Φανερά προβληματισμένοι για το πώς φτάσαμε στη σημερινή οικονομική κατάσταση αλλά και ανήσυχοι για το μέλλον εμφανίζονται οι Έλληνες φοιτητές, μέσα από μια έρευνα, ενώ δε διστάζουν να αποκαλύψουν χωρίς φόβο και πάθος ό,τι τους απασχολεί...
Κρίση και αιτίες
Ποιά είναι λοιπόν τα πολυσυζητημένα πλέον αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα; Πάνω από ένας στους δύο φοιτητές (55%) εκτιμά ότι η εκτεταμένη διαφθορά δεκαετιών, η οποία βέβαια δε στοχοποιεί μόνο πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες διαπλεκόμενους και μη , είναι αυτή που βρίσκεται σε θέση "θρόνου".
Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των φοιτητών δυσκολευόταν να επιλέξει μεταξύ των υπολοίπων επιλογών (άλλη επιλογή ήταν το "μαζί τα φάγαμε", ενώ ακόμα μια "η πολιτική ανικανότητα δεκαετιών"), διαλέγοντας έτσι την τελευταία επιλογή "Άλλο" στην οποία συμπλήρωσαν δίπλα ότι θεωρούσαν υπαίτια όλα τα παραπάνω και… όχι μόνο!
Nα αναφερθεί ότι υπήρξαν αρκετοί οι οποίοι θεωρούν ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν είναι παρά ένα θέμα καθαρά οικονομικό όπου στηρίζεται στο αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών (δηλαδή τα έσοδα της χώρας μας είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδα).
Ψυχολογικός "πόλεμος"
Οι φοιτητές το παραδέχονται: Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την μέχρι πρότινος καλή ψυχολογία τους, η οποία πάντα αποτελεί προσωπικό "όπλο" ενάντια στις "βολές" που δέχονται από μια καθημερινότητα που, αν μη τι άλλο… κοστίζει.
Το 48% των φοιτητών σε ερώτηση για το κατά πόσο τους έχει επηρεάσει ψυχολογικά η οικονομική κρίση, απάντησαν "αρκετά" ενώ μόνο ένα 5% δεν έχει υποστεί ψυχολογικές μεταβολές.
Διασκέδαση με μέτρο
Σε "περικοπές" και στη διασκέδαση έχουν οδηγηθεί οι φοιτητές λόγω των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών αφού η πλειοψηφία αυτών (77%) απαντά πως έχει μειώσει από αρκετά έως πολύ το κόστος των εβδομαδιαίων εξόδων της για ψυχαγωγία. Μόνο πέντε από τους 100 ερωτηθέντες απάντησαν πως συνεχίζουν να ξοδεύουν τα ίδια χρήματα με τις εποχές "προ" κρίσης.
Θέματα προς… αναπροσαρμογή
Δεδομένης της σημερινής άστατης και ανησυχητικής κατάστασης για τη χώρα μας στον κοινωνικοπολιτικοοικονομικό τομέα απαιτείται από τους φοιτητές άμεσος επαναπροσδιορισμός στους τομείς κοινωνικής ηθικής (36% των ερωτηθέντων) αλλά και πολιτικής ευθύνης (37%) λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διαφθορά και την αδιαφάνεια που παρατηρείται στα πολιτικά δρώμενα.
Θέματα οικονομικής ηθικής, ή καλύτερα οικονομικής διαχείρισης (17% των ερωτηθέντων φοιτητών) αλλά και "άλλα", σε ποσοστό 10%, αποτελούν επίσης αντικείμενα προς έρευνα και επανατοποθέτηση για τους φοιτητές.
Προοπτικές εργασίας "εκτός έδρας"
Η μελλοντική εργασία είναι ίσως ο τομέας που απασχολεί περισσότερο τους νέους σήμερα- και συγκεκριμένα τους φοιτητές οικονομικών-, οι οποίοι όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας μάλλον θα πουν "αντίο" στη μητέρα-πατρίδα και θα προτιμήσουν το εξωτερικό.
Το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επαγγελματική αποκατάσταση για τους φοιτητές οικονομικών σπουδών είναι καλύτερη στις χώρες της Ευρώπης πλην της Ελλάδας, αφού μόνο το 3% πιστεύει ότι μπορεί κανείς να βρει ευνοϊκούς όρους εργασίας εντός της χώρας μας.
Ένας στους 4 φοιτητές κρίνει τις ΗΠΑ ως εργασιακά ευνοϊκότερο προορισμό ενώ ένας στους τρεις (34%) επιλέγει τον υπόλοιπο κόσμο, δίνοντας συντελεστή βαρύτητας στις χώρες της Ασίας.
Σε ότι αφορά τον τομέα που θα επέλεγαν να εργαστούν στο μέλλον οι φοιτητές οικονομικών σχολών το 67% απάντησε ότι προτιμά τον ιδιωτικό τομέα, ενώ μόνο το 7% έχει ως στόχο το δημόσιο. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις φοιτητές (26%) επιθυμεί να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος.
Φαίνεται λοιπόν ότι το στοιχείο της επιχειρηματικότητας απουσιάζει τόσο από τα ελληνικάΠανεπιστήμια όσο και από το εν γένει σκεπτικό των φοιτητών. Είναι φανερό, ότι το δημιουργικό κομμάτι ιδιαίτερα των φοιτητών έχει κατακερματιστεί, καθώς δεν είναι λίγοι οι παράγοντες εκείνοι που συντελούν σ αυτό, ακόμα και από την προσχολική ηλικία των φοιτητών.
Προϊόν κερδοσκοπίας η ελληνική κρίση
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο κατά πόσο θεωρούν ότι η ελληνική κρίση αποτελεί γι’ αυτούς προϊόν κερδοσκοπίας αλλά και θεωριών συνομωσίας. Οι ίδιοι, δε στάθηκαν στο τεχνοκρατικό κομμάτι της κρίσης, ενώ πάνω από ένας στους δύο φοιτητές παραδέχτηκε πώς η ελληνική κρίση είναι σαφέστατα αποτέλεσμα διεθνών συμφερόντων και προγραμματισμένων κινήσεων.
Προβλέψεις για το μέλλον
Ο τόνος απαισιοδοξίας ως προς το μέλλον συνεχίζεται με σχεδόν δύο στους τρεις ερωτηθέντες (62%) να απαντούν ότι ναι μεν θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί μελλοντικά, αλλά για τους μισούς από αυτούς αυτό θα γίνει σε παραπάνω από 7 χρόνια.
Άξιο λόγου είναι επίσης το γεγονός ότι κανείς από τους 100 ερωτηθέντες δεν πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια!
Συμπέρασμα
Οι προβληματισμοί των νέων είναι κάτι παραπάνω από σαφείς... Η κατάσταση χρήζει άμεσου επαναπροσδιορισμού και φαίνεται πως οι νέοι, αγανακτισμένοι όντες, έχουν κάνει την αρχή. Δε φτάνει μόνο αυτό φυσικά, καθώς μια κρίση προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Διότι η κρίση, πέρα από οικονομικής φύσεως, είναι πάνω απ’ όλα κρίση συνείδησης και αυτή είναι καθαρά στη διακριτική μας ευχέρεια να την κάνουμε ευκαιρία!
http://www.cosmo.gr/