Ιάπωνες ερευνητές ελπίζουν ότι η εξελιγμένη τεχνική τους θα οδηγήσει στην αναγέννηση διαφορετικών οργάνων
Ιδού το δόντι που καλλιεργήθηκε μέσα σε νεφρό ποντικού Credit:Takashi Tsuji, Tokyo University of Science
Ιάπωνες ειδικοί στην εμβιομηχανική επέτυχαν να «καλλιεργήσουν» δόντι μέσα σε νεφρό ποντικού με χρήση μιας εξελιγμένης τεχνικής η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη παραγωγή οργάνων – ανταλλακτικών για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται δόντια στο εργαστήριο τα οποία μάλιστα είχαν μεταμοσχευθεί με επιτυχία στις σιαγόνες ποντικών. Ωστόσο οι ιάπωνες ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τακάσι Τσούτζι από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο, κατάφεραν να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη των δοντιών.
Σύμφωνα τον καθηγητή Τσούτζι με τη νέα μέθοδο η διαδικασία ολοκληρώνεται 10 ημέρες ταχύτερα σε σύγκριση με όσες τεχνικές είχαν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. «Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς τον στόχο της αναγέννησης οργάνων τα οποία θα αντικαθιστούν εκείνα που έχουν υποστεί βλάβη στον άνθρωπο» είπε ο καθηγητής προσθέτοντας ωστόσο ότι η τεχνική δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο κατά το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.
«Σπόρος» από κύτταρα
Η ερευνητική ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονταν επίσης ειδικοί από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο καθώς και το Πανεπιστήμιο Τοχόκου, ανέπτυξε έναν «σπόρο»… αναμειγνύοντας κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό του δοντιού. Όπως είδαν οι επιστήμονες, υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη ιστών ικανών να δημιουργήσουν ένα αληθινό δόντι.
Στη συνέχεια ο «σπόρος» του δοντιού τυλίχθηκε σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι πλαστικού και εμφυτεύθηκε στον νεφρό ποντικού. Τελικώς μέσα στον νεφρό «γεννήθηκε» ένα δόντι.
Όταν το δόντι είχε αναπτυχθεί αρκετά, μεταμοσχεύθηκε στα ούλα ενός άλλου ποντικού με επιτυχία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι μπορούσε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του στόματος και να συνδεθεί με τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία όπως και τα αληθινά δόντια.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα οδηγήσει τελικώς στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών οργάνων δίνοντας λύση σε εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως τα οποία βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.
http://www.tovima.gr