25 Ιουλ 2011

Η ώρα της κρίσης για τον σφαγέα της Νορβηγίας

Ενώπιον του δικαστή τη Δευτέρα ο Μπρέιβικ

Τη Δευτέρα πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστή ο 32χρονος Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, σκοτώνοντας 93 ανθρώπους -άλλοι 97 έχουν τραυματιστεί, ενώ τέσσερις ακόμη αγνοούνται, μετά την επίθεση στο νησί Ουτόγια. Σύμφωνα με την αστυνομία, το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την παράταση της κράτησης του δράστη, έως ότου γίνει η δίκη τις για τις ανθρωποκτονίες που ο ίδιος ομολόγησε ότι τέλεσε.



Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως είναι ανανεώσιμο. Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι στη Νορβηγία εκ του νόμου η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν "πλήρη φάκελο", στο τέλος μιας λεπτομερούς προανάκρισης, προτού παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον κρατούμενο.


Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, ενώ προς το παρόν δεν ανακοινώνεται από την αστυνομία οτιδήποτε έχει σχέση με τη διανοητική κατάστασή του. Όπως έγινε γνωστό, πριν παρουσιαστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, τη Δευτέρα, θα εξεταστεί από ψυχολόγο. Ο ίδιος πάντως, σύμφωνα με το δικηγόρο του, παραμένει ατάραχος, πιστεύοντας μάλιστα ότι δεν έχει κάνει τίποτα το μεμπτό!


Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Αρχές είναι αν ο στυγερός δολοφόνος έδρασε μόνος, όπως ισχυρίζεται, ή είχε και συνεργούς, καθώς και αν η ιδεολογία που προβάλλει, βρίσκει και άλλους υποστηρικτές. Μάλιστα, αναλυτές και ειδικοί επιστήμονες βρίσκουν κοινές αναφορές με κινήματα που τελευταία κερδίζουν σημαντικό έδαφος στην Ευρώπη, κυρίως στη Βρετανία και τη Σκανδιναβία.


Πάντως, η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δημοσίευσε αντι-ισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων, λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο Ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια.


«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος» σημειώνει» ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο με τίτλο «2083 - Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».


Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτισμικότητας».


Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσευμα της εφημερίδας Aftenposten, ο 32χρονος είπε στην αστυνομία ότι σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, κατά την επίσκεψή της στο νησί Ουτόγια, την Παρασκευή, αλλά... καθυστέρησε.


Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986. Την Παρασκευή, η Μπρούντλαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Ουτόγια, πριν φτάσει εκεί ο Μπρέιβικ.