Ένα παραδοσιακό, νόστιμο φαγητό που μας ταξιδεύει στο οικογενειακό τραπέζι
Υλικά500 γρ. Χυλοπίτες (αν υπάρχουν σπιτικές, ακόμα καλύτερα)
1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
1 κγ πελτέ ντομάτας
½ ποτήρι κρασί
αλάτι
κόκκινο, καυτερό, πιπέρι
κανέλα
γαρύφαλλο
λίγο αλεύρι
Εκτέλεση
Αρχίζετε πασπαλίζοντας με αλεύρι τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αφού τινάξετε τις μερίδες του κοτόπουλου για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και να γυρίζετε από όλες τις πλευρές για να ροδίσουν. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι και σβήνετε με το κρασί.
Αφού βράσει αρκετά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε και το αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας και αφήνετε να βράσει για περίπου 45'.
Αφαιρείτε το κοτόπουλο με μια κουτάλα από την σάλτσα του και το διατηρείτε σκεπασμένο στον φούρνο για να μείνει ζεστό. Προσθέτουμε 6 ποτήρια νερό και μόλις πάριε βράση ρίχνετε τις χυλοπίτες. Μετά από περίπου 10' σβήνετε τη φωτιά.
Το αφήνετε λίγα λεπτά να "ηρεμήσει" και σερβίρετε.
*Tip
Χωριάτικη, αλμυρή φέτα ή και μυζήθρα τριμμένες είναι τα ιδανικά τυριά για να το συνοδέψετε.
1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
1 κγ πελτέ ντομάτας
½ ποτήρι κρασί
αλάτι
κόκκινο, καυτερό, πιπέρι
κανέλα
γαρύφαλλο
λίγο αλεύρι
Εκτέλεση
Αρχίζετε πασπαλίζοντας με αλεύρι τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αφού τινάξετε τις μερίδες του κοτόπουλου για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και να γυρίζετε από όλες τις πλευρές για να ροδίσουν. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι και σβήνετε με το κρασί.
Αφού βράσει αρκετά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε και το αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας και αφήνετε να βράσει για περίπου 45'.
Αφαιρείτε το κοτόπουλο με μια κουτάλα από την σάλτσα του και το διατηρείτε σκεπασμένο στον φούρνο για να μείνει ζεστό. Προσθέτουμε 6 ποτήρια νερό και μόλις πάριε βράση ρίχνετε τις χυλοπίτες. Μετά από περίπου 10' σβήνετε τη φωτιά.
Το αφήνετε λίγα λεπτά να "ηρεμήσει" και σερβίρετε.
*Tip
Χωριάτικη, αλμυρή φέτα ή και μυζήθρα τριμμένες είναι τα ιδανικά τυριά για να το συνοδέψετε.
ofono