6 Οκτ 2010

Ανακαλύφθηκε νέα γλώσσα στην Ινδία

Μία καινούργια γλώσσα με την ονομασία Κόρο ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες στη βορειοανατολική Ινδία.
Η κόρο ομιλείται από 800 άτομα και κινδυνεύει με εξαφάνιση αφού εκτός του ότι τη γνωρίζουν λίγα άτομα, ελάχιστα από αυτά είναι κάτω από 20 ετών. Επίσης, ανήκει στην θιβετο-βιρμανική γλωσσική οικογένεια συνδυάζοντας 400 γλώσσες και διαλέκτους ωστόσο κυριαρχούν τα βιρμάνικα και θιβετιανά στοιχεία.

Παρόλο που ομιλούνται περισσότερες από  150 θιβετο-βιρμανικές γλώσσες η αποστολή γλωσσολόγων του  National Geographic κατάφεραν να βρουν μόνο μια που να προσομοιάζει στην κόρο.

Η περιοχή δεν επιλέχτηκε τυχαία καθώς είναι γνωστό πως στην βορειοανατολική Ινδία υπάρχει πλούτους στις γλώσσες και στα ιδιώματά τους. Οι περισσότερες από αυτές είναι προφορικές και έχουν ερευνηθεί ελάχιστα.

«Εκ ποσοτικής και μόνον απόψεως, η κόρο δεν είναι ακόμη μία γλώσσα που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο με τις 6.909 γλώσσες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στον κόσμο.

Η γλωσσολογική συνεισφορά τα κόρο είναι κατ’ ουσίαν ακόμη μεγαλύτερη από αυτό, διότι αυτή η γλώσσα προσφέρει μία εντελώς διαφορετική προοπτική όσον αφορά την ιστορία, τη μυθολογία, το συντακτικό και τη γραμματική
», δήλωσε ο Γκάρι Χάρισον, επικεφαλής της έρευνας μαζί με το διευθυντή του Ινστιτούτου Ζωντανών και Εν Κινδύνω Γλωσσών του Όρεγκον, στις ΗΠΑ, Γκρέγκορι Άντερσον.

Μελέτη πάνω στην κόρο θα παρουσιαστεί στο περιοδικό Indian Linguistic.
http://www.cosmo.gr