23 Ιαν 2014

Αυτοκόλλητο μετατρέπει τα τζάμια σε οθόνες

Παράθυρα, βιτρίνες και παρμπρίζ μπορούν να προβάλλουν κινούμενες εικόνες
Αυτοκόλλητο μετατρέπει τα τζάμια σε οθόνες
Μια εικόνα από την παρουσίαση που έκαναν οι ερευνητές για την τεχνολογία «αυτοκόλλητων οθονών» την οποία ανέπτυξαν Credit:MIT



Μασαχουσέτη 
Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ δημιούργησε ένα αυτοκόλλητο διαφανές φιλμ που μπορεί να μετατρέψει παράθυρα, βιτρίνες, ακόμη και παρμπρίζ αυτοκινήτων σε οθόνες. 

Οθόνες… post it
Το αυτοκόλλητο φιλμ αποτελείται από ένα ειδικό πολυμερές και πιο συγκεκριμένα από ένα πλαστικό υδατοδιαλυτό υγρό υλικό. Αυτό το διάφανο πολυμερές περιέχει νανοσωματίδια που αντανακλούν το μπλε φως. Το φιλμ μπορεί να κολλήσει πάνω σε ένα τζάμι και επειδή είναι διάφανο επιτρέπει στο εξωτερικό φως να εισέλθει στον χώρο. Αν όμως ένας προβολέας λέιζερ με ακτίνα μπλε φωτός ρίξει πάνω του εικόνες μετατρέπεται σε οθόνη και τις προβάλλει.
Οι «αυτοκόλλητες οθόνες» έχουν ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών όπως η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων σε καταστήματα, επαγγελματικές παρουσιάσεις κ.α. Το αυτοκόλλητο φιλμ δημιουργήθηκε από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του αμερικανικού στρατού. Ανάμεσα τους είναι και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Τζον Τζοανόπουλος  διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Νανοτεχνολογιών του Τμήματος Φυσικής του ΜΙΤ. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στην επιθεώρηση «Nature Communications». 

http://www.tovima.gr/