5 Σεπ 2011

Ξεκινά σήμερα η δίκη του Ζακ Σιράκ

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά στο Παρίσι η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, για υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που αφορά στην περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισίων.

Πάντως, ο 78χρονος πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει αδυναμία να παραστεί στο δικαστήριο και έχει ζητήσει να τον εκπροσωπήσουν οι δικηγόροι του.

Ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος προστατευόταν από ασυλία κατά τη δωδεκαετή παραμονή του στην προεδρία (1995-2007), θα πρέπει να απολογηθεί για γεγονότα που σημειώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης για «υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης και παράνομο συμφέρον» και τώρα είναι ορατός ο κίνδυνος να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ. Ο Σιράκ κατηγορείται ότι επέτρεψε σε ανθρώπους που εργάζονταν κυρίως για το κόμμα του να αμείβονται από το δημαρχείο των Παρισίων.

Η δίκη του πρώην προέδρου κινδύνεψε να φθάσει σε αδιέξοδο, εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων που προέκυψαν τον περασμένο Μάρτιο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει «πλέον την πλήρη ικανότητα» να συμμετάσχει στη δίκη του και ζήτησε από το δικαστήριο να τον εκπροσωπήσουν οι συνήγοροί του.

Δημοσιεύματα του Τύπου περιέγραψαν τον κ. Σιράκ ως κουρασμένο κατά την άφιξή του στις αρχές Αυγούστου για διακοπές στο Σαιν-Τροπέ, στη Νοτιοανατολική Γαλλία. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος υπέγραψε στη συνέχεια αυτόγραφα και φωτογραφήθηκε μαζί με τους τουρίστες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζακ Σιράκ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάζεται στη Γαλλία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

http://www.zougla.gr/