Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο τη μασούν καθημερινά μετά μανίας. Για να αποκτήσουν δροσερή αναπνοή, όταν αισθάνονται νευρικότητα ή ακόμα για να καθαρίσουν τα δόντια τους έπειτα από ένα γεύμα. Η γλυκιά της γεύση (σε εκατοντάδες ποικιλίες) ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Τελικά η τσίχλα είναι μια… φούσκα ή και κάτι παραπάνω;
Κατά της ξηροστομίας
Πολλοί οδοντίατροι υποστηρίζουν πως η τσίχλα μπορεί να έχει έμμεσα θετική επίδραση στα δόντια. Έτσι τη συνιστούν ως μέσο θεραπείας (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη) σε όσους υποφέρουν από ξηροστομία ή μειωμένη παραγωγή σάλιου. Σχετικές έρευνες που έγιναν κυρίως στην Αμερική έδειξαν ότι έπειτα από δεκάλεπτο μάσημα τσίχλας κάθε πρωί επί δύο εβδομάδες άνθρωποι που είχαν πρόβλημα αύξησαν την παραγωγή σάλιου, όπως επίσης και την ικανότητα αυτοπροστασίας από τη μικροβιακή πλάκα.
Κατά της τερηδόνας
Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως για το θέμα αυτό έδειξαν ότι η τσίχλα μάλλον δίνει ένα χέρι βοήθειας στη στοματική υγιεινή. Κι αυτό γιατί συμβάλλει στην αύξηση της ροής και της ποσότητας του σάλιου μέσα στο στόμα: Όπως είναι γνωστό, το σάλιο είναι ένας φυσικός προστατευτικός παράγοντας που καθαρίζει τα δόντια και εξουδετερώνει τα οξέα, τα οποία παράγονται από τη μικροβιακή πλάκα προκαλώντας διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών (τερηδόνα). Βέβαια οι συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες της τσίχλας ισχύουν μόνο στην περίπτωση που δεν περιέχει ζάχαρη. Τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα ως προς την αντιτερηδογόνο δράση της φαίνεται να έχει η συνθετική γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη. Σχετική μελέτη που έγινε στη Φινλανδία έδειξε μείωση της φθοράς των δοντιών σε παιδιά που μασούσαν τσίχλα με το συγκεκριμένο συστατικό.
Τι συμβαίνει με την αδαμαντίνη;
Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη από ερευνητές των πανεπιστημίων της Βοστώνης, του Ελσίνκι και της Νότιας Νεβάδας, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal (http://www.nature.com/bdj/journal/v211/n7/full/sj.bdj.2011.823.html) έδειξε ότι μπορεί μεν η τσίχλα με ξυλιτόλη να βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας, αλλά παράλληλα η ξυλιτόλη – όπως και τα άλλα υποκατάστατα ζάχαρης – αυξάνει την οξύτητα στο στόμα με αποτέλεσμα να απειλείται η αδαμαντίνη, το προστατευτικό περίβλημα των δοντιών. Όταν μάλιστα η τσίχλα έχει γεύση φρούτου, ο κίνδυνος φθοράς της αδαμαντίνης αυξάνεται. Εκτός των άλλων, τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν αποκλείεται, όταν προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες και επί καθημερινής βάσης, να προκαλέσουν διάφορες άλλες παρενέργειες όπως στοματικές διαταραχές κλπ.
Τσίχλα από τον τόπο μας (η καλύτερη!)
Όχι για να το παινευτούμε, αλλά στην Ελλάδα διαθέτουμε μια από τις καλύτερες τσίχλες: Την περίφημη μαστίχα Χίου. Τη μασούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, εξακολουθούμε να τη μασάμε κι εμείς σήμερα όχι μόνο γιατί είναι φυσική, αλλά γιατί αποδείχτηκε και άκρως ωφέλιμη. Κάνει καλό στα δόντια όπως επίσης στο στομάχι και στα έντερα, ενώ έχει ευρεία και αποτελεσματική χρήση στη φαρμακευτική, την ιατρική, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την κοσμετολογία. Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη, η οποία βγαίνει από τον κορμό του μαστιχοφόρου σχίνου που καλλιεργείται μόνο στη Χίο. Στη φυσική της μορφή, χωρίς ζάχαρη, κάνει θαύματα!
Η φούσκα έχει τη δική της ιστορία
Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί μασούσαν ρητίνη των δέντρων για καθαρή απόλαυση, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες μασούσαν μαστίχα ανελλιπώς για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Οι Ινδιάνοι μασούσαν παχύρρευστο χυμό δέντρων, οι Μάγιας ένα είδος τσίχλας και ακόμα προγενέστεροι πολιτισμοί κερί μέλισσας. Η τσίχλα άρχισε να παίρνει περίπου τη σημερινή της μορφή στα μέσα του 19ου αιώνα. Ως το τέλος του 1870 είχε διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία, ώσπου 10 χρόνια αργότερα ο Τζον Κόλγκαν, ένας φαρμακοποιός από το Κεντάκι, της πρόσθεσε ζάχαρη και την έκανε ακόμα πιο δελεαστική. Η τσιχλόφουσκα είναι εφεύρεση του Γουόλτερ Ντίμερ, ενός λογιστή της εταιρείας τσιχλών Φλιρ. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη κυκλοφόρησαν στο εμπόριο το 1950.
Πέντε πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για τις τσίχλες
- Στις αρχές του 1860 οι γιατροί συμβούλευαν τους ασθενείς τους να μη μασάνε τσίχλα, γιατί, όπως πίστευαν, υπήρχε κίνδυνος να την καταπιούν και να… κολλήσουν τα έντερα τους!
- Οι Αμερικανοί μασάνε κατά μέσο όρο περισσότερο από 300 τσίχλες το χρόνο, ενώ στις ΗΠΑ πωλούνται σε ετήσια βάση περισσότερο από 2 δισ. τσίχλες.
- Η εταιρεία Wrigley, η οποία σήμερα είναι γνωστή μόνο για τις τσίχλες της, κάποτε παρήγε σαπούνια και μπέικιν πάουντερ.
- Οι περισσότερες τσίχλες πωλούνται τις περιόδους των εορτών. Ακόμα και όταν οι πωλήσεις σοκολάτας ή άλλων γλυκών έχουν σκαμπανεβάσματα, οι τσίχλες παραμένουν σταθερές.
- Οι τσίχλες με γεύση δυόσμου εξακολουθούν να θεωρούνται οι καλύτερες για τον καθαρισμό των δοντιών και για την αντιμετώπιση του στρες.
- Να προτιμάς μαστίχα Χίου. Πρώτον, είναι ελληνικό προϊόν και δεύτερον, είναι μακράν η καλύτερη τσίχλα στον κόσμο.
- Η τσίχλα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα καλό βούρτσισμα δοντιών.
- Να μη μασάς τσίχλα ασταμάτητα. Επιπλέον, αν κάποια στιγμή κατά τη μάσηση νιώσεις κόπωση ή πόνο στα σαγόνια ή ακόμα και πονοκέφαλο, καλύτερα να την πετάξεις. Πιθανόν να έχουν καταπονηθεί οι γναθικοί μύες.
- Οι τσίχλες δεν ασπρίζουν τα δόντια. Μην πείθεσαι λοιπόν από τέτοιου είδους υποσχέσεις. Δεν έχουν αποτέλεσμα.