1 Οκτ 2011

Βρεφικό άσθμα λόγω εργασίας

Το εργασιακό περιβάλλον των εγκύων μπορεί να κρύβει κινδύνους για το έμβρυο
Βρεφικό άσθμα λόγω εργασίας
Πιο ευαίσθητο και από ένα λουλούδι είναι το αναπνευστικό σύστημα του εμβρύου



Κοπεγχάγη

Χημικές και φυσικές ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι μέλλουσες μητέρες στο εργασιακό τους περιβάλλον και σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, μπορούν να προκαλέσουν άσθμα στο έμβρυο, αναφέρει τώρα νέα μελέτη από τη Δανία.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του εργασιακού περιβάλλοντος της μητέρας και του κινδύνου εμφάνισης άσθματος στα παιδιά.
Επαγγέλματα στο «κόκκινο»

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 43.000 επτάχρονων παιδιών. Είδαν λοιπόν, ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη ερχόταν σε επαφή μέσω της εργασίας τους με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, έπιπλα, παπούτσια, βαφές και κόλλες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων όπως π.χ. άσθμα.
Οι ειδικοί συμπεριέλαβαν μεταξύ άλλων και παράγοντες κινδύνου όπως π.χ. την ηλικία της κάθε μητέρας, το σωματικό της βάρος, το αν ήταν καπνίστρια ή όχι, την λήψη φαρμάκων και το αν ερχόταν σε επαφή με κατοικίδια.
Συγκεκριμένα, από την ανάλυση φάνηκε ότι το 15,8% επί του συνόλου των παιδιών εμφάνισε τελικά άσθμα. Ωστόσο ο αριθμός των ασθματικών παιδιών των οποίων οι μητέρες εκτίθονταν σε ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους άγγιζε το 18,6%.
«Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε κατά πόσο το επάγγελμα της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του βρέφους» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Μπερίτ Χβας Κρίστενσεν.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας που υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της μητρικής έκθεσης σε διάφορες ουσίες κατά την εργασία και της εμφάνισης άσθματος σε παιδιά. Παρόλα αυτά όμως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες προκειμένου να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι πιο επιβλαβείς» καταλήγει η ειδικός.

Μεγίστης σημασίας η ποιότητα του αέρα
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας, καθηγητής Μαρκ Ντικρέιμερ έσπευσε να σχολιάσει: «Η ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων αποτελεί μείζον ζήτημα παγκοσμίως. Πιστεύουμε ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα να αναπνέει καθαρό αέρα και μπορούμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο ακολουθώντας κάποια βήματα ως προς την διαχείριση της ποιότητας του αέρα στον χώρο εργασίας».

http://www.tovima.gr