25 Ιουλ 2011

Kύπρος: Πολλά και «καυτά» τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης

Λύσεις στα πολλά και δύσκολα ανοικτά μέτωπα καλείται να δώσει ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Λύσεις στα πολλά και δύσκολα ανοικτά μέτωπα καλείται να δώσει ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Λευκωσία: Με «καυτή» πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, μοιάζουν τα πολλά και δύσκολα ανοικτά μέτωπα που πρέπει να τύχουν διαχείρισης τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Το Κυπριακό, η οικονομία, η Προεδρία της Ε.Ε., ο ανασχηματισμός και το εσωτερικό μέτωπο, είναι από τα βασικά ζητήματα, που θα πρέπει να τύχουν αμέσως διαχείρισης. Στο πεδίο της οικονομίας, μετά και τη φονική έκρηξη στο Μαρί, τα δύσκολα θα φανούν από τον Σεπτέμβριο, με την προώθηση νέων μέτρων.

Στο Κυπριακό, τα δεδομένα που διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για λύση, ενώ είναι προφανές πως έχει αρχίσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών. Την ίδια ώρα, οι «συνήθεις ύποπτοι» που δραστηριοποιούνται πρωταγωνιστικά στο παρασκήνιο, θεωρούν πως η φονική έκρηξη στο Μαρί, έχει επηρεάσει την επιρροή του Προέδρου στην κοινή γνώμη. Και επειδή αυτοί, οι «συνήθεις ύποπτοι», κάνουν πάντα ψυχρά τους πολιτικούς τους υπολογισμούς, εκτιμούν πως μια συμφωνία στο Κυπριακό δεν θα μπορέσει να περάσει από δημοψήφισμα, ακόμη και εάν την υποστηρίξει ο Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, κύκλοι στις Βρυξέλλες θεωρούν πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη στήριξη της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε μια ενδεχόμενη προτεινόμενη λύση, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, υπό τα Ηνωμένα Έθνη, για διευθέτηση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος καλείται να δώσει λύση με αλλαγές στην κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός, αυτή είναι η πρόθεση, θα είναι ευρύς. Το κλειδί είναι η παραμονή ή όχι του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος θέλει να συνεχισθεί η συνεργασία, στην οποία θα στηριχθεί αναζητώντας και εξωκομματικές προσωπικότητες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Στο ΔΗΚΟ κινούνται πατώντας σε δυο βάρκες. Εάν αποχωρήσει το κόμμα τότε θα ικανοποιηθεί «ο κομματικός πατριωτισμός» (πιέσεις από τη βάση για αποχώρηση). Εάν παραμείνει στην κυβέρνηση θα παρουσιασθεί πως έχουν ικανοποιηθεί οι όροι που έθεσε και θα θεωρηθεί «ρυθμιστής». Πληροφορίες φέρουν κύκλους του κυβερνώντος κόμματος να κλείνουν το μάτι στον Μάριο Καρογιάν για το 2013, φτάνει να παραμείνει στην Κυβέρνηση. Το θέμα του ανασχηματισμού θα ξεκαθαρίσει στο τέλος της εβδομάδας ενόψει και της συνάντησης των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Πρόεδρο. Ένα άλλο μέτωπο, σημαντικό, είναι η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την παραίτηση Μολέσκη, αναζητείται αντικαταστάτης. Στόχος είναι να διορισθεί επικεφαλής μαζί με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Οι διαδικασίες προετοιμασίας έχουν παγώσει και πολλά πρέπει να γίνουν από τη Λευκωσία. Στις Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Κύπρος να μην είναι έτοιμη μέχρι τότε και ενεργοποιούν σενάρια ενίσχυσής της.

http://www.philenews.com