για λεπτές κατασκευές.
Αν και το βόριο δυσκολεύει λίγο την παραγωγική διαδικασία και ανεβάζει το κόστος των φωτοβολταϊκών, η BSolar κατάφερε να διατηρήσει ανταγωνιστικές τιμές διαφημίζοντας αποτελεσματικά την υψηλή αποδοτικότητα των πάνελ της, αφού παράγουν ως και 50% περισσότερη ενέργεια.Η εταιρεία, που έχει ήδη ολοκληρώσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 730 kW στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι οι κατασκευαστές θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν στα έργα τους τα «διπλά» πάνελ, ενισχύοντας τη νέα τεχνολογία.

econews