26 Μαρ 2014

Στρείδια: πώς να τα απολαύσετε στο έπακρο...

Στρείδια: πώς να τα απολαύσετε στο έπακρο...
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίαν προσφάτως, διοργανώθηκε το τελευταίο φεστιβάλ στρειδιού, συγκεκριμένα στο Falmouth του Cornwall. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα φυσικά λιμάνια με τόσο βαθιά νερά, που φιλοξενεί και το μεγαλύτερο εκτροφείο στρειδιών στον πλανήτη. Είναι επίσης και ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου ακολουθούνται ακόμη πατροπαράδοτες μέθοδοι σε ό,τι αφορά στο ψάρεμα.
Το 2012 σηματοδότησε το 16ο χρόνο του φεστιβάλ και όσοι λάτρεις είχαν το απαραίτητο βαλάντιο, δεν έχασαν την ευκαιρία να βρεθούν στη Μεγάλη Βρετανία.
Τώρα είναι η εποχή τους και ίσως ήρθε η ώρα να δούμε γιατί -σύμφωνα με δημοσίευμα του Msn Food- τα συμπαθή αυτά οστρακοειδή έχουν τόσο φανατικούς οπαδούς αλλά και εχθρούς…
Ποια στρείδια είναι τα καλύτερα;
Θρυλείται ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες πλήρωναν το βάρος τους σε χρυσάφι για να τα γευτούν. Ακόμη και σήμερα, τα στρείδια είναι συνδεδεμένα συνειρμικά με την πολυτέλεια. Δεν ήταν όμως, πάντα έτσι. Τον πρώιμο 19ο αιώνα, τα στρείδια ήταν «μεζές» συνυφασμένος με τη φτωχολογιά, καθώς οι φτωχοί ήταν εκείνοι που τα «ξέθαβαν» σε ρυάκια και ποτάμια.
Δύο είναι τα βασικά είδη στρειδιού που καταναλώνονται παγκοσμίως: το αγγλικό στρείδι και το στρείδι του ειρηνικού. Το στρείδι του ειρηνικού είναι το πλέον «καλλιεργούμενο» - παραγόμενο στον κόσμο, καθώς θεωρείται ασπίδα απέναντι σε λογής λογής ασθένειες. Ωριμάζει γρήγορα (σε δύο ή τρία χρόνια) και καταναλώνεται όλο το χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, έχει λιγότερο «σώμα» από το αγγλικό στρείδι.
Το αγγλικό αγαπιέται περισσότερο από τους λάτρεις του «gourmet» και είναι σχετικά πιο «τσιμπημένο» από πλευράς τιμής. Παρ΄ όλα αυτά, είναι εποχιακό προϊόν (Οκτώβρης - Μάρτης) και εκτός εποχής χάνει κάτι από τη νοστιμιά του. Δεν είναι επικίνδυνο να φάει κανείς στρείδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, απλώς δεν θα απολαύσει στο μέγιστο βαθμό τη γεύση τους, λόγω της αλλαγής στη θερμοκρασία των υδάτων. Κάνουν επιπλέον και αρκετό καιρό να ωριμάσουν –έξι ή επτά χρόνια συνήθως- γεγονός που τα κάνει ακόμα πιο επιθυμητά.
Οι ψαράδες του αγγλικού Falmouth θεωρούν (όχι χωρίς επιχειρήματα) τα στρείδια τους τα καλύτερα στον κόσμο. Κι αυτό γιατί είναι πιο «γλυκά» από τα υπόλοιπα λόγω του νερού μέσα στο οποίο μεγαλώνουν. Τα στρείδια λειτουργούν σαν μικρά φίλτρα και εγκολπώνονται ό,τι βρίσκεται στο νερό, όπου ζουν.
Είναι πράγματι αφροδισιακά;
Ο θρυλικός εραστής Καζανόβας καταβρόχθιζε -σύμφωνα πάντα με τον «μύθο»- 50 στρείδια κάθε πρωί στο μπάνιο με την εκάστοτε συνοδό του. Ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για «ώθηση στο πνεύμα και στον έρωτα», θέλοντας να συνδέσει τα στρείδια με τη λίμπιντό του.
Υπάρχει πράγματι μία αλήθεια στη σχετική φιλολογία. Τα στρείδια περιέχουν ψευδάργυρο, του οποίου η έλλειψη επηρεάζει τις ανδρικές ερωτικές ορμές. Συν τοις άλλοις, το στοιχείο αυτό αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε μάλιστα, ότι το όστρακο αυτό περιέχει ένα σπάνιο αμινοξύ, που ευνοεί την διέγερση των σεξουαλικών ορμονών.
Ωστόσο, ακόμα κι αν αφήσουμε το ρομαντισμό απ’ έξω- τα στρείδια είναι μία ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή –είναι πολύτιμη πηγή και άλλων μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το ασβέστιο, μαζί με βιταμίνες Α και Β12- και είναι επίσης χαμηλά σε χοληστερόλη.
Πώς «ανοίγουμε» ένα στρείδι;
1. Βάζουμε το στρείδι στο μέσον μιας υφασμάτινης πετσέτας με το πλατύ μέρος του να κοιτά επάνω. Διπλώστε μέρος της πετσέτας ώστε να καλύπτει το όστρακο και κρατήστε καλά.
2. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό μαχαίρι για στρείδια. Η λεπίδα του είναι αμβλεία για να αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμού πάνω στην κίνηση του ανοίγματος. Τοποθετείστε την άκρη του μαχαιριού στο σημείο όπου ανοίγει το στρείδι.
3. Αργά και σταθερά, μετακινείστε το μαχαίρι στο εσωτερικό του στρειδιού.
4. Οδηγήστε με προσοχή το μαχαίρι παράλληλα με το όστρακο μέχρι να βρείτε το σημείο όπου εφάπτεται ο οργανισμός με το κέλυφος.
5. Κόψτε το «δεσμό» και τραβήξτε το φαγώσιμο μέρος προς την κορυφή του οστράκου.
6. Κρατήστε το όστρακο και το περιεχόμενό του «ξαπλωτά» για να μην χάσουν τους φυσικούς χυμούς τους.
Αν είναι φρέσκο, πρέπει το στρείδι να είναι χυμώδες και να μυρίζει θάλασσα. Όσον αφορά στη φύλαξή του στο ψυγείο, καλύτερα να μη βάζετε τα στρείδια σε πλαστικές σακούλες, γιατί τους δημιουργείτε «ασφυξία». Τοποθετείστε τα καλύτερα σε δίσκο με μια βρεγμένη πετσέτα τραπεζαρίας στην κορυφή.
Πώς πρέπει να τα τρώμε;
Η μεγάλη «διαμάχη» αφορά το κατά πόσο κάποιος πρέπει να καταπίνει μεμιάς ένα στρείδι ή να το μασά, διεξάγεται επί αιώνες, αλλά τελικά αποτελεί απλώς ζήτημα προσωπικής προτίμησης. Κάποιοι λένε ότι η εμπειρία του να το κατεβάζει κανείς κατευθείαν στο λαιμό είναι συστατικό στοιχείο της απόλαυσής του, αλλά στις μέρες μας θεωρείται επίσης, απολαυστικό το μάσημα, για να καταλαβαίνει κανείς καλύτερα τη γεύση του.
Η προετοιμασία μπορεί να έχει διάφορα χαρακτηριστικά – τα στρείδια καταναλώνονται ωμά, καπνιστά, φουρνιστά, τηγανητά ή και στον ατμό. Οι λάτρεις τους προτιμούν να τα τρώνε ωμά –ίσως με λίγο λεμόνι, ξύδι ή tabasco. Άγγλοι ειδικοί πάλι, προτείνουν μια μέθοδο κατανάλωσης εξαιρετικά εκλεπτυσμένη: τράβηγμα με τον ουρανίσκο, μάσημα δύο φορές μέχρι τη γευστική «έκρηξη» στο στόμα και κατάποση με μια γουλιά σαμπάνιας...