27 Μαΐ 2014

Ομελέτα με μπρόκολο και μανιτάρια

Ομελέτα με μπρόκολο και μανιτάρια














Υλικά
(Μερίδες 4)


    500 γρ. μανιτάρια λευκά, σκουπισμένα με νοτισμένο πανί και κομμένα σε λεπτές φέτες
    1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
    1 καρότο, προτιμότερο βιολογικό, τριμμένο
    1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο), κομμένη σε κύβους
    τα μπουκετάκια από 1 μπρόκολο, σε μικρά κομμάτια
    1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    7 αυγά (προτιμάμε βιολογικά)
    100 γρ. φέτα ή ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
    50 γρ. γάλα
    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία 


Σ' ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο τα μανιτάρια, το κρεμμυδάκι, το καρότο και το μπρόκολο. Τα μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν, δηλαδή για 10 - 12 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Εν τω μεταξύ, σ’ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα με το σύρμα και προσθέτουμε το τυρί, τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο, την πιπεριά Φλωρίνης και το μείγμα λαχανικών από το τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα αυγών-λαχανικών σε λαδωμένο τηγάνι. Ψήνουμε την ομελέτα σε μέτρια φωτιά για 5 - 6 λεπτά, ανακινώντας το τηγάνι, ώστε να πάνε παντού τα αυγά και να αρχίσει να δημιουργείται κρούστα στο κάτω μέρος. Με ξύλινη σπάτουλα ανασηκώνουμε τις άκρες της ομελέτας για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί από κάτω. Βάζουμε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο πάνω στο τηγάνι και κρατώντας το σταθερά αναποδογυρίζουμε το τηγάνι ώστε η άψητη πλευρά να βρεθεί προς τα κάτω. Γέρνουμε το πιάτο πάνω από το τηγάνι, ώστε η ομελέτα να γλιστρήσει μέσα και να ψηθεί για 5 λεπτά και η άλλη πλευρά.

Αν δεν έχουμε αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε με το «γύρισμα» της ομελέτας, τυλίγουμε το χερούλι του τηγανιού 2-3 φορές με αλουμινόχαρτο (αν είναι πλαστικό) και βάζουμε για λίγο το τηγάνι κάτω από το γκριλ του φούρνου, μέχρι να πήξει το αυγό και να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής και ψωμί ή παξιμάδια σταρένια.

Στο ποτήρι

Τα αυγά ταιριάζουν με μπίρα!
www.ofono.gr