Σήμερα οι ρωσικές ενστάσεις ή αντιρρήσεις έχουν οπωσδήποτε καμφθεί και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προχώρησε σε μια ιστορικής σημασίας απόφαση να παραστεί στη Σύνοδο της Λισαβόνας.
Στην παρούσα συγκυρία, για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα εμφανίζεται διστακτική εξαιτίας των ιδιαίτερα βελτιωμένων σχέσεων που έχει αναπτύξει σε στρατηγικό επίπεδο τόσο με την Τεχεράνη, όσο και με τη Δαμασκό. Ταυτόχρονα θεωρείται δεδομένη, πλέον, η πλήρης διάρρηξη των σχέσεών της με το Τελ Αβίβ. Στην «Κόκκινη Βίβλο» της Τουρκίας το Ισραήλ περιγράφεται ως «Βασική Απειλή. Κυρίως, όμως, η Άγκυρα γνωρίζει ότι δύσκολα η Ρωσία θα επέτρεπε την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία. Οι πιέσεις προς την Τουρκία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση ασκούνται σχετικά με την εγκατάσταση ενός X- Band ραντάρ στα εδάφη της. Οι αντιρρήσεις, όμως, της Τουρκίας δημιουργούν εναλλακτικά σενάρια. Καλά πληροφορημένοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι στο «αντιπυραυλικό σχέδιο» του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εμπλακεί ή να ενταχθεί η Κύπρος, η οποία όμως δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σήμερα το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζονται από τη Δύση ως απειλές. Η αντιπυραυλική ασπίδα, υποτίθεται ότι θα αποτελέσει το δίχτυ προστασίας της Δύσης και των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αυτές τις απειλές. Η Κύπρος είναι το πιο κοντινό κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υποθετικά θα μπορούσε να είναι ένα από τα καταλληλότερα χωροταξικά πλαίσια για εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας. Επί της ουσίας η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο νησί είναι ευδιάκριτη, τόσο μέσω της παρουσίας ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων, όσο και μέσω της ύπαρξης και λειτουργίας των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων. Οι κυπριακές κυβερνήσεις αρνούνται ότι οι βρετανικές βάσεις έχουν οποιαδήποτε σχέση με το ΝΑΤΟ, όμως, στον Κυπριακό Τύπο, τουλάχιστον, επισημαίνεται εκτενώς ότι οι βάσεις των βρετανών εξυπηρετούν ΝΑΤΟϊκές επιδιώξεις. Εδώ και δεκαετίες μέσω εγγράφων του το περιφερειακού Αρχηγείο του ΝΑΤΟ (COS AFSOUTH) ζητά τη χρήση των βρετανικών βάσεων για λογαριασμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Όσοι κάνουν λόγο για έμμεση ή άμεση εμπλοκή ή συμμετοχή της Κύπρου στο σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικών συστημάτων, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ακριβώς την ύπαρξη των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, οι οποίες είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου. Συνεπώς η ανάπτυξη πλέγματος για την ασφάλειά τους θα πρέπει να θεωρείται εύλογη. Τι σημαίνει αυτό; Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι ότι οι βάσεις θα χρησιμοποιηθούν από τους βρετανούς και κατ’ επέκταση από το ΝΑΤΟ μυστικά και ενδεχομένως χωρίς η κυπριακή κυβέρνηση να γνωρίζει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Εκτός όλων αυτών, όμως, η Κύπρος έχει ενισχύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τη συνεργασία της με το Ισραήλ το οποίο εξακολουθεί και βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με το Ιράν. Επομένως η Κύπρος εξελίσσεται εκ των πραγμάτων σε προνομιακό πεδίο ή σε προνομιακό χώρο άσκησης στρατηγικού χαρακτήρα πολιτικών από το Τελ Αβίβ, που σημαίνει ότι βελτιώνονται οι προϋποθέσεις ενδεχόμενης πρόσβασης της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέδια του ΝΑΤΟ τα οποία αφορούν στην Κύπρο. Βασική προϋπόθεση για την εμπλοκή της Κύπρου στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια αποτελεί αν όχι η ένταξή της, τότε σίγουρα η διασύνδεσή της με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές «η πραγματοποίηση και μόνο μιας τέτοιας συζήτησης και η ίδια η προοπτική εμπλοκής της Κύπρους στα αντιπυραυλικά σχέδια μπορούν να αποτελέσουν τον καλύτερο μοχλό άσκησης πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις ή οι ενστάσεις της». Η Κύπρος θα μπορούσε να συνδεθεί με το ΝΑΤΟ μέσω υπογραφής συνθήκης ασφαλείας ή μέσω της ένταξής της στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
newscode