Aπο την Νέλη Κωστοπούλου
(mailto:nkostopoulou@imako.gr)
Τι κρύβουν οι καρποί του «Δέντρου της ζωής»; Εδώ και αιώνες οι Αφρικανοί εκμεταλλεύονται τις πολλές ιδιότητες αλλά και χρήσεις αυτού του εντυπωσιακού δέντρου που ευδοκιμεί στην χώρα τους. Ένα δέντρο που μοιάζει να είναι αναποδογυρισμένο, αφού τα κλαδιά του είναι σαν ρίζες, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο ερευνών απο πολλούς επιστήμονες. Όπως έχει αποδειχτεί, η σκόνη που δημιουργείται μέσα στον καρπό του δέντρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγιεινό, θρεπτικό ενισχυτικό μέσα στον χυμό, το τσάι, το γιαούρτι, τα δημητριακά, το παγωτό και γενικότερα στο μαγείρεμα, προσφέροντας 2 φορές πιο πολλά αντιοξειδωτικά από τα goji berries , 6 φορές πιο πολλά αντιοξειδωτικά από τα μούρα, 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, 6 φορές περισσότερο κάλιο από την μπανάνα, 2 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και περισσότερο σίδηρο από ό,τι υπάρχει στο κόκκινο κρέας! Στην Αφρική απλώς το αναμειγνύουν με νερό και δημιουργούν ένα γευστικό χυμό, τον οποίο προσφέρουν σε εγκύους και παιδιά λόγω των θρεπτικών συστατικών του ενώ λέγεται πως βοηθάει στον πυρετό ή τη στομαχική ναυτία, εξαιτίας των προβιοτικών συστατικών του. Παράλληλα είναι μια πηγή εσόδων για χιλιάδες φτωχές οικογένειες στην Νότια Αφρική που ζουν δουλεύοντας στις φυτείες αυτού του ιδιαιτέρου δέντρου. Μπορείς να το βρεις ή να το παραγγείλεις σε ενημερωμένα φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ με βιολογικές τροφές. http://www.stylista.gr/ |