8 Μαΐ 2014

Πέντε απλά tips για ένα “πράσινο” μπάνιο



Ακολουθήστε τις 5 απλές συμβουλές που σας δίνουμε για να μειώσετε την παραγωγή αποβλήτων στο μπάνιο σας.

1. Ελαχιστοποιήστε τη χρήση πλαστικών
Επιλέξτε ένα σαπούνι πολλαπλών χρήσεων για όλη την οικογένεια, αντί να αγοράζετε αφρόλουτρα και σαμπουάν, διαφορετικά για κάθε μέλος.
Αποφύγετε τις πλαστικές συσκευασίες, τα μπουκάλια από υγρό σαπούνι χεριών, τα οποία είναι εξωφρενικά επιβλαβή για το περιβάλλον. Πολλά από αυτά είναι αντιβακτηριδιακά και περιέχουν την τρικλοζάνη, μια χημική ουσία, τη χρήση της οποίας οι γιατροί σε ΗΠΑ και Κανάδα συνιστούν να αποφεύγεται.
Αναζητήστε εναλλακτικές -στο πλαστικό- λύσεις, όπως κουρτίνες από κάνναβη, ξύλινες βούρτσες καθαρισμού τουαλέτας και θήκες για σαπούνι από αλουμίνιο.


2. Ξαναγεμίστε και αγοράστε προϊόντα “με το κιλό” όποτε έχετε τη δυνατότητα
Στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν πολλά εξαιρετικά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα που, μεταξύ άλλων, προσφέρουν και υγρά ανταλλακτικά (προϊόντα υγιεινής). Επίσης, αγοράστε χαρτί τουαλέτας από 100% ανακυκλωμένο χαρτί.

3. Φτιάξτε δικά σας καλλυντικά
Εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε ένα “σαμπουάν”, φτιαγμένο από μαγειρική σόδα και μηλόξυδο και θα μπορείτε να λουστείτε με ένα προϊόν, το οποίο φέρει μηδενική ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ακόμα και αποσμητικό, όπως και μια εναλλακτική οδοντόκρεμα.
Απολεπιστικά προσώπου, μάσκες ενυδάτωσης και διάφορα άλλα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να φτιαχτούν πολύ εύκολα από τρόφιμα που έχετε όλοι στο σπίτι σας, όπως αλεύρι βρώμης, μέλι, αμύγδαλα , γιαούρτι, μαύρο πιπέρι και αβοκάντο.
Αντί να αγοράζετε ακριβά λοσιόν, αναζητήστε γυάλινα βάζα με βιολογικά έλαια (από καρύδα, αβοκάντο, αμύγδαλο, σταφύλι κλπ.) για να ενυδατώνετε και να πλένετε το πρόσωπό σας ή να αφαιρείτε μακιγιάζ.


4. Προσέξτε το υλικό συσκευασιών
Υποστηρίξτε εταιρείες που χρησιμοποιούν γυαλί και μέταλλο για να συσκευάσουν τα προϊόντα τους, αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικού.

5. Αποφύγετε τα αναλώσιμα προϊόντα μιας χρήσης ή αντικείμενα με περιορισμένη διάρκεια ζωής
Μπατονέτες, βαμβάκια, δίσκοι ντεμακιγιάζ, σερβιέτες και ταμπόν είναι προϊόντα που θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε με πολύ καλύτερα, επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα. Πλύνετε τα αυτιά σας στο ντους με ένα δάχτυλο ή χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ.

econews