25 Νοε 2010

Ιρλανδία: Σχέδιο λιτότητας 15 δισ.

Τον πιο σκληρό προϋπολογισμό της ιστορίας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Σε 20.000 ευρώ ανά Ιρλανδό υπολογίζουν το «κοστούμι» οι ιρλανδικές εφημερίδες.

Τον πιο σκληρό προϋπολογισμό της ιστορίας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να ρίξει το βάρος της λιτότητας κατά τα 2/3 στην περικοπή των δημοσιονομικών δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση της φορολογίας. Το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας που θα ολοκληρωθεί το 2014 προβλέπει μείωση των δημοσιονομικών δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση των φόρων κατά 5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα , η ιρλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, σε μείωση του βασικού μισθού, σε αύξηση του φόρου εισοδήματος και σε επιβολή νέου φόρου στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.
Πρόκειται για το τέταρτο σχέδιο λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα από την έναρξη της κρίσης το 2008 και προκαλεί φυσιολογικά την οργή των πολιτών έναντι των διακυβερνήσεών τους. Αυτό σημαίνει «20.000 ανά Ιρλανδό» λέει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Irish Sun.ν μέσω εκκλήσεων για παραίτηση της παραπαίουσας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κόουεν, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το -έκτασης 160 σελίδων- σχέδιο τετραετούς λιτότητας, το οποίο θεωρείται προϋπόθεση ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προπσφέρουν την οικονομική στήριξη που τελικά ζήτησε η Ιρλανδία, και της οποίας το ύψος εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 85 δισ. ευρώ.
Χονδρικά, η μείωση του ελλείμματος θα γίνει με περικοπές 10 δισ. από τις δαπάνες και αύξηση εσόδων 5 δισ. από την φορολογία.
Στο τετραετές πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνεται περικοπή της τάξης του 10% στον κατώτερο μισθό -που κατά τη διάρκεια της έκρηξης του «Κέλτικου Τίγρη» ήταν ένας από τους υψηλότερους της Ευρώπης- καθώς και δραστικότατες περικοπές της τάξης του 15% -ή τριών δισ. ευρώ- στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.
Η εφημερίδα Irish Times, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, σημειώνει ότι οι περικοπές δεν θα εφαρμοστούν σε όλες τις πληρωμές, με τις κρατικές συντάξεις, κυρίως, να αποφεύγουν το «τσεκούρι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αντίθετα μείωση θα υπάρξει στα επιδόματα ανεργίας τα οποία θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2007.
Η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος θα φέρει τα ποσοστά φορολόγησης γύρω στο 42% ή και περισσότερο, ποσοστά που ίσχυαν το 2006, ενώ προβλέπεται η κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών που αναμένεται να εξοικονομήσουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στην τετραετία.
Σε δεύτερη φάση και πάντως μετά το 2011, αναμένεται να εισαχθεί η φορολογία ακινήτων και αύξηση των τιμολογίων του νερού, με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά πέντε δισ. μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια.
Το τετραετές σχέδιο εγκρίθηκε χθες από το κυβερνητικό συμβούλιο και πιστεύεται πως δεν πρόκειται να απορριφθεί πλήρως από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας που στο σύνολό τους αποδέχονται την ανάγκη δραστικών βημάτων ώστε η χώρα να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα.
Πάντως χθες, στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δέχθηκε τα πυρά των επικριτών του για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση, χωρίς όμως να κανένας από τους βουλευτές να αμφισβητήσει την ηγεσία του.
Μέχρι στιγμής ο Κάουεν απορρίπτει τις εκκλήσεις φίλων και αντιπάλων να παραιτηθεί και δεσμεύεται για την διεξαγωγή πρόωρών εκλογών στις αρχές του 2011, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο οποίος θα κατατεθεί στις 7 Δεκεμβρίου, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, άρα οι πρόωρες εκλογές δεν αναμένεται να διεξαχθούν πριν από τον Μάρτιο του 2011.
http://www.ethnos.gr/