2 Οκτ 2011

Οι γυναίκες αποδεικνύονται το... ισχυρό φύλο

Εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις λοιμώξεις και στον καρκίνο
Οι γυναίκες αποδεικνύονται το... ισχυρό φύλο
Πιο ανθεκτικές σε λοιμώξεις αλλά και στον καρκίνο είναι οι γυναίκες από τους άνδρες λόγω καλύτερου ανοσοποιητικού συστήματος



Λονδίνο

Επί αιώνες χαρακτηρίζονται ως το ασθενές φύλο. Ωστόσο, η επιστήμη αποδεικνύει πως σε ό,τι αφορά τις ασθένειες, οι γυναίκες είναι πολύ πιο… ισχυρές από τους άνδρες.
Ως φαίνεται, η φύση τις έχει προικίσει με ανώτερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τις ικανές να αντιμετωπίζουν μικροβιακούς (και όχι μόνο) εχθρούς που συχνά βγάζουν τους άνδρες νοκ άουτ.

Πιο ανθεκτικές
Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες είναι γενετικώς προγραμματισμένες να εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις λοιμώξεις και στον καρκίνο ενώ διαθέτουν επίσης και ένα εφεδρικό σύστημα για την αντιμετώπιση ασθενειών.
Το μυστικό το οποίο κρύβεται πίσω από το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών αφορά μια βασική βιολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γυναίκες διαθέτουν δύο αντίγραφα του θηλυκού χρωμοσώματος Χ, ενώ οι άνδρες διαθέτουν ένα χρωμόσωμα Χ καθώς και ένα πολύ μικρότερο χρωμόσωμα Υ.
Αυτό σημαίνει ότι ο γυναικείος οργανισμός έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε μόρια που ονομάζονται microRNA και τα οποία κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ. Αυτά τα μικροσκοπικά τμήματα ριβονουκλεϊκού οξέος θεωρούνται κύριοι ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο χάρτης των microRNA
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κλοντ Λιμπέρ, η ερευνητική ομάδα η οποία δημιούργησε έναν λεπτομερή χάρτη όλων των microRNA στο χρωμόσωμα Χ, είδε ότι αυτά είχαν κυρίως ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στον καρκίνο.
Σύμφωνα με τον ερευνητή «τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στον άνθρωπο, όπως και σε άλλα θηλαστικά, τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά και μπορούν να επιβιώσουν πιο εύκολα από σηψαιμία, λοιμώξεις και τραύματα. Εκτιμούμε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας του χρωμοσώματος Χ το οποίο περιέχει το 10% όλων των microRNA που έχουμε ανιχνεύσει μέχρι σήμερα στον γενετικό κώδικα. Αρκετά από αυτά τα μόρια έχουν σημαντική λειτουργία σε ό,τι αφορά τον καρκίνο και την ανοσία  του οργανισμού».  
Ρυθμιστές του καρκίνου
Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «BioEssays» η δρ Ελενορ Φις, καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας  του Πανεπιστήμιου του Τορόντο, τόνισε ότι «τα micro-RNA είναι πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση πρωτεϊνών που επιδρούν στην κυτταρική ανάπτυξη και στον καρκίνο αλλά και στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Μπορούν να καταστείλουν τη δράση πρωτεϊνών που προάγουν την καρκινική ανάπτυξη και να ενισχύσουν τη δράση άλλων πρωτεϊνών που κάνουν ακριβώς το αντίθετο».
Κατά την καθηγήτρια εάν μια γυναίκα αναπτύξει μετάλλαξη σε ένα γονίδιο του χρωμοσώματος Χ που συνδέεται με την καρκινική ανάπτυξη, διαθέτει εφεδρικό αντίγραφο. Οι άνδρες όμως δεν έχουν αυτήν την…  πολυτέλεια.

Πιο απαραίτητες εξελικτικώς οι γυναίκες
Η δρ Φις σημείωσε ότι από βιολογικής απόψεως η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο φύλων εμφανίστηκε εξελικτικά καθώς οι γυναίκες είναι πιο απαραίτητες για την επιβίωση του είδους.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι ανθεκτικές στις λοιμώξεις όταν είναι έγκυες και όταν θηλάζουν τα βρέφη τους. «Το ανθρώπινο είδος δεν χρειάζεται πολλούς άνδρες για να συνεχίσει να υπάρχει, χρειάζεται όμως πολλές γυναίκες» είπε η καθηγήτρια.
Ωστόσο, το σούπερ-ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών δεν κρύβει μόνο καλά αλλά και κακά: «Συνδέεται με πιο έντονη ανοσολογική απόκριση, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από αυτοάνοσα νοσήματα και μπορούν να ασθενήσουν πιο βαριά από γρίπη σε σύγκριση με τους άνδρες» κατέληξε η ειδικός.
 
http://www.tovima.gr/