18 Φεβ 2014

Κάνε την φροντίδα της υγείας θέμα για δύο!


Αναζητάς τρόπους να βοηθήσεις τον εαυτό σου και το σύντροφό σου να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες; Ξεκίνα με αυτές και κάνε την υπόθεση της υγείας και της ευεξίας υπόθεση για δύο!









1. Δευτέρα- Κίνηση
1. Δευτέρα- Κίνηση
  • Πώς να σηκωθείτε από τον καναπέ
Ανάμεσα στη δουλειά, τις υποχρεώσεις και τις συνήθειες της καθιστικής ζωής, κάποιοι άνθρωποι θα ήταν απλά ευτυχισμένοι αν δεν χρειαζόταν να σηκωθούν καθόλου από την καρέκλα τους. Δοκίμασε τους παρακάτω τρόπους για να (ξε)κουνηθείτε παρέα !

  • Σιγά σιγά
Αν δεν έχετε συνηθίσει να ασκείστε μην πιέζεστε να αυξήσετε απότομα τη φυσική του δραστηριότητα. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, όπως έναν 10λεπτο περίπατο, μια βόλτα στην εξοχή ή στο βουνό ή κάντε ποδήλατο στο πάρκο της γειτονιάς.
* Εκμεταλλεύσου το χρόνο μπροστά στην οθόνη
Οι περισσότεροι περνούν πολύ περισσότερες από τις συνιστώμενες 2 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες. Μερικές ιδέες για κίνηση παράλληλα με την τηλεόραση;
  • Πρότεινέ του να παίξετε ένα παιχνίδι παντομίμας την ώρα των διαφημίσεων.
  • Κάντε έναν μικρό οικογενειακό “διαγωνισμό” την ώρα των διαφημίσεων: ποιος μπορεί να κάνει τα περισσότερα push ups ή να τρέξει επί τόπου χωρίς να κουραστεί;
  • Βάλε δυνατά μουσικά videoclip στην τηλεόραση και χόρεψε μαζί του! Ακόμη κι αν στην αρχή σε κοιτάζει λοξά , θα ξεσηκωθεί και θα σου κάνει παρέα.
    2. Τρίτη- Συνταγή   
    2. Τρίτη- Συνταγή
    • Τονοσαλάτα
    Δοκίμασε αυτή τη συνταγή, μαζί με τον καλό σου, για να κάνεις πιο υγιεινή και νόστιμη την αγαπημένη σου τονοσαλάτα. Δοκίμασε κινόα -μπορείς να βάλεις πλιγούρι ή κους κους- και να προσθέσεις τόνο κονσέρβας και όλα τα αγαπημένα σας λαχανικά (αγγουράκι, σέλερι, πιπεριές, μαρούλι, ελαιόλαδο και λίγη μαγιονέζα). Μπορείς κι εσύ να πειραματιστείς με τα δικά σου αγαπημένα λαχανικά!

    3. Τετάρτη- Φαγητό 
    3. Τετάρτη- Φαγητό
    Πολέμησε το marketing του πρόχειρου φαγητού. Ένας τρόπος για να μάθετε και να αγαπήσετε την υγιεινή διατροφή είναι η ενημέρωση:

    • Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες με τα συστατικά στα έτοιμα τρόφιμα. Συζητήστε μαζί ποιες επιλογές θα μπορούσαν να είναι πιο υγιεινές.

    • Φτιάξτε μαζί τον κατάλογο για το σούπερ μάρκετ και προσπαθήστε να βρείτε τις πιο υγιεινές εκδοχές τροφίμων και σνακ που αρέσουν στον καθένα.

    • Καθιερώστε ένα γεύμα πρόχειρου φαγητού την εβδομάδα – ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσετε την υγιεινή διατροφή είναι να μην υπάρχουν απόλυτες απαγορεύσεις και περιορισμοί.
    4. Πέμπτη – Φόρτισε τις μπαταρίες 
    4. Πέμπτη – Φόρτισε τις μπαταρίες
    Μήπως οι αργίες και οι διακοπές διέλυσαν το πρόγραμμά σας; Βάλε την οικογένειά σου ξανά στο ρυθμό της χωρίς κόπο και γκρίνιες!

    • Ξεκίνα με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, π.χ. πήγαινε για ύπνο 10 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα μέχρι να φτάσεις στην ώρα που έχεις αποφασίσει πως είναι κατάλληλη.

    • Καθίστε μαζί στο οικογενειακό τραπέζι. Ένα οικογενειακό γεύμα την ημέρα είναι μια σημαντικό, ακόμη κι αν είσαι πολυάσχολη. Είναι απίστευτα σημαντικό να κάθεστε στο τραπέζι και να συζητάτε την ημέρα σας.
    5. Παρασκευή- Συνταγή 
    5. Παρασκευή- Συνταγή

    Αντί για λαζάνια
    Χρησιμοποίησε τα βασικά συστατικά -τυρί που λιώνει, ζυμαρικά και τομάτα- και παράλειψε τη γέμιση και τον πολύ χρόνο στο φούρνο για να φτιάξεις ένα σούπερ γρήγορο και νόστιμο γεύμα για όλη την οικογένεια. Αν εκείνος αγαπάει τα αλλαντικά, μπορείς να προσθέσεις λίγη ψιλοκομμένη γαλοπούλα ή ζαμπόν.
    * Βράσε τα αγαπημένα σας κοφτά ζυμαρικά.

    • Στο μεταξύ, τσιγάρισε σε ένα βαθύ τηγάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, ανέβασε τη θερμοκρασία και πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένη τομάτα. Μπορείς να προσθέσεις όποιο άλλο λαχανικό σας αρέσει: ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές, μπουκετάκια μπρόκολο, φύλλα σπανάκι, ροδέλες ελιάς κ.λπ.

    • Στράγγιξε τα ζυμαρικά και πρόσθεσέ τα και αυτά στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και πασπάλισε με τυρί που λιώνει.