Και μερικές ιδέες για δροσερές, αρωματικές δημιουργίες με φράουλες
Στο λιμάνι του Ελσίνκι, καθημερινά στήνεται μία υπαίθρια αγορά με τρόφιμα και πολλά άλλα, όμως αυτό που σου τραβάει το βλέμμα είναι οι πάγκοι με τα βουνά από φρούτα του δάσους και άγριες φράουλες. Σε ένα ταξίδι μου βρέθηκα σε αυτή την αγορά και είχα μία από τις πιο έντονες γευστικές εμπειρίες: οι φράουλες ήταν υπερβολικά μικρές όμως ασύλληπτα αρωματικές και νόστιμες. Είναι από τα μικρά πράγματα που εντυπώνονται στο μυαλό σου και καθορίζουν τις αναμνήσεις από ένα ταξίδι. Μου θύμισαν τις φράουλες που καλλιεργούσαμε πριν πολλά χρόνια στο πατρικό μου. Μη φανταστείτε τεράστια παραγωγή. Λίγες ρίζες που απλωνόντουσαν πολύ γρήγορα και κάλυπταν ένα σχετικά μικρό κήπο και μας αποζημίωναν με μικρές γλυκές και πολύ αρωματικές φράουλες. Στις μέρες μας, οι φράουλες μας εντυπωσιάζουν, σχεδόν μας τρομάζουν με το μέγεθος τους αλλά υστερούν από γεύση. Αν ψάξετε στην αγορά, σε βιολογικές καλλιέργειες, θα βρείτε αρωματικές φράουλες που τώρα ακριβώς είναι στην εποχή τους.
Οι φράουλες είναι το αγαπημένο μοτίβο των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών γλυκών και τις χρησιμοποιώ τακτικά αυτή την εποχή στις συνταγές που μαγειρεύω στα σεμινάριά μου. Κάντε αυτό που κάνω και εγώ: Διαλέξτε αυτές που είναι μυρωδάτες – το άρωμά τους θα σας προσελκύσει από μακριά. Κρατήστε τις πιο κόκκινες και σφιχτές που είναι πια ώριμες, ξεχωρίστε τις πιο άγουρες για να τις κρατήσετε λίγο περισσότερο χρόνο στο ψυγείο. Διατηρείστε τις ξεσκέπαστες για 2-3 ημέρες στο ψυγείο, σε ένα ρηχό σκεύος στρωμένο με χαρτί κουζίνας, και όχι σε βαθύ μπολ για να μη πολτοποιηθούν. Ξεπλύνετε τις λίγο πριν τις σερβίρετε. Αν σας περισσέψουν αρκετές και δεν έχετε τι να τις κάνετε, πολτοποιείστε τις με λίγη ζάχαρη και βάλτε τις στην κατάψυξη. Με τον πολτό αυτό μπορείτε να κάνετε σορμπέ ή γρανίτα, αλλά και να συνοδέψετε παγωτό ή άλλα γλυκά. Και να ξέρετε πως οι φράουλες έχουν πιο γλυκιά γεύση και περισσότερο άρωμα σε θερμοκρασία δωματίου. Για να ενισχύσετε τη γεύση τους, πασπαλίστε τις με ζάχαρη άχνη ή με ένα αρωματικό ποτό (για παράδειγμα λικέρ ή μπράντι), ή ακόμη και με μερικές σταγόνες μπαλσάμικο.
Μερικές ακόμη ιδέες για να απολαύσετε τις φράουλες:
1. Όταν οι φράουλες είναι στην εποχή τους, άρα και πιο νόστιμες, μπορείτε να τις καταψύξετε αφού τις πλύνετε και τις στραγγίξετε πολύ καλά.
2. Για ένα εύκολο και γρήγορο σορμπέ φράουλας: Βράστε για 10 λεπτά 3 φλιτζάνια νερό, 2 φλιτζάνια ζάχαρη και χυμό από 1 λεμόνι. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει, πολτοποιείστε 1 κιλό φράουλες και ανακατέψτε τις με το σιρόπι. Βάλτε το μείγμα στη κατάψυξη τουλάχιστον 8-12 ώρες μέχρι να το σερβίρετε.
3. Για να κάνετε μία σος για παγωτό ή άλλα γλυκά: Ξεπλύνετε και στραγγίστε ή ξεπαγώστε ½ κιλό φράουλες και πολτοποιείστε τις στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ με χυμό από μισό λεμόνι.
4. Για ένα νόστιμο και δροσιστικό ποτό: Χτυπήστε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι γάλα με 2 κουταλιές μέλι. Προσθέστε 10-12 μέτριες φράουλες, συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα βελούδινο και σερβίρετε.
5. Και μία σος με ψητές φράουλες: Κόψτε στη μέση ½ κιλό φράουλες και ανακατέψτε τις με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Βάλτε τις σε ένα ταψί και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσουν, γαρνίρετε με αυτές παγωτό ή άλλα γλυκά.
http://www.stylista.gr/
Δοκιμάστε
Μους γιαουρτιού με φράουλες |
Υλικά για 8 άτομα | ||
| ||
Πολτοποιείτε τις μισές φράουλες στο μπλέντερ και κρατάτε τις υπόλοιπες για τη διακόσμηση. | ||
Ανακατεύετε τη ζελατίνα με 1/3 του φλιτζανιού κρύο νερό και την αφήνετε 3-4 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και την ανακατεύετε με τη ζελατίνα, προσέχοντας να διαλυθεί πολύ καλά. | ||
Προσθέτετε στο μείγμα το γιαούρτι, την άχνη ζάχαρη και τον πολτό της φράουλας. | ||
Μοιράζετε τη μους σε ποτήρια ή σε μπολ και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σφίξει. | ||
Γαρνίρετε με κομμένες φράουλες και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου. | ||
http://www.driskas.com |