17 Σεπ 2011

Τι γεύση έχει το lemorlime;

Κείμενο και συνταγές Βαγγέλης Δρίσκας, Φωτογραφίες Ανδρέας Ευσταθίου (www.driskas.com)


Πάρε μια γεύση από τα φρούτα του μέλλοντος


Τα τελευταία 50 χρόνια, κάτι συμβαίνει στο αγρόκτημα της οικογένειας Zaiger στην California. Έχουν επικεντρωθεί στην παραγωγή ζουμερών, λαχταριστών φρούτων που να κρατάνε τα χαρακτηριστικά τους ζωντανά όσο το δυνατόν περισσότερο από την ώρα της συγκομιδής. Ok θα μου πείτε, και που είναι το νέο; Η άλλη τους μεγάλη έγνοια είναι να δημιουργήσουν νέα είδη φρούτων, υβρίδια που θα έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά από 2 ή περισσότερα φρούτα συνδυάζοντας την καλύτερη εμφάνιση, γεύση και άρωμα.

Το δαμασκηνάσι (!!!!!)- αν μπορούμε να αποδώσουμε όσο πιο πιστά γίνεται την λέξη pluerry  από τις αγγλικές λέξεις plum και cherry- είναι το φετεινό αποτέλεσμα των διασταυρώσεων τους, ένα ζουμερό, αρωματικό, γλυκό δαμάσκηνο. Τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο αρχηγός της οικογένειας, ο Floyd Zaiger που είναι 85 χρονών, ακμαιότατος, πρώτος στις επάλξεις, δειγματίζει τα νέα του κατορθώματα σε καλλιεργητές της περιοχής, προσπαθώντας να τους πείσει να ξεκινήσουν την καλλιέργειά τους.
Το pluerry είναι το πιο πρόσφατο. Εδώ και 50 χρόνια, έχει δημιουργήσει πάνω από 100 υβρίδια με ό,τι φρούτο βάλει ο νους σας. Τα πιο πετυχημένα;
Το pluot ή  plumcot και το aprium, συνδυασμοί και τα δύο από δαμάσκηνο και βερίκοκο. Τα νέα υβρίδια φρούτων και λαχανικών, είναι μία υποσχόμενη, προσοδοφόρα δραστηριότητα για τους καλλιεργητές, έχοντας κατά νου να καταργήσουν τις εποχές της καλλιέργειας, να ιντριγκάρουν τους καταναλωτές βάζοντας τους να δοκιμάσουν (και να καθιερώσουν) τα νέα είδη και πολύ ρεαλιστικά στοχεύουν σε υψηλά κέρδη, πουλώντας τα νέα φρούτα σε τιμές πολλαπλάσιες από των υπολοίπων. Ο Zaiger μάλιστα επιβάλλει ένα είδος δικαιωμάτων, έχοντας προμήθεια 2,5 δολάρια για κάθε υβριδικό δένδρο που καλλιεργείται στην Αμερική. Και αυτά είναι χιλιάδες.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο εύκολα όσο ακούγονται. Ένα νέο είδος προκύπτει μετά από 1000 και περισσότερες διασταυρώσεις που απαιτούν κόπο, χρόνο και πολλά έξοδα και θέλει τουλάχιστον 10 χρόνια καλλιέργειας για να σταθεροποιηθεί η παραγωγή του ώστε να μπορεί πλέον να καλλιεργηθεί άφοβα και αποτελεσματικά.

Στο μεταξύ σε πανεπιστήμια και γεωπονικές σχολές της California και της Florida, τελειοποίησαν και είναι έτοιμοι να ρίξουν στην αγορά ένα νέο είδος κόκκινου καρυδιού και ένα νέο εσπεριδοειδές χωρίς κουκούτσια, το lemorlime, που είναι διασταύρωση λεμονιού, πορτοκαλιού και λάιμ και η γεύση του θυμίζει λίγο απ’ όλα τα παραπάνω. Στην αμερικάνικη αγορά πάντως, θραύση κάνει το grapple, ένα μήλο με γλυκιά γεύση σταφυλιού.

http://www.stylista.gr/