Και μόνο αν ακούσουμε τη φράση «αυτό μπορεί να πονέσει λίγο» τη στιγμή που ο γιατρός είναι έτοιμος να μας βάλει τη βελόνα στη φλέβα είναι αρκετό για να ενεργοποιηθεί στον εγκέφαλο ο μηχανισμός αντίδρασης στον πόνο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λέξεις που περιγράφουν πόνο είναι ικανές από μόνες τους να προκαλέσουν αυτή την αίσθηση, καθώς ο εγκέφαλος αντιδρά στα λόγια με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε στον σωματικό πόνο.
Η έρευνα έγινε στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Φρίντριχ-Σίλερ της Ιένας και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Ρain». Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο για να εξετάσουν 16 υγιείς ανθρώπους την ώρα που επεξεργάζονταν λέξεις σχετικές με την εμπειρία του πόνου, όπως «βασανιστικός ή εξαντλητικός πόνος», «ο πόνος με παραλύει» κ.λ.π.
Παράλληλα άκουγαν λέξεις με αρνητική χροιά, οι οποίες όμως δεν σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου, όπως «βρώμικος, αηδιαστικός» κ.λ.π.
Η έρευνα «φωτογράφισε» τα κέντρα επεξεργασίας του πόνου στον εγκέφαλο, τα οποία ενεργοποιήθηκαν μόνο την ώρα που άκουγαν τις σχετικές λέξεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διατήρηση της ανάμνησης μίας επώδυνης κατάστασης στον εγκέφαλο βοηθά τον άνθρωπο να αποφύγει την επανάληψή της στο μέλλον. Ο Τόμας Βάις, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ιένας, επισημαίνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σημασία για τους πάσχοντες από διαταραχές που προκαλούν χρόνιο πόνο, καθώς φαίνεται πως η συζήτηση της κατάστασής τους με τους γιατρούς ή τους οικείους τους επιδεινώνει τα συμπτώματα και εντείνει την αίσθηση του πόνου.
Πηγή: www.astrology.gr