27 Μαρ 2011

Βλαστοκύτταρα σώζουν από τη ραδιενέργεια

Ουάσινγκτον

Η τραγωδία στη Φουκουσίμα έφερε πάλι στο προσκήνιο έναν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τη ραδιενέργεια. Όπως περίτρανα απέδειξε η καταστροφή του Τσερνόμπιλ πριν από 25 χρόνια αλλά και η πρόσφατη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα- Νταΐτσι, η έκλυση ραδιενεργού ακτινοβολίας μπορεί να αποτελέσει μια θανατηφόρα απειλή.
Ωστόσο μια νέα θεραπεία δείχνει ότι ο θάνατος εξαιτίας έκθεσης σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας είναι δυνατόν να αποτραπεί. Η πειραματική μέθοδος, που έχει την κωδική ονομασία CLT-008, βασίζεται στα βλαστικά κύτταρα και προστατεύει το ανθρώπινο σώμα τη στιγμή που αυτό γίνεται περισσότερο ευάλωτο απέναντι στη ραδιενέργεια.
Όπως αναφέρει ο Ραμ Μάνταλαμ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cellerant Therapeutics που ανέπτυξε τη νέα θεραπεία, αυτή μπορεί να είναι δραστική ακόμη και αν εφαρμοστεί αρκετές ημέρες μετά την έκθεση σε επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας.
«Μπορεί να χορηγηθεί τρεις ως πέντε ημέρες μετά την έκθεση και να βοηθήσει στην επιβίωση των ασθενών» σημείωσε ο κ. Μάνταλαμ και προσέθεσε ότι αυτό είναι άκρως σημαντικό σε περιπτώσεις όπως αυτές της Ιαπωνίας. «Ο ιαπωνικός πληθυσμός είναι πιθανό να μην γνωρίζει τα επίπεδα της ραδιενέργειας στα οποία έχει εκτεθεί μέχρις ότου περάσουν 24 ως 48 ώρες».

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Σήμερα υπάρχουν τα χάπια ιωδιούχου καλίου τα οποία χορηγούνται ως προληπτικό μέτρο ενάντια στο ραδιενεργό ιώδιο – πρόκειται για ένα μόνο από τα ραδιενεργά υλικά τα οποία εκλύονται όταν υπάρχουν καταστροφές σε πυρηνικούς σταθμούς. Ωστόσο δεν υφίσταται θεραπεία για το οξύ σύνδρομο εξαιτίας έκθεσης σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.
Η CLT-008 η οποία αναπτύσσεται με χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει την πρώτη τέτοια θεραπεία. Αφορά χρήση πρόδρομων κυττάρων του αίματος τα οποία έχουν προκύψει από ενήλικα βλαστικά κύτταρα. Τα πρόδρομα αυτά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια και ορισμένους τύπους λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν μια βασική γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στις λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες.
Το γεγονός αυτό είναι άκρως σημαντικό με δεδομένο ότι οι λοιμώξεις αποτελούν συχνά την αιτία θανάτου των ατόμων που έχουν ασθενήσει εξαιτίας έκθεσης σε ραδιενέργεια. Οι υψηλές δόσεις ραδιενέργειας καταστρέφουν τον μυελό των οστών ο οποίος παράγει λευκά αιμοσφαίρια. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ασθενής μένει κυριολεκτικώς χωρίς ανοσοποιητικό σύστημα.

Από τον καρκίνο στα πυρηνικά ατυχήματα
Όπως εξηγεί ο κ. Μάνταλαμ τα περισσότερα φάρμακα που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της έκθεσης σε υψηλές δόσεις ραδιενεργού ακτινοβολίας στοχεύουν στην πρόληψη του θανάτου των κυττάρων του ασθενούς. «Στη δική μας περίπτωση αναπτύχθηκε ένα προϊόν το οποίο παρέχει κύτταρα στον ασθενή ανεξαρτήτως του αριθμού των δικών του κυττάρων».
Η θεραπεία αναπτύχθηκε αρχικώς ως μέθοδος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ωστόσο στο πλαίσιο δοκιμών φάνηκε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενάντια σε πολύ υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τον κ. Μάνταλαμ, εάν τα νέα πειράματα που σχεδιάζει η εταιρεία στεφθούν με επιτυχία, η Cellerant Therapeutics θα ζητήσει έγκριση για κυκλοφορία της θεραπείας σε περίπου πέντε έτη.

http://www.tovima.gr/