1 Ιαν 2014

Συνέντευξη με τον... Αϊ-Βασίλη

Μιλάει στη NASA για τη διανομή των δώρων σε άλλους... πλανήτες
Συνέντευξη με τον... Αϊ-Βασίλη



 
Αν καταφέρει να βρει τον δρόμο του μέσα στην αιθαλομίχλη και δεν πνιγεί από τις τοξικές αναθυμιάσεις στην προσπάθειά του να μοιράσει τα δώρα, ο Αϊ-Βασίλης αναμένεται με προσμονή από μικρούς αλλά και μεγαλύτερους. Το ραντεβού είναι, όπως πάντα, για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όπου ο συμπαθής γέροντας θα μπει στο έλκηθρο και θα ταξιδέψει σε όλη τη Γη για να δώσει χαρά.

Η NASA πρωτοτύπησε και, αντί για τη δημοσιοποίηση κάποιας φωτογραφίας από τα τηλεσκόπια ή κάποιας νέας ανακάλυψης στο Διάστημα, εντόπισε τον Αϊ-Βασίλη και οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ συνομίλησαν μαζί του για να μάθουν τα σχέδιά του τώρα που ο άνθρωπος είναι έτοιμος να αποικήσει το ηλιακό μας σύστημα με πρώτους σταθμούς τη Σελήνη και τον Αρη. Οπως θα διαπιστώσετε, ο Αϊ-Βασίλης γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες που θα συναντήσει και καταστρώνει τα πλάνα του...

Η Σελήνη
«Κατ' αρχάς θα πρέπει να φτιάξουμε διαστημικές στολές στους ταράνδους και αρχικά θα τους είναι λίγο δυσάρεστες αλλά νομίζω ότι τελικά θα τις συνηθίσουν και θα διασχίζουν το Διάστημα με την ίδια ταχύτητα και αντοχή που το κάνουν και στη Γη. Υποθέτω ότι οι βάσεις και οι αποικίες στη Σελήνη θα διατηρήσουν το γήινο ημερολόγιο (ημέρα 24 ωρών + έτος 365 ημερών), οπότε θα ακολουθήσω εκεί ένα σχέδιο παράδοσης παρόμοιο με εκείνο της Γης».

Αρης
«Οι άποικοι του Αρη θα στενοχωρηθούν λιγάκι, μια και ο Κόκκινος Πλανήτης ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ηλιο κάθε 687 ημέρες, άρα εκεί θα έχει Πρωτοχρονιά περίπου κάθε δύο χρόνια. Είναι θετικό για μένα και τους ταράνδους ότι η αρειανή ημέρα είναι 37 λεπτά πιο μεγάλη από αυτήν στη Γη, οπότε θα έχω λίγο περισσότερο χρόνο για να παραδώσω τα δώρα».

Αφροδίτη
«Κατ' αρχάς θα πρέπει να φορέσουμε πολύ ενισχυμένες στολές για να μοιράσουμε δώρα στην Αφροδίτη αφού οι συνθήκες εκεί είναι ακραίες, με υψηλές θερμοκρασίες, πυκνή ατμόσφαιρα γεμάτη διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα νέφη αποτελούνται από θειικό οξύ. Το καλό για τους αποίκους είναι ότι το έτος της Αφροδίτης διαρκεί οκτώ μήνες, οπότε θα τους επισκέπτομαι συχνά. Η δουλειά μου εκεί θα είναι πολύ ξεκούραστη αφού μία ημέρα στην Αφροδίτη δεν διαρκεί λίγες ώρες όπως στη Γη αλλά εκατοντάδες, οπότε θα κάνω τις παραδόσεις με το πάσο μου».

Ερμής
«Τα παιδιά που θα ζουν στον Ερμή θα είναι τα πιο ευτυχισμένα όσον αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αφού το έτος του Ερμή διαρκεί μόλις 88 ημέρες. Αρα θα ταξιδεύω εκεί περίπου μία φορά κάθε τρεις μήνες και ελπίζω οι στολές μας να αντέξουν γιατί ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ηλιο και οι συνθήκες είναι πραγματικά καυτές».

Δίας
«Ελπίζω να μη γίνουν αποικίες στον Δία γιατί η παράδοση των δώρων εκεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ο Δίας μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος αλλά περιστρέφεται πολύ γρήγορα. Ετσι θα έχω στη διάθεσή μου μόλις 10 ώρες για να κάνω τις παραδόσεις. Επιπλέον, μια και ο Δίας είναι γίγαντας αερίων, οι αποικίες θα είναι φτιαγμένες μέσα στην πυκνή τοξική ατμόσφαιρά του, γεγονός που θα δυσκολεύει επιπλέον την αποστολή μου. Ευτυχώς Πρωτοχρονιά στον Δία θα κάνουν οι άνθρωποι μία φορά κάθε 12 χρόνια, οπότε θα έχω χρόνο να ξεκουραστώ και να οργανωθώ για το επόμενο ταξίδι εκεί».

Κρόνος
«Αν υπάρχει ένας πλανήτης όπου πραγματικά επιθυμώ να κάνουν οι άνθρωποι αποικίες και όπου ανυπομονώ να ταξιδέψω είναι ο Κρόνος. Θέλω πολύ να πετάξω με το έλκηθρο και τους ταράνδους πάνω στα υπέροχα δαχτυλίδια του. Θα είναι μοναδική εμπειρία».

Ουρανός και Ποσειδώνας
«Είναι τόσο μακριά αυτοί οι πλανήτες και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι γίγαντες αερίου όπου πραγματικά ελπίζω να μη χρειαστεί να πηγαίνω. Θα είναι μεγάλη ταλαιπωρία».

Πλούτωνας
«Δεν έχω πρόβλημα με τον Πλούτωνα. Αν γίνουν αποικίες εκεί, θα χρειάζεται να τον επισκέπτομαι μία φορά κάθε 247 έτη, η ημέρα εκεί διαρκεί όσο περίπου επτά γήινες και επιπλέον είναι αρκετά μικρός, οπότε θα παραδώσω τα δώρα μου εύκολα και χωρίς καμία βιασύνη».

ΥΓ.: Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε στη διεύθυνση http://science1.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/1998/ast24dec98_1/
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 30 Δεκεμβρίου 2013


http://www.tovima.gr