20 Σεπ 2011

FT: «Αν πέσει η Αθήνα, πέφτει και η Ευρώπη!»


Την πιθανότητα ενός εφιαλτικού σεναρίου για την Ευρωζώνη με κύριο άξονα την κήρυξη χρεοκοπίας από την Ελλάδα και τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή επεξεργάζονται οι αρθρογράφοι των Financial Times. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η διάσωση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρωζώνης είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και δη των πολιτικών αποφάσεων και επιλογών της Γερμανίας! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δέσμευση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ για προάσπιση του ευρώ, όπως την επανέλαβε πολλάκις και στην Bundestag τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί προς το παρόν ικανό παράγοντα «ασφάλειας» για την ευρωπαϊκή συνοχή, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που 
προς αυτή την κατεύθυνση μοιάζουν να συμφωνούν όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Για όσο διάστημα αυτή η γερμανική δέσμευση παραμένει σε ισχύ, η θέση του κοινού νομίσματος θα είναι λίγο ως πολύ σταθερή και η νομισματική ένωση θα παραμένει ζωντανή. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η πολιτική δέσμευση θα εξακολουθήσει να ισχύει και στη συνέχεια. Κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο, από τη στιγμή που η στάση των Ευρωπαίων πολιτικών εκτός Γερμανίας, αλλά και η διάθεση των διεθνών επενδυτών, «δείχνουν» ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της «άμβλυνσης» της πίεσης, της «κάθαρσης» στην οικονομική κρίση που σαρώνει την ΕΕ, ακόμα και με «βίαιο», με ακραίο τρόπο, όπως για παράδειγμα με μια χρεοκοπία, με μια αναδιάρθρωση χρέους, εν προκειμένω της Ελλάδας. Ουσιαστικά οι FT θεωρούν πως η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας δεν είναι πλέον μια θεωρητική προοπτική, αλλά περισσότερο ένας «γρίφος» ως προς το χρόνο που θα εκδηλωθεί. Και μπορεί αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή οι Ευρωπαίοι να παραμένουν προσκολλημένοι – έστω και αν συνεχίζουν να αναβάλλουν την ανάληψη δράσης – στο λεγόμενο Plan A, δηλαδή στη συμφωνία στήριξης της χώρας μας επί τη βάσει της συμφωνίας της Συνόδου της 21ης Ιουλίου, αλλά όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να καταστεί ανενεργή και ατελέσφορη και η νέα στήριξη, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος μετάστασης της κρίσης από την μία χώρα μέλος της Ευρωζώνης στις άλλες, ΟΧΙ κατ’ ανάγκη μόνο στις πλέον αδύναμες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρακτικά προσπαθούν – κατά τους FT – να «αγοράσουν χρόνο» ως το 2013, όταν και θα τεθεί σε λειτουργία ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης που θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητες παρέμβασης στα ευρωπαϊκά κράτη και μεγαλύτερη δημοσιονομική συνοχή στην Ένωση. Στο ενδιάμεσο όμως ο χρόνος και η πιθανότητα εκδήλωσης ενός «μη προβλεφθέντος» γεγονότος, όπως το «σκάσιμο» της Ελλάδας, θα οδηγήσει σε μια σειρά δραματικών γεγονότων που με τη σειρά τους θα θέσουν σε κίνδυνο το οικοδόμημα της ΕΕ. Μια ελληνική χρεοκοπία αυτομάτως θα οδηγήσει σε χάος την εγχώρια οικονομία και δη τον τραπεζικό κλάδο, αυτό όμως θα σημάνει μια στάση πληρωμών με μόνη λύση για την Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ.
Αυτό θα οδηγήσει σε τριγμούς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά και «αντανακλαστικές» κινήσεις από τους επενδυτές, που σίγουρα θα «ΠΑΙΞΟΥΝ» το στοίχημα του ποια χώρα θα είναι η επόμενη που θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην έξοδο! Σε μια τέτοια περίπτωση το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς θα αυξηθούν δραματικά οι ΕΚΡΟΕΣ κεφαλαίων από τις υπόλοιπες χώρες του ασθενούς και προβληματικού Νότου προς «ασφαλέστερες» χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα των χωρών του Νότου, αλλά και σε εξαιρετικά σημαντικές πιέσεις – λόγω των τεραστίων ποσών που θα διακινηθούν – το ίδιο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Τα ομόλογα των χωρών του Νότου θα καταστούν «σκουπίδια» και η συνέχεια θα είναι δραματικότερη ίσως της πορείας που διέγραψε μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Περισσότερες χώρες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία, η κρίση θα διαχυθεί στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ δεν θα έχει επαρκή «πυρομαχικά» να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, η Ευρωζώνη θα απολέσει τον «ψυχολογικό πόλεμο» με τις αγορές. Συμπερασματικά, οι FT θεωρούν πως ακόμα κι αν μία μόνο χώρα εξαναγκασθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, κανείς δεν θα είναι σε θέση να… κλείσει την πόρτα. Συνεπώς, εάν η Αθήνα χρεοκοπήσει, κανείς δεν θα μπορεί να πει με βεβαιότητα πως το ευρώ και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να υπάρχουν!