Αναδείχθηκαν περιβαλλοντικοί ήρωες για το 2008 από το περιοδικό «Τime». Τρεις άνθρωποι που δεν έχουν φοβηθεί πολιτικές και θρησκευτικές διενέξεις, διακινδυνεύοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για την οργάνωση Εcopeace/ Friends of the Εarth Μiddle Εast (Φίλοι της Γης, Μέσης Ανατολής): ο ισραηλινός δικηγόρος και διευθυντής της κ. G. Βromberg, ο παλαιστίνιος μηχανικός κ. Ν. Κhateeb και ο ιορδανός πρόεδρός της, αρχιτέκτονας κ. Μ. Μehyar. Και αυτή την εβδομάδα βραβεύτηκαν από το Ιδρυμα Ωνάση στο Αμβούργο της Γερμανίας, με το διεθνές βραβείο «Αριστοτέλης Ωνάσης» για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Θεμελιώνοντας την ειρήνη στην πράξη, η FoΕΜΕ καταβάλλει προσπάθειες από το 1994 για τη διάσωση του Ιορδάνη ποταμού, στα σύνορα Ισραήλ, Παλαιστίνης και Ιορδανίας. Το έργο της στηρίζουν συνολικά 28 κοινότητες των τριών πληθυσμών, επεκτείνοντας τη συνεργασία και πέραν των κοινών ζητημάτων νερού, σε δραστηριότητες όπως οι εκστρατείες διαμαρτυρίας για την κατασκευή διαχωριστικού τείχους μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακής κοινότητας.
« Κανείς δεν θα ήθελε σήμερα να βαπτισθεί στα νερά του Ιορδάνη.Η μόλυνση είναι απωθητική, ενώ ο ποταμός έχει χάσει το 98% της ροής του» τόνισε ο κ. Βromberg. «Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο,τον μαθαίνουμε πώς να συλλέγει το νερό της βροχής.Θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση σε απελπισμένες κοινότητες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει». « Με τα μείζονα πολιτικά και εδαφικά προβλήματα που απασχολούν τη Μέση Ανατολή, η ενασχόληση με το περιβάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα» υπογράμμισε ο κ. Μehyar. «Ομως το 50% της βιοποικιλότητας του Ιορδάνη έχει ήδη χαθεί. Το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει πολιτική λύση ». Ο κ. Μehyar χαρακτήρισε το ποσό των 250.000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο « καλή σπορά », ενώ επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση της οργάνωσης ούτε συνεχής ούτε εξασφαλισμένη είναι. « Το περιβάλλον δεν καταλαβαίνει από σύνορα. Η στάθμη του νερού στον Ιορδάνη μειώνεται κατά μέσο όρο κατά ένα μέτρο τον χρόνο» δήλωσεο κ. Κhateeb, εκτιμώντας ότι η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει μελλοντικά το πρόβλημα. « Δουλεύουμε δεκαετίες στη Μέση Ανατολή, πολλοί αρνούνται να συνεργαστούν, το νερό μπορεί όμως να γίνει γέφυρα για την ειρήνη».
Το Αμβούργο και ο Ωνάσης
Η διεθνής επιτροπή του βραβείου απαρτίζεται από 9 μέλη, ενώ την προεδρία κατέχει η γερουσιαστής για το Περιβάλλον και την Αστική Ανάπτυξη της πόλης του Αμβούργου κυρία Αnja Ηajduk. Μέλη της επιτροπής είναι μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου , ο καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κ. Π. Κουτράκης, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μ. Σκούλλος. Τα μέλη ξεχώρισαν τη FoΕΜΕ από αρχική δεξαμενή 26 υποψηφιοτήτων, εκ των οποίων μόνον οι έξι έφθασαν στο τελικό στάδιο αξιολόγησης. Τη διττή σημασία του βραβείου υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, εξαίροντας όχι μόνον το περιβαλλοντικό έργο της αλλά και την προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ενώ στο μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ειρήνης στάθηκε και ο παριστάμενος στο Αμβούργο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης.
http://www.tovima.gr/