18 Οκτ 2011

Φεύγει ο Galileo

Ξεκινάνε με αρχή την επόμενη Πέμπτη η εκτόξευση των ευρωπαϊκών δορυφόρων. Είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθούν τα Soyuz
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένετε να ξεκινήσει η πρώτη δορυφόρων του Galileo, της ευρωπαϊκής απάντησης στο αμερικανικό GPS, από το  διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα.
Θα είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη χρησιμοποιεί τα Soyuz. Έπειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του Galileo.
Το Galileo προγραμματίζεται τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2014, με καθυστέρηση περίπου έξι ετών. Σε πρώτη φάση, ο αστερισμός του συστήματος θα περιλαμβάνει 18 δορυφόρους, οι οποίοι τελικά θα αυξηθούν στους 28.
Οι πρώτοι δύο δορυφόροι προγραμματίζεται να εκτοξευτούν από τη Γαλλική Γουιάνα, που βρίσκεται στη Λατινική Αμερική κοντά στον ισημερινό, στις 13.34 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.
 
Θα είναι η πρώτη φορά που ένας ρωσικός πύραυλος Soyuz εκτοξεύεται από διαστημικό κέντρο εκτός του διαστημοδρομίου του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το 2005 η Ρωσία και η ESA , η Ευρώπη θα χρησιμοποιεί τα Soyuz, κατάλληλα για την εκτόξευση φορτίων μέσου βάρους, συμπληρωματικά με τους ευρωπαϊκούς πυραύλους Ariane και Vega.

http://news247.gr/