13 Νοε 2010

ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 200 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Την κορυφή της λίστας με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο κατέκτησε για ακόμη μία φορά το Χάρβαρντ, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Times» σε ειδικό ένθετο. Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν περιλαμβάνεται στα 200 καλύτερα παγκοσμίως, ωστόσο η Ευρώπη εκπροσωπείται με 82 εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το «τοπ 10» αποτελείται από 8 αμερικανικά πανεπιστήμια και τρία βρετανικά, του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης που μοιράζονται την έκτη θέση και το Imperial College του Λονδίνου (9η θέση). Στη δεύτερη θέση, μετά το Χάρβαρντ, βρίσκεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ενώ ακολουθούν το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και εκείνο του Πρίνστον. Τη δεκάδα συμπληρώνουν, εκτός από τα βρετανικά, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και το Γέιλ.
Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη είναι το πρώτο μη αγγλοσαξονικό της λίστας και καταλαμβάνει τη 15η θέση. Οσο για τη «γηραιά Αλβιώνα», έχει τα περισσότερα πανεπιστήμια στη λίστα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με 29 ιδρύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος παγκοσμίως, με 72 πανεπιστήμια, ενώ η Ασία ενίσχυσε την παρουσία της, με κορυφαίο στην ήπειρο το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (21η θέση).

Κίνα
Ισχυρή είναι η εκπροσώπηση της Κίνας, ενώ και δύο τουρκικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα 200 καλύτερα του κόσμου, του Μπιλκέντ και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής.
Κανένα πανεπιστήμιο της Νοτίου Αμερικής δεν βρίσκεται στη λίστα αλλά και κανένα ιταλικό, παρόλο που η χώρα διαθέτει μερικά από τα αρχαιότερα στον κόσμο.

http://www.ethnos.gr/