5 Σεπ 2011

Εντός έδρας ήττα για τη Μέρκελ

Τα χαστούκια του γερμανικού λαού προς την Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζονται. Ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στην εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου.
Ακόμα μία οδυνηρή ήττα γνώρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με τα exit polls, οι Χριστιανοδημοκράτες, χάνουν τη μάχη στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.
Το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη ότι το συγκεκριμένο κρατίδιο είναι η εκλογική περιφέρεια της κας Μέρκελ.
Το συντηρητικό κόμμα παρά την πτώση των ποσοστών του μπορεί να συνεχίσει να συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες, που κατακτούν την πρώτη θέση.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ARD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD θα λάβει το 37% των ψήφων, μια αύξηση σχεδόν κατά 7 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2006, και το CDU 24%, μια υποχώρηση κατά 4,8 μονάδες.
Ο επικεφαλής της απερχόμενης περιφερειακής κυβέρνησης Ερβιν Σέλερινγκ (SPD), αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να πει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με την CDU ή θα προτιμήσει την άκρα Αριστερά (Die Linke), η οποία θα λάβει το 18% των ψήφων.
Οι FDP θα λάβουν το 3% των ψήφων, λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι θα λάβουν 8,5%, που τους επιτρέπει να κάνουν την είσοδό τους για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο του Σβερίν.
Είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι εκπροσωπούνται και στα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Η άκρα δεξιά (ΕΑΣ), χάνει μονάδες αλλά θα καταφέρει να περάσει το 5% που απαιτείται για να έχει βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Συνεχείς αποτυχίες
Η ήττα στο φτωχότερο κρατίδιο της Γερμανίας είναι ένα ακόμη πλήγμα για το CDU, το οποίο έχει καταγράψει σημαντικές αποτυχίες στις πέντε από τις έξι περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.
Ειδικότερα, το CDU έχασε το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, και το ισχυρό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης το οποίο ήλεγχε εδώ και περίπου 60 χρόνια.
Μια έβδομη και τελευταία περιφερειακή εκλογή θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου, όπου ο δήμαρχος ο Σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ παραμένει επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις.

http://news247.gr/