24 Σεπ 2011

Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον Ρόμελ ως εγκληματία πολέμου

Επαιξε ρόλο στην απόπειρα του Χίτλερ να εξαγάγει το Ολοκαύτωμα στη Μέση Ανατολή
Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον Ρόμελ ως εγκληματία πολέμου



Βερολίνο

Μια νέα ταινία για τον Ερβιν Ρόμελ, τον «ιπποτικό» στρατηγό του Χίτλερ, έχει εξοργίσει την οικογένειά του που ισχυρίζεται ότι το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την «Αλεπού της Ερήμου» σαν ναζιστή εγκληματία πολέμου.

Με τίτλο «Ο Πόλεμος του Ρόμελ», το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι ο στρατάρχης έπαιξε ρόλο στην απόπειρα του Χίτλερ να εξαγάγει το Ολοκαύτωμα στη Μέση Ανατολή. Αποκαλύπτει ότι τα SS είχαν διαταγές να «εξοντώσουν τους Εβραίους στον αραβικό κόσμο» και είχαν δημιουργήσει ειδικές μονάδες εξόντωσης «Sonderkommando» που ακολουθούσαν το Afrika Korps. «Με τις νίκες του, ο Ρόμελ άνοιγε το δρόμο για την ναζιστική μηχανή της εξόντωσης», λέει στο ντοκιμαντέρ ο ιστορικός Γεργκ Μίλνερ.

Ως επικεφαλής του ελίτ Afrika Korps του γερμανικού στρατού, ο Ρόμελ έγινε διάσημος και πολύ δημοφιλής για τις στρατιωτικές επιτυχίες του εναντίον των Βρετανών στη Βόρεια Αφρική. Ακόμη και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ τον χαρακτήρισε κάποτε «μεγάλο στρατηγό». Μετά την ήττα του από τον στρατηγό Μοντγκόμερι στο Ελ Αλαμέιν το 1942, ο στρατάρχης Ρόμελ έγραψε ότι η εκστρατεία του εναντίον των Βρετανών ήταν «ιπποτική», σχεδόν ένας «πόλεμος χωρίς μίσος».

Αργότερα, τον Ιούλιο του 1944, ο Ρόμελ πήρε μέρος στην συνωμοσία για τη δολοφονία του Χίτλερ. Αυτοκτόνησε μετά τη σύλληψή του από τους ναζιστές, καθώς ήταν βέβαιο ότι θα δικαζόταν και θα τον οδηγούσαν στο απόσπασμα. Στη Γερμανία και στη Βρετανία θεωρείται ακόμη σαν ο πιο «αξιοπρεπής» στρατηγός των ναζιστών.
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Νίκι Στάιν είπε στο περιοδικό Der Spiegel ότι η ταινία επιχειρεί να τον παρουσιάσει σαν την προσωποποίηση μιας γενιάς Γερμανών του πολέμου που «συνειδητοποιούν σταδιακά και πολύ αργά ότι ο άνθρωπος τον οποίον υπηρέτησαν με τέτοιο πάθος είναι ένας εγκληματίας».
Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ούλριχ Τούρκουρ στο ρόλο του Ρόμελ, δεν έχει προβληθεί ακόμη στην τηλεόραση, αλλά έχει προκαλέσει ήδη οργισμένες αντιδράσεις από τον 82χρονο γιο του Ρόμελ, τον Μάνφρεντ, και τα εγγόνια του.

Σε επιστολές προς το κανάλι SWR, που θα μεταδώσει το ντοκιμαντέρ, η οικογένεια αντιδρά λέγοντας ότι το φιλμ παρουσιάζει τον Ρόμελ σαν «εγκληματία πολέμου».


http://www.tovima.gr