3 Ιουν 2011

10 ιδέες για να διαμαρτυρηθούμε περισσότερο

του Γιώργου Κόκουβα
Το Σύνταγμα και οι μεγάλες πλατείες της Ελλάδας έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε «λιμάνια» της απόγνωσης των πολιτών, που βλέπουν την χώρα να αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση και παρακολουθούν τους πολιτικούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση να συνεχίζουν τις κοκορομαχίες χωρίς νόημα, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά.

Κρατάμε το Σύνταγμα, τον Λευκό Πύργο και τα υπόλοιπα «αγανακτισμένα» μέρη της Ελλάδας σαν βάση και προτείνουμε δέκα επιπλέον τρόπους να διαμαρτυρηθούμε σε προσωπικό επίπεδο. Μπορούμε να το κάνουμε ακόμη κι αν δεν πρόκειται για μαζικές συγκεντρώσεις, αλλά για κινητοποίηση του καθενός από εμάς στην καθημερινότητά μας για να δηλώσουμε την οργή μας προς τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.

*Κάντε το μπαλκόνι σας… αγανακτισμένο. Κρεμάστε ένα αυτοσχέδιο πανό με μια φράση που θα δηλώνει πως ενδιαφέρεστε για την χώρα σας και διαμαρτύρεστε για όσα της συμβαίνουν. Ίσως να φοβάστε μήπως χαρακτηριστείτε ως ο «τρελός της γειτονιάς», αλλά όταν δείτε ότι και τα απέναντι μπαλκόνια θα μιμηθούν το παράδειγμά σας, θα έχετε άλλη μια ένδειξη ότι οι αγανακτισμένοι… είμαστε πολλοί.

*Αλλάξτε την φωτογραφία του προφίλ σας στο Facebook. Θυμάστε τι είχε γίνει πριν λίγους μήνες, όταν από την Ελλάδα ξεκίνησε το «κίνημα» αντικατάστασης των φωτογραφιών στο Facebook με εικόνες από cartoon; Τότε, η επιτυχημένη δράση αφορούσε τα παιδιά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Κάτι αντίστοιχο, ακόμη πιο δυνατό μπορεί να ξεκινήσει τώρα: Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε την profile picture μας με κάτι συμβολικό, όπως ένα σύνθημα ή απλώς με μαύρο κενό. Αν σκεφτείτε «τι θα βγει από μια “facebook” διαμαρτυρία», θυμηθείτε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών ξεκίνησαν από το ίδιο μέσο.

*Διαμαρτυρηθείτε γράφοντας. Η άποψη του πολίτη πρέπει να γίνεται γνωστή. Έχετε φωνή, έχετε γνώμη, δημοσιοποιήστε την. Γράψτε γράμμα-άρθρο γνώμης ή διαμαρτυρίας προς τις πολιτικές εφημερίδες ή ξεκινήστε ένα blog, όπου θα ευνοείται ο διάλογος των νέων ανθρώπων, για να εκφραστούν και να βρουν το «στίγμα» τους. Μπορείτε ασφαλώς να μας πείτε την γνώμη σας, αφήνοντας το σχόλιό σας και τις προτάσεις σας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.

*Παραπονεθείτε στους κατ’ εξοχήν αρμόδιους για τα δεινά που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Στα χνάρια των συγκεντρώσεων που έγιναν προ ολίγων μηνών έξω από τα σπίτια των πολιτικών, μπορείτε απλώς –και πάντα με πολιτισμένο τρόπο- να προσεγγίσετε όποιον πολιτικό που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο τύχει να συναντήσετε και να του «χαλάσετε» την έξοδο. Νιώθουμε άσχημα εδώ και χρόνια εξαιτίας τους, ας νιώσουν κι αυτοί έστω και λίγη ντροπή.

*Κάντε την μπλούζα σας… πανό. Τυπώστε slogans κατά της κρίσης και της οικονομικής κοροϊδίας πάνω σε t-shirts και περάστε το μήνυμά σας μέσω του ενδυματολογικού κώδικα. Μπορείτε να παραγγείλετε online τα μπλουζάκια σας από e-shops όπως το e-magazaki.gr

*Διαμαρτυρηθείτε μέσω της τέχνης. Την ίδια τόνωση μπορείτε να επιτύχετε οι καλλιτέχνες της παρέας, οργανώνοντας σε δημόσιο χώρο –κατά προτίμηση στα «αγανακτισμένα» μέρη- art events, ένα πρόχειρο θεατρικό, ένα συμβολικό δρώμενο ή παίρνοντας την camera και γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τις διαμαρτυρίες και για την κρίση της χώρας από την σκοπιά σας. Κάπως έτσι άλλωστε δεν ξεκίνησε και το περίφημο Debtocracy

*Κάντε το βράδυ στο Σύνταγμα ακόμη πιο συμβολικό, κρατώντας κεράκια.
Κρατήστε αναμμένα κεράκια και δώστε στους βουλευτές το μήνυμα ότι όσο υπάρχουν νέοι που ενδιαφέρονται, υπάρχει και ελπίδα. Αντί για κομματικά πανό, προτιμήστε το… φως.

*Οργανωθείτε με την παρέα σας. Συνεννοηθείτε με τους φίλους σας και ορίστε ένα διακριτικό γνώρισμα διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα, φορέστε όλοι ένα wrist band συγκεκριμένου χρώματος. Έτσι, αυξάνεται η αίσθηση της «κοινής» απαίτησης και τονώνεται το αίσθημα του διαδηλωτή.

*Αντιμετωπίστε τις αρχές του τόπου με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.
Πλησιάστε τους αστυνομικούς, χαιρετίστε τους και δώστε τους καραμέλες ή ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε εναλλακτικές διαμαρτυρίες στο εξωτερικό και έδωσε στις αστυνομικές αρχές να καταλάβουν ότι οι πολίτες είναι σύμμαχός τους και όχι αντίπαλος.

*Ακολουθήστε την θεσμική οδό παραπόνων. Στείλτε τις απόψεις, τα σχόλια και τα παράπονά σας στην κυβέρνηση μέσω της φόρμας επικοινωνίας του OpenGov ή στην σελίδα της Κυβέρνησης στο Facebook. Επίσης, ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1564 είναι η επίσημη γραμμή καταγγελιών για διαφθορά και κακοδιοίκηση προς το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Δείτε περισσότερες γραμμές καταγγελιών εδώ

http://www.in2life.gr/