2 Ιαν 2014

Χιονίζει νέα στα χιονοδρομικά!

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και το ένα μετά το άλλο τα χιονοδρομικά κέντρα ανοίγουν και διεκδικούν τη θέση τους στις χειμωνιάτικες εξορμήσεις μας. Κάνουμε focus σε 7 από αυτά και μαθαίνουμε τις, αρκετές σε ορισμένες περιπτώσεις, εξελίξεις για να… πάρετε τα βουνά προετοιμασμένοι.

Παρνασσός σε φάση ανανέωσης

 Με νέους αναβατήρες και πίστες και διευρυμένο ωράριο υποδέχεται τη σεζόν ο Παρνασσός.
Με νέους αναβατήρες και πίστες και διευρυμένο ωράριο υποδέχεται τη σεζόν ο Παρνασσός.
Σε υψόμετρο 1.600-2.250 μ., το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας δεν σταματά να εξελίσσει το προφίλ του. Έτσι λοιπόν, τη φετινή σεζόν, που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου, τρεις νέοι αναβατήρες περιμένουν τους λάτρεις της χιονοδρομίας, καθώς αντικαταστάθηκε ο Δίας που συνδέει τα Κελάρια με τη Φτερόλακκα και προστέθηκαν δύο καινούργιοι, ένας παιδικός στην κορυφή του Βάκχου, όπου έχει διαμορφωθεί ένα νέο πλατό αρχαρίων, και ένας στην περιοχή Σαχάρα, δημιουργώντας καινούργιες πίστες για απαιτητικούς χιονοδρόμους. Παράλληλα παγιώνεται η 12ωρη λειτουργία του κέντρου τα Σάββατα (8 π.μ.-8 μ.μ. ), ενώ βέβαιη θεωρείται και η συνδιοργάνωση με τον ΕΟΣ Αθηνών και την κορυφαία σχολή σκι Πάππος-Μπαλντούμης της Παγκόσμιας Ημέρας Χιονιού με μία εβδομάδα αφιερωμένη στους μικρούς χιονοδρόμους, η οποία θα κορυφωθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Διάλειμμα θα κάνετε στα δύο σαλέ, ενώ και φέτος τα συνεργαζόμενα ski bus προσφέρουν 20% έκπτωση στις τιμές εισόδου. Διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων.
Είσοδος: € 30 τα σαββατοκύριακα, € 15 τις καθημερινές (www.parnassos-ski.gr , 2234022700 ).

Χελμός με νέες ιδέες

 Snowmobile στον Χελμό.
Snowmobile στον Χελμό.
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Snow Board στις 21 Δεκεμβρίου ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του το δημοφιλές, ιδίως για τη νεολαία, και δραστήριο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων. Πιάνοντας κορυφή στα 2.340 μ., διαθέτει 13 πίστες, 7 αναβατήρες, snow park, δύο σαλέ, ενώ από φέτος εξειδικευμένοι παιδαγωγοί θα προσφέρουν δημιουργική απασχόληση σε παιδιά έως 12 ετών στον ολοκαίνουργιο παιδότοπο δίπλα στο κάτω σαλέ. Από εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να βλέπουμε συχνότερα, τα πακέτα all inclusive ski (διαμονή, ski pass, εξοπλισμός, ημιδιατροφή από € 45 ), τα οποία προσφέρονται πλέον και σε light εκδοχή με διαμονή και ski pass από € 25. Τα Σάββατα θα υπάρχει νυχτερινό σκι μέχρι τις 9, ενώ ski bus θα εκτελούν τακτικά δρομολόγια από Αθήνα και Πάτρα. Κατά τα άλλα, το δίλημμα της διαμονής σε Καλάβρυτα ή Ζαρούχλα, γέρνει υπέρ των πρώτων για όσους έρχονται αποκλειστικά για σκι, καθώς με τα πολλά χιόνια ο δρόμος που συνδέει τη δεύτερη με το χιονοδρομικό είναι συχνά κλειστός.
Είσοδος: € 25 τα σαββατοκύριακα, € 15 τις καθημερινές (2692024451, www.kalavrita-ski.gr ).

Η επιστροφή του Καϊμακτσαλάν

 Ζεστασιά στα σαλέ μετά τα σλάλομ.
Ζεστασιά στα σαλέ μετά τα σλάλομ.
Η δημιουργία ενός από τα πλέον δημοφιλή χιονοδρομικά της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έφερε την αναγέννηση όχι μόνο του Παλαιού Αγίου Αθανασίου αλλά και της γειτονικής Παναγίτσας, δύο χωριών που είδαν τις τουριστικές τους μετοχές να ανεβαίνουν ταχύτατα με το άνοιγμα θαυμάσιων ξενώνων, πολυτελών ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ-μπαρ. Και μπορεί το Καϊμακτσαλάν να μη λειτούργησε πέρσι προκαλώντας θυμό σε επιχειρηματίες και σκιέρ, φέτος όμως τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα, καθώς η διαχείριση πέρασε στο φορέα που έχει την ευθύνη και του χιονοδρομικού του Παρνασσού. Οι απαραίτητες συντηρήσεις έγιναν και η σεζόν ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου. Ξεκινώντας από τα 2.050 μ., οι εγκαταστάσεις παραμένουν ως είχαν, δηλαδή 13 πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, 4 αναβατήρες (μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Κρέμασης που φτάνει μέχρι τα 2480 μ. ) και δύο σαλέ, ένα στην είσοδο και ένα στις πίστες. Κλειστό θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, το ξενοδοχείο του χιονοδρομικού.
Είσοδος: € 15 τα σαββατοκύριακα, € 10 τις καθημερινές (www.kaimaktsalan.gr , 2381032000 ).

Βελούχι με after διαθέσεις

 Ακόμη και αν δεν κάνετε σκι χρησιμοποιήστε τους αναβατήρες για να απολαύσετε το χιονισμένο τοπίο.
Ακόμη και αν δεν κάνετε σκι χρησιμοποιήστε τους αναβατήρες για να απολαύσετε το χιονισμένο τοπίο.
Αέρας ανανέωσης πνέει τα τρία τελευταία χρόνια στο Βελούχι, ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά της χώρας που έχει κόψει το νήμα της φετινής σεζόν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου. Διαθέτει 17 πίστες χωρισμένες σε χρωματικές ζώνες ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας, 4 off-piste διαδρομές, πίστα για snowboard αλλά και FunBag. Στις πίστες θα σας ανεβάσουν 5 αναβατήρες, μεταξύ των οποίων και ο «Τάκης Φλέγκας», τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα κι αν δεν κάνετε σκι, απλώς και μόνο για να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στο «Snow Bar», που πολύ συχνά φιλοξενεί διάφορα πάρτι. Παραμένει δε ανοιχτό και καθ’ όλη τη διάρκεια του νυχτερινού σκι, το οποίο διοργανώνεται συνήθως τα Σάββατα (8 μ.μ.-1 π.μ. ) σε δύο πίστες με το μεγαλύτερο νυχτερινό φωτισμό στην Ελλάδα. Σε απόσταση 10 χλμ. το πάντα ζωντανό Καρπενήσι ενδείκνυται ως βάση διαμονής αλλά και après ski διασκέδασης, πολλοί ποντάρουν όμως και στα πανέμορφα γύρω χωριά που απλώνονται στο διάβα του Καρπενησιώτη, όπως το Μεγάλο Χωριό, το Κλαυσί και το Βουτύρο.
Είσοδος: € 20 τα σαββατοκύριακα, € 12 τις καθημερινές, € 5 για αλέ-ρετούρ βόλτα με τον αναβατήρα (www.velouxi.gr , 2237022002 ).

Κλασικά στο Πήλιο

 Θαυμάσιο σκι ανάμεσα στις αγριόλευκες στο χιονοδρομικό στο Πήλιο.
Θαυμάσιο σκι ανάμεσα στις αγριόλευκες στο χιονοδρομικό στο Πήλιο.
Αν είσαι χειμερινός κολυμβητής, στο Πήλιο μπορείς το πρωί να κολυμπάς στη θάλασσα και λίγο αργότερα να καρβάρεις στο χιονοδρομικό στα Χάνια. Εναλλακτικά, αρκείσαι σε θαυμάσιο σκι ανάμεσα στις αγριόλευκες (που χαρίζουν στο χιονοδρομικό την επίσημη ονομασία του ) έχοντας για φόντο το απέραντο γαλάζιο. Με μέγιστο υψόμετρο στα 1471 μ., διαθέτει 6 πίστες, πίστα δρόμου αντοχής, 5 αναβατήρες, καθώς και σαλέ. Κάποια Σάββατα διοργανώνεται νυχτερινό σκι από τις 6 και μετά στις πίστες Πυλώνες και Θέτις. Οι σκληροπυρηνικοί του σκι επιλέγουν για διαμονή τα Χάνια, που διαθέτουν κάποιους ξενώνες και ταβέρνες, όσοι, πάλι, θέλουν να χορτάσουν πηλιορείτικη ατμόσφαιρα στο φουλ προτιμούν πανέμορφα χωριά όπως η Πορταριά, η Μακρινίτσα, η Τσαγκαράδα, ο Άγιος Δημήτριος ή ακόμα και η παραθαλάσσια Άφησσος. Μέχρι τη στιγμή που το τεύχος έφευγε για το τυπογραφειο δεν υπήρχε επίσημη ημερομηνία έναρξης της φετινής σεζόν.
Είσοδος: € 11 τα σαββατοκύριακα, € 9 τις καθημερινές (2428074048, www.pelionski.gr ).

Βασιλίτσα for action

 Πάντα δημοφιλές το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας.
Πάντα δημοφιλές το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας.
Με εξαιρετικές μαύρες πίστες να δελεάζουν τους έμπειρους σκιέρ αλλά και την πρώτη πίστα half pipe στην Ελλάδα να τραβάει σαν μαγνήτης τους απανταχού λάτρεις του snowboard, το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας έγινε γρήγορα ένα από τα πιο αγαπημένα μας για σκι στις πλαγιές της Πίνδου, με θέα πότε τον Όλυμπο και το Σμόλικα, πότε το Βίτσι και τον Γράμμο. Έχοντας εγκαινιάσει ήδη τη φετινή σεζόν, διαθέτει πέντε αναβατήρες και δύο baby lift που χαρίζουν 16 υπέροχες διαδρομές για κάθε επίπεδο, ανάμεσα στα ρόμπολα, όπως επίσης και δύο σαλέ, ενώ καθιερωμένο είναι και το νυχτερινό σκι τα βράδια του Σαββάτου. Η Σμίξη είναι το κοντινότερο χωριό στο χιονοδρομικό, χάρη στο οποίο απέκτησαν τουριστική ζωή και άλλα χωριά της περιοχής, όπως οι Φιλιππαίοι, το Πολυνέρι, το Πανόραμα και η Αλατόπετρα. Φτάνοντας πάντως μέχρι εδώ είναι κρίμα να μην εξερευνήσετε κι άλλες γοητευτικές γωνιές του νομού Γρεβενών, από τα ίδια τα Γρεβενά μέχρι το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά, τη χιλιοτραγουδισμένη Σαμαρίνα και τον Βενέτικο, παραπόταμο του Αλιάκμονα.
Είσοδος: € 13 τα σαββατοκύριακα, € 10 τις καθημερινές (2462084850, www.vasilitsa.com ).

Μαίναλο σε νέα χέρια

 Ακόμη και στο πλαίσιο μιας μονοήμερης εκδρομής, το Μαίναλο είναι ιδανικό για να κάνουν τα μικρά σας τα πρώτα τους βήματα στο σκι.
Ακόμη και στο πλαίσιο μιας μονοήμερης εκδρομής, το Μαίναλο είναι ιδανικό για να κάνουν τα μικρά σας τα πρώτα τους βήματα στο σκι.
Σε ιδιώτη πέρασε από φέτος και για τα επόμενα 15 χρόνια η διαχείριση της Οστρακίνας, του χιονοδρομικού του Μαινάλου δηλαδή, το οποίο αναμένεται να ανοίξει αυτές τις ημέρες με φρεσκαρισμένο το κεντρικό σαλέ στην είσοδο. Με 8 πίστες συνολικού μήκους 5,5 χλμ. και 4 αναβατήρες, μπορεί να μην είναι εκείνο το χιονοδρομικό που θα προσφέρει τεράστιες συγκινήσεις στους λάτρεις του σκι (χωρίς να λείπουν κάποιες «μαύρες» πίστες ), είναι όμως ιδανικό για να κάνουν τα μικρά σας τα πρώτα τους βήματα στο σπορ ακόμα και στο πλαίσιο μιας μονοήμερης εκδρομής.
Είσοδος: € 15 (6987048155, www.mainalo.gr ).


Βαλσάμης Δουκάκης vdoukakis@athinorama.gr