7 Σεπ 2012

Καλλυντικά: Μήπως ήρθε η ώρα να τα πετάξετε;

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και το ίδιο ισχύει και για τα καλλυντικά, όσο κι αν είναι τα αγαπημένα σας. Δείτε πότε πρέπει να τα βγάλετε μια και καλή από το νεσεσέρ σας, αλλά και πώς θα τα κάνετε να διαρκέσουν περισσότερο.

Καλλυντικά με ημερομηνία λήξης

«Τα προϊόντα ομορφιάς κατασκευάζονται ώστε να διαρκούν 1-2 χρόνια», εξηγεί ο Αμερικανός δερματολόγος Peter Pugliese. Ωστόσο, μία πιθανή μόλυνση μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε, αφού τα καλλυντικά έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες στα βακτήρια περιοχές, όπως τα μάτια, το στόμα και τα δάχτυλα.
Από τη στιγμή που τα ληγμένα καλλυντικά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα και μολύνσεις στα μάτια, είναι σημαντικό να τα αντικαθιστάτε εγκαίρως. Σε αντίθεση όμως με τα τρόφιμα, τα καλλυντικά δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να θυμάστε ή να σημειώνετε πότε τα αγοράσατε και τα ανοίξατε. Αρκετά προϊόντα έχουν ένα σύμβολο σαν κλεψύδρα, με τον αριθμό να αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνών μετά τους οποίους δεν είναι πια χρησιμοποιήσιμα.
Τέλος, εφαρμόστε την κοινή λογική: αν το gloss σας είναι κάπως πηχτό, το βερνίκι σας «σπάει» και το κραγιόν έχει μία περίεργη οσμή, ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετήσετε.  Γενικά, πετάξτε οτιδήποτε έχει αλλοιωμένο χρώμα, υφή ή μυρίζει άσχημα.

Διάρκεια ζωής ανά προϊόν

Μάσκαρα: 3 μήνες
Foundation: 1 χρόνος
Κονσίλερ: 12-18 μήνες
Πούδρα: 18 μήνες
Ρουζ: 18 μήνες
Κρέμα προσώπου: 12-18 μήνες
Σκιά ματιών: 18 μήνες
Eyeliner: 18 μήνες
Υγρό Eyeliner: 6 μήνες
Κραγιόν / Lip gloss: 18 μήνες
Μολύβι για περίγραμμα χειλιών: 1 χρόνος
Βερνίκι νυχιών: 1 χρόνος
Σφουγγαράκια για μέικ-απ: Πλύνετέ τα μετά από κάθε χρήση, αντικαταστήστε τα ύστερα από 1 μήνα

Φροντίδα καλλυντικών βήμα-βήμα

1. Αδειάστε το νεσεσέρ. Αν είναι σε καλή κατάσταση, βάλτε στο πλυντήριο. Αν έχει δει και καλύτερες μέρες, πετάξτε το και αγοράστε ένα καινούργιο.
2. Πλύντε τα πινέλα με ένα ήπιο σαμπουάν και καθαρίστε το τσιμπιδάκι φρυδιών, το ψαλιδάκι για τις βλεφαρίδες και τις ξύστρες των μολυβιών, σκουπίζοντάς τα με ένα μαντηλάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες από λάδι τεϊόδεντρου (tea tree oil).
3. Καθαρίζετε τακτικά το βουρτσάκι της μάσκαρα.
4. Πετάξτε όλα τα προϊόντα μέικ-απ που έχουν ξεραθεί ή μυρίζουν άσχημα. Τα καλλυντικά με βάση το κερί είναι λιγότερο πιθανό να φιλοξενήσουν βακτήρια συγκριτικά με τα υγρά ή τα προϊόντα που έχουν βάση το λάδι. Διώξτε χωρίς δεύτερη σκέψη με τα καλλυντικά που δεν φοράτε ποτέ.
5. Ξύστε τα μολύβια ματιών και  χειλιών και βεβαιωθείτε ότι έχουν όλα καπάκι. Με το ξύσιμο όχι μόνο διασφαλίζετε την καλύτερη εφαρμογή τους, αλλά και αφαιρείτε το πάνω στρώμα που μπορεί να είναι βρόμικο.
6. Για να αυξήσετε τον χρόνο ζωής των καλλυντικών σας,  αποφύγετε να τοποθετήσετε το νεσεσέρ στο μπάνιο και προτιμήστε κάποιο δροσερό και ξηρό μέρος.
7. Ανταμείψτε τον εαυτό σας με ένα καινούργιο κραγιόν ή μία σκιά ματιών, έτσι ώστε να δώσετε ποικιλία στο στιλ του μακιγιάζ σας.

http://www.mama365.gr/