8 Νοε 2011

Κουνουπιέρα από... λέιζερ

Προηγμένο σύστημα στήνει αντικουνουπικούς «φράκτες»
Κουνουπιέρα από... λέιζερ
Ένα τείχος λέιζερ κρατάει μακριά τα κουνούπια



Λονδίνο

Το ίδρυμα του μεγιστάνα της πληροφορικής Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με ένα εκατομμύριο δολάρια την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που, με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, θα δημιουργεί «τείχη» τα οποία θα κρατούν μακριά από τους ανθρώπους τα κουνούπια. Ο ιδρυτής της Microsoft έχει αναπτύξει πολύ έντονη δραστηριότητα στην προσπάθεια καταπολέμησης της ελονοσίας και το νέο σύστημα ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια.

Ο λέιζερ-φράκτης

Ο Ζάμπολκς Μάρκα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ανέπτυξε μια συσκευή η οποία δημιουργεί γύρω από έναν χώρο (π.χ ένα υπνοδωμάτιο) ένα κώνο φωτός από ακτίνες λέιζερ που λειτουργεί ως ένα αόρατο τείχος. Η ιδέα ότι το φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κουνουπο-απωθητικό έκανε την εμφάνισή της πριν από λίγα χρόνια και έκτοτε γίνονται ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη σχετικών εφαρμογών.

«Τα κουνούπια μπορούν να πετάξουν γύρω του, να τον ακουμπήσουν ακόμη και να περπατήσουν πάνω σε αυτόν τον κώνο αλλά δεν θέλουν να περάσουν μέσα σε αυτόν» αναφέρει ο Μάρκα για τον φράκτη που έφτιαξε. Ο Μάρκα δεν είναι ακόμη βέβαιος για την αιτία που κρατά τα κουνούπια έξω από τον φράκτη του. «Ίσως απλά φοβούνται» εκτιμά ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύστημα του Μάρκα έχει δύο πλεονεκτήματα: είναι χαμηλού κόστους και μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να δημιουργεί αυτούς τους φράκτες φωτός όχι μόνο μέσα σε μικρούς χώρους αλλά και σε μεγάλες περιοχές ώστε να προστατεύονται πολλοί άνθρωποι.

Ο φωτονικός φράκτης


Ένα ανάλογο σύστημα είχε αναπτύξει πριν από δύο χρόνια αμερικανική εταιρεία την οποία ίδρυσαν πρώην στελέχη της Μicrosoft. Το σύστημά τους αναγνωρίζει τα κουνούπια εν πτήσει και τα εξουδετερώνει με ριπές λέιζερ. Το σύστημα ανέπτυξαν ερευνητές της Ιntellectual Ventures, οι οποίοι το βάφτισαν «φωτονικό φράκτη».

Αυτό το προηγμένο εντομοκτόνο θα μπορούσε θεωρητικώς να θωρακίσει περιοχές όπου τα κουνούπια μεταδίδουν την ελονοσία και άλλες ασθένειες. Ο φράκτης αποτελείται από στύλους τοποθετημένους περιμετρικά κάθε 100 μέτρα. Κάθε στύλος διαθέτει έναν λαμπτήρα και μία κάμερα συνδεδεμένη σε έναν κεντρικό υπολογιστή.

Όταν η κάμερα καταγράψει κάποιο ιπτάμενο αντικείμενο, το λογισμικό του συστήματος αναλύει το μοτίβο της κίνησης και αναγνωρίζει αν ο στόχος είναι όντως κουνούπι. Μάλιστα το σύστημα είναι τόσο προηγμένο που μπορεί να αναγνωρίζει ακόμη και το είδος του κουνουπιού προτού το εξοντώσει ενεργοποιώντας μια δέσμη λέιζερ την οποία εκτοξεύει εναντίον του εντόμου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αν και προηγμένο, το σύστημα είναι πολύ φθηνό.

http://www.tovima.gr/