Διαθέσιμα μέσω Διαδικτύου θα είναι μέσα στον επόμενο χρόνο τα πολύτιμα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, κάποια από τα αρχαιότερα, ιστορικά πλουσιότατα και πιο εύθραυστα θρησκευτικά κείμενα του κόσμου χάρη στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής ψηφιοποίησης που εκπονεί η Google και η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IAA).
Μία από τις πιο ευεργετικές συνέπειες του εγχειρήματος, πέρα από τη διαθεσιμότητα σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, είναι ότι οι ευάλωτες περγαμηνές και τα θραύσματα παπύρων, όπου είναι γραμμένα τα κείμενα, δεν θα εκτίθενται στις καταστροφικές επιδράσεις του ήλιου και του αέρα προκειμένου να διαβαστούν.
Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα. Μία συλλογή περίπου 900 παπύρων και περγαμηνών, τουλάχιστον 2.000 ετών, που αποτελούν τμήμα της βιβλιοθήκης της εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας των Εσσαίων. Τα κείμενα, τα οποία είναι γραμμένα στην εβραϊκή, την αραμαϊκή και την ελληνική γλώσσα, ανακαλύφθηκαν το 1947 από έναν βοσκό σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Κουμράν, στη νοτιοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας.
Μεταξύ άλλων κειμένων, τα Χειρόγραφα περιέχουν όλα τα βιβλία της εβραϊκής Βίβλου, εκτός από το βιβλίο Εσθήρ, ενώ πολλοί μελετητές θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της Βίβλου που διαβάζουμε σήμερα.
«Ορόσημο στη σύνδεση της προόδου και του παρελθόντος» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Σούκα Ντόρφμαν, διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, ενώ τα Χειρόγραφα θα συνοδεύονται από μετάφραση στην αγγλική γλώσσα.
Στο μεταξύ, μία από τις αρχαιότερες πόρτες που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, ηλικίας 5.100 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Ζυρίχη της Ελβετίας, επισημαίνοντας ότι είναι «φανταστικά διατηρημένη». Η πόρτα της Λίθινης Εποχής υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 3.063 π.Χ. Είναι φτιαγμένη από ξύλο λεύκας, ενώ οι σανίδες και οι μεντεσέδες βρέθηκαν στις θέσεις τους. Ανήκε σε σπίτι ενός λιμναίου οικισμού, φτιαγμένη έτσι ώστε να προστατεύει από τους ανέμους και τους σκληρούς χειμώνες.
http://www.ethnos.gr/