12 Ιουν 2011

Marisa Churchill: Η Ελληνοαμερικανίδα pastry chef που απενοχοποίησε τα γλυκά!

Aπο την Νέλη Κωστοπούλου (mailto:nkostopoulou@imako.gr)


H Stylista τη συνάντησε και έμαθε τα μυστικά της!


Με μαθητεία από μικρό κορίτσι δίπλα στην καταπληκτική μαγείρισσα γιαγιά της αλλά και με σπουδές στην Ακαδημία Μαγειρικής της Καλιφόρνιας και ένα συνεχεία στο Ινστιτούτο Ζαxαροπλαστικής της Αμερικής στο Greystone, η Marisa απέδειξε ότι παίρνει πολύ σοβαρά την μαγειρική. Η ίδια έχει δουλέψει σε γνωστά εστιατόρια του Σαν Φρανσίσκο, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές στην Αμερικανική τηλεόραση ενώ συνταγές της έχουν μπει στα πιο έγκριτα περιοδικά γαστρονομίας. Τώρα ήρθε η ώρα για το δικό της βιβλίο με τίτλο Sweet&Skinny, αφού είναι από τους λίγους chef που φτιάχνουν νόστιμα και υγιεινά γλυκά, "φιλικά" προς τη σιλουέτα μας. Με αφορμή το βιβλίο της, η Marisa Churchill ήρθε στην Ελλάδα καλεσμένη του chef Αλέξανδρου Παπανδρέου και παρέδωσε σεμινάρια ζαχαροπλαστικής.

Ποια ήταν η πρώτη επιτυχημένη συνταγή που μαγειρέψατε;
Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση γιατί όλοι έχουμε διαφορετική αντίληψη για τον όρο «επιτυχημένο». Προσωπικά πιστεύω πως η πρώτη μου επιτυχία όταν ήμουν μικρή και πριν πάω στη σχολή μαγειρικής, ήταν στην κουζίνα με την γιαγιά μου όταν προσπαθούσα να φτιάξω τις συνταγές της χωρίς τη βοήθειά της. Εκείνη απλά με κοίταζε.  Αλλά επαγγελματικά, η επιτυχία νομίζω ήταν όταν πριν 8 χρόνια ήμουν executive pastry chef στο φημισμένο εστιατόριο LuLu στο San Francisco. Για αυτή τη δουλειά μου έτυχα πολύ καλής κριτικής από τον καλύτερο γευσιγνώστη του San Francisco ο οποίος έγραψε πολύ καλά λόγια για τα γλυκά μου και αργότερα με συμπεριέλαβε στις top pastry chef της πόλης.

Πόσο εύκολο είναι να κάνεις τις ελληνικές συνταγές πιο light και υγιεινές;
Αν έχετε το βιβλίο μου είναι εύκολο. Αλλά το να φτάσουν οι συνταγές στο σημείο που ήθελα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η καρυδόπιτα δεν ήταν πολύ δύσκολη συνταγή, το γαλακτομπούρεκο ήταν μια πρόκληση και το πιο δύσκολο απ’ όλα ήταν οι κουραμπιέδες. Ήθελα να τους δοκιμάσει η γιαγιά μου γιατί ήταν βασισμένοι στην δική της αυθεντική συνταγή. Τους έφτιαχνε πριν από χρόνια για τον βασιλιά Γεώργιο και της έλεγε ότι ήταν οι καλύτεροι που είχε φάει ποτέ. Οπότε η συνταγή έπρεπε να είναι αυτούσια. Έτσι και την κράτησα μέχρι που η γιαγιά μου δοκίμασε έναν κουραμπιέ και είπε ότι είναι σαν να τον έφτιαξε εκείνη!

Εσείς πώς προσέχετε την σιλουέτα σας; Πώς τα καταφέρνετε μιας και είσαστε περιτριγυρισμένη από πειρασμούς ;
Το υγιεινό μαγείρεμα δεν ήταν από την αρχή ο τομέας στον οποίο εξειδικεύτηκα. Ουσιαστικά δοκίμασα να το μάθω για τους λόγους που αναφέρατε.  Προσπαθώ να ασκούμαι, τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά και δεν καπνίζω.  Όταν τα περιοδικά ψάχνουν για low fat συνταγές αυτόματα έχουν εμένα στο μυαλό τους. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει πολύ στην ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν τρώω κάθε μέρα βούτυρο και σοκολάτα, αλλά δεν υπάρχει μέρα που θα πω πως δεν θα ξαναφάω λιχουδιές όπως βούτυρο και σοκολάτα!  Στη ζωή όπως και στο φαγητό, πρέπει να έχουμε το διαβολάκι στον έναν ώμο και να κρατάμε το αγγελάκι στον άλλο. Για εμένα αυτό είναι ισορροπία. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την υγιεινή μαγειρική. Μετά έγινα εκπρόσωπος στην Αμερική για το δημοφιλές φυσικό γλυκαντικό, Truvia.  Είναι φυσικό 100% και προέρχεται από το φυτό Stevia.  Έπαιξε ρόλο το ότι είμαι μια λεπτή chef και προσωπικά μου αρέσει η ιδέα του να φτιάχνω νόστιμα γλυκά τα οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να τα τρώνε χωρίς να νιώθουν ενοχές.  Αυτό στην ουσία είναι και το concept μου καθώς και ο τομέας που εξειδικεύομαι.  Έτσι προέκυψε και το βιβλίο μου Sweet & Skinny.

Από την εμπειρία σας ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε και καταλήγουμε με παραπανίσια κιλά;
To νούμερο ένα λάθος είναι ότι προσπαθούμε να βγάλουμε από τη διατροφή μας οτιδήποτε “κακό” με αποτέλεσμα να λιμοκτονούμε.  Όταν το κάνεις αυτό δεν μπορείς να το κρατήσεις για πάντα, με αποτέλεσμα να παίρνεις περισσότερο βάρος απ’ ότι χάνεις.  Το άλλο μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν διαβάζουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα, ειδικά στα light προϊόντα. Μερικά από αυτά τα προϊόντα διαίτης περιέχουν πάρα πολύ αλάτι το οποίο σε κάνει να έχεις κατακράτηση υγρών ή περιέχουν ζάχαρη που αυξάνει τις θερμίδες. Προτείνω, λοιπόν, από το να λιμοκτονείτε, να προσπαθήσετε να τρώτε τρία μικρά γεύματα την ημέρα και δύο μικρά σνακ. Εάν σηκωθείς από το τραπέζι χωρίς να έχεις «σκάσει» αυτό δίνει την οδηγία στο σώμα σου να κάψει θερμίδες παρά να τις αποθηκεύσει.

Τελικά μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκά χωρίς ενοχές; Τι προτείνει το νέο σας βιβλίο;
Και βέβαια μπορείτε. Τρώω κάτι γλυκό κάθε μέρα. Το μυστικό είναι στην ποσότητα, συνήθως είναι κάτι μικρό όπως ένα μπισκότο, μια μπάλα sorbet ή ένα κομματάκι σοκολάτας (όχι όμως ολόκληρη τη σοκολάτα). Για την ακρίβεια σήμερα έφαγα ένα chocolate fudge cupcake από το βιβλίο συνταγών μου. Στο βιβλίο το σερβίρω σαν κέικ αλλά τα cupcakes έχουν γίνει πολύ της μόδας, οπότε έχω αρχίσει να τα ψήνω σαν μικρά κεκάκια.  Οι μπάρες από λεμόνι από το βιβλίο μου έχουν γίνει από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια.  Επίσης λατρεύω το cheesecake από κατσικίσιο τυρί.  Για αυτό εμπνεύστηκα από μια τάρτα μυζήθρας που έφαγα στη Σαντορίνη στο εστιατόριο 1800. Σερβίρω το δικό μου με φρέσκα σύκα και μέλι αρωματισμένο με λεβάντα. Είναι ένα καταπληκτικό επιδόρπιο για καλοκαιρινά dinner party.

Δώστε μας μια γρήγορη συνταγή με γλυκαντική ουσία για να κάνουμε εάν βρισκόμαστε σπίτι και θέλουμε οπωσδήποτε κάτι γλυκό
Η μους από γιαούρτι με λεμόνι, φρέσκο βασιλικό και βατόμουρα είναι από τα αγαπημένα μου. Είναι τόσο απλό και εύκολο να το φτιάξεις. Είναι πολύ ελαφρύ και ένας εναλλακτικός τρόπος να απολαύσεις φρέσκα μούρα. Ο βασιλικός μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστος αλλά τα βότανα στα γλυκά, ειδικά σε αυτά που περιέχουν φρούτα, είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός.

Αντικαθιστώντας την λευκή ζάχαρη δεν αλλάζει και το αποτέλεσμα στην γεύση του πιάτου; Πώς το πετυχαίνετε ώστε να είναι εξίσου νόστιμο;
Αυτό ήταν κάτι το οποίο με απασχόλησε περισσότερο από το να φτιάξω τα ελληνικά γλυκά, χαμηλά σε θερμίδες. Η ζαχαροπλαστική είναι επιστήμη, χημεία. Οπότε αν αφαιρέσεις ένα βασικό συστατικό όπως η ζάχαρη, δεν θα επηρεάσεις μόνο τη γεύση αλλά και την υφή, το χρώμα, τα πάντα. Έπρεπε να πειραματιστώ με τις συνταγές και να τις τεστάρω πολλές φορές για να βρω τρόπους για να κάνω εύκολα τη συνταγή και να διατηρήσω την υφή και τη γεύση. Είναι περιττό να πω ότι δεν μπορείς απλά να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη σε κάθε συνταγή στο βιβλίο και να περιμένεις να πετύχει το γλυκό, αλλά με τις συνταγές μου σας δίνω τα ακριβή βήματα για τέλειο αποτέλεσμα.

Τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά- δώστε μας μια πρόταση που θα τα ξετρελάνει χωρίς να τα γεμίσει λιπαρά
Έχω πολλά ξυλάκια με γρανίτα στο βιβλίο μου (popsicles). Έχουν γίνει μεγάλη μόδα στην Αμερική και ελπίζω να γίνουν και στην Ελλάδα. Είναι καταπληκτικά όταν κάνει ζέστη. Οι θήκες για τη γρανίτα βγαίνουν σε πολλά αστεία και πρωτότυπα σχέδια που λατρεύουν τα παιδιά.  Μπορείς να παραγγείλεις θήκες για γρανίτες on line αλλά νομίζω ότι τις πουλάνε και στο ΙΚΕΑ. Στις δικές μου χρησιμοποιώ φρέσκα φρούτα. Τα φρούτα είναι πολύ καλά γιατί είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που χρειάζονται τα παιδιά. Το καλό με τις γρανίτες είναι ότι τα παιδιά δεν ξέρουν τι είναι υγιεινό και τι όχι, και με τις γρανίτες με φρούτα παίζουν και τρέφονται υγιεινά ταυτόχρονα. Είναι πάρα πολύ εύκολη συνταγή ακόμα και για τις πολυάσχολες μητέρες. Απλά χτυπάς στο μπλέντερ, μέλι, φρούτα και έτοιμο! Για τα παιδιά δοκιμάστε πεπόνι και φράουλα και για μεγάλους γρανίτα από πίνα κολάντα!

Ποιο είναι το motto σας σχετικά με την διατροφή;
Παν μέτρον άριστον. Πρέπει να γυμναζόμαστε και να προσθέσουμε στη διατροφή μας σαλάτες. Χρειάζεται ισορροπία σε όλα. Και ναι, μπορούμε να φάμε και σοκολάτα και παγωτό.

Δώστε μας κάποια tips σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν φτιάχνουμε γλυκά;
Μην θεωρείτε ότι για να γίνει νόστιμο το γλυκό πρέπει απαραίτητα να περιέχει βούτυρο και ζάχαρη.  Έχω δοκιμάσει γλυκά με πολλή ζάχαρη και βούτυρο που δεν ήταν καθόλου ωραία.  Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ποιότητα των πρώτων υλών.  Όταν η συνταγή έχει φρούτα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε φρέσκα. Επίσης δώστε βάση στην υφή των επιδορπίων. Τα γλυκά πρέπει να είναι ενδιαφέροντα ακόμα και στην υφή.  Για παράδειγμα, όταν κάνω μια μους, μου αρέσει να προσθέτω ξηρούς καρπούς ή φρούτα που δίνουν χρώμα αλλά και γεύση. Αυτό που έχει σημασία στο γλυκό είναι να είναι φρέσκο, να δίχνει όμορφο και να είναι νόστιμο.

Στο πλάνο σας είναι να δραστηριοποιηθείτε και στην Ελλάδα. Πώς θα το κάνετε αυτό;
Με τον ίδιο τρόπο που οι Ευρωπαίοι chef  γίνονται γνωστοί στην Αμερική, βήμα βήμα, έχοντας φρέσκιες ιδέες με κύριο στόχο να μιλάνε όλοι για το φαγητό τους. Στην δική μου περίπτωση για τα γλυκά. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο που έλεγε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ΕΕ. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πως είναι αυτό δυνατόν, όταν έχουμε τη μεσογειακή διατροφή!  Πιστεύω λοιπόν ότι έχω κάτι να μοιραστώ και να προσφέρω εδώ στην Ελλάδα με τις συνταγές μου και τον τρόπο που μαγειρεύω.

Ποιοι επώνυμοι έχουν δοκιμάσει πιάτα σας και τι σχόλια έχουν κάνει;
Το συγκρότημα των Metallica ερχόταν στο Rubicon και ο Yoshis Lars λάτρευε το παγωτό wasabi που έφτιαχνα. Μια φορά παρήγγειλε 4 μπάλες!
Το Rubicon ήταν ιδιοκτησίας του Robin Williams και του Robert De Niro και ήμασταν συνηθισμένοι να έρχονται διάσημοι όπως η Cindy Crawford και ο Boy George. Κανένας από αυτούς δεν παρήγγειλε 4 μπάλες παγωτό, αλλά τα πιάτα δεν έρχονταν ποτέ πίσω στην κουζίνα άδεια, πιστέψτε με, το τσέκαρα!
 
http://www.stylista.gr/