11 Ιουλ 2011

Η διάλυση των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα απαιτεί δεκαετίες

Τη δραματική εκτίμηση ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση
Η διάλυση των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα απαιτεί δεκαετίες



Τόκιο
Τα πυρηνικά καύσιμα που έλιωσαν μέσα στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα δεν θα απομακρυνθούν πριν από το 2021, ενώ η όλη επιχείρηση για τη διάλυση των εγκαταστάσεων θα διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες». Η δραματική εκτίμηση ανακοινώθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα τα τεστ αντοχής για τους υπόλοιπους αντιδραστήρες της χώρας, που βρίσκεται αντιμέτωπη και με σοβαρή ενεργειακή κρίση.

«Αναμένεται να χρειαστούν τρία, πέντε ή και δέκα χρόνια για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και αρκετές δεκαετίες μέχρι να λήξει τελικά το ατύχημα» δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι NKH, τόσο οι Αρχές, όσο και οι κατασκευαστές και οι διαχειριστές του εργοστασίου, εκτιμούν ότι θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθεί η διάλυση των αντιδραστήρων, που προκάλεσαν το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στη διάρκεια μιας ανθρώπινης γενιάς.

Η ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco έχουν θέσει ως προσωρινό στόχο να ξεκινήσουν την απομάκρυνση των λιωμένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου, που υπάρχουν σε τρεις από τους τέσσερις αντιδραστήρες, γύρω στο 2021.

Σε εφαρμογή βρίσκεται στο μεταξύ το βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την απενεργοποίηση των αντιδραστήρων στο σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, από τον οποίο διαρρέει ραδιενέργεια μετά την καταστροφή των συστημάτων ψύξης. Η Tepcο θα προσπαθήσει να έχει σταματήσει τις διαρροές μέχρι τα τέλη Αυγούστου και να θέσει οριστικά εκτός λειτουργίας τους αντιδραστήρες τον Ιανουάριο.

Οπως αναφέρει το AFP, ο σχεδιασμός για τη μακροπρόθεσμη επιχείρηση απορρύπανσης του χώρου του εργοστασίου βασίστηκε στην εμπειρία των ΗΠΑ με το ατύχημα του Θρι Μάιλ Αιλαντ το 1979.


Ενεργειακή κρίση

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία πρέπει να λάβει άμεσες αποφάσεις για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, μετά το σαρωτικό τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές στις 11 Μαρτίου και οδήγησε στο κλείσιμο όχι μόνο του σταθμού Φουκουσίμα-Νταΐτσι αλλά και αρκετών ακόμα πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η Δευτέρα η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για τα τεστ αντοχής στα οποία πρέπει να υποβληθούν οι απενεργοποιημένοι αντιδραστήρες πριν τεθούν ξανά σε λειτουργία.

«Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών και η επανεκκίνηση των αντιδραστήρων δεν μπορεί να θεωρηθούν ανεξάρτητα θέματα» δήλωσε στο Fuji TV o Γκόσι Χοσόνο, ο υπουργός που ανέλαβε τη διαχείριση της κρίσης.

Διευκρίνισε ακόμα ότι τα ιαπωνικά «stress test» θα είναι διαφορετικά από αυτά που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είπε ακόμα ότι τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί και το σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Σε λειτουργία βρίσκονται αυτή τη στιγμή μόνο οι 19 από τους 54 αντιδραστήρες που υπήρχαν διαθέσιμοι πριν από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου εκτίμησε ότι, αν δεν δοθεί έγκριση για άμεση επανεκκίνηση των αντιδραστήρων, όλες οι μονάδες ανεξαιρέτως θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας τον Απρίλιο.

Σε αυτή την περίπτωση οι δαπάνες για ενέργεια θα αυξάνονταν κατά 30 δισ. δολάρια.

Το υπουργείο Εμπορίου πίεζε για επανεκκίνηση των αντιδραστήρων 2 και 3 του Γκενκάι μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που τώρα φαίνεται απίθανο.

http://www.tovima.gr/