3 Μαΐ 2014

Σουφλέ με σέσκουλα, μανιτάρια και ανθότυρο

Σουφλέ με σέσκουλα, μανιτάρια και ανθότυρο
Μία πρωτότυπη συνταγή Vegeterian για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας!

Υλικά

    ανθότυρο -
    σέσκουλα - 6 μεγάλα, πλυμένα, στραγγισμένα, χωρισμένα σε κοτσάνια και φύλλα, τα κοτσάνια κομμένα σε λεπτές φετούλες
    κρεμμύδι - 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο
    σκόρδο - 2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο (περίπου 6 σκελίδες)
    πατάτα - 1 μέτρια, πλυμένη, στραγγισμένη και κομμένη σε λεπτές φετούλες
    ντομάτα - 800 γρ. ψιλοκομμένες
    μανιτάρια - ½ κιλό Crimini ή Portobello κομμένα σε λεπτές φετούλες
    κανέλλα - 1 κ.σ.
    πιπέρι - ¼ κ.σ.
    κόκκινο κρασί - 1/2 φλιτζάνι
    μαύρη ζάχαρη - 1 κ.σ και 1κ.γ.
    αλάτι -
    πιπέρι -

 Για το μίγμα τυριών :

    ανθότυρο - 4 φλιτζάνια ή ρικότα άπαχο
    αυγά - 1 μεγάλο, ελαφρώς χτυπημένο
    λεμόνι - 2 κ.σ. ξύσμα
    λεμόνι - 2 κ.σ. χυμός
    μοτσαρέλα - 400 γρ. τριμμένη
    βασιλικός - 1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα φύλλα
    αλάτι - 1/2 κ.σ.
    πιπέρι - λίγο
    ελαιόλαδο - για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε μία σχάρα στη μεσαία σκάλα του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 175 βαθμούς C.

Για τη γέμιση λαχανικών:

Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σωταρίσματος σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφετί χρώμα, για 10 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν και αυτά ένα ωραίο καφετί χρώμα.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου και μετά προσθέτουμε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα.
Μαγειρεύουμε όλα τα υλικά μας μέχρι να ανακατευτούν καλά και να μαλακώσουν και μέχρι να ξεκινήσει ο πάτος του τηγανιού να παίρνει ένα καφέ χρώμα.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το καγιέν και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε το μισό να εξατμιστεί και μετά προσθέτουμε τις ντομάτες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Ο όγκος του θα μειωθεί και θα γίνει πιο πηχτό.
Στο τέλος, βάζουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
Για το μίγμα τυριών:
Όσο η γέμιση λαχανικών σιγοβράζει, σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τη ρικόττα, το αυγό, το βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Απλώνουμε μία λεπτή στρώση από τη γέμιση λαχανικών σε ένα ορθογώνιο ταψί (περίπου 23εκ. X 33εκ. και 7 εκ. ύψος).
Πάνω από τη γέμιση, βάζουμε 2 φύλλα σέσκουλου. Μπορούμε να τα κόψουμε λίγο και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και μέρη από άλλα φύλλα για να καλύψουμε την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε τα φύλλα με τη μισή περίπου γέμιση λαχανικών, συνεχίζουμε με μία στρώση από το 1/3 του μίγματος τυριών.
Πασπαλίζουμε με το 1/3 της μοτσαρέλλας.
Κάθε μία στρώση θα πρέπει να καλύπτει τελείως την από κάτω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο τέλος απλώνουμε μία τελευταία στρώση από τα φύλλα των σέσκουλων και το υπόλοιπο 1/3 από το μίγμα των τυριών και τη μοτσαρέλλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C για 30-45 λεπτά μέχρι το φαγητό να αχνίσει και η επιφάνεια από τα λαζάνια να πάρει σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Περιμένουμε για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε .