Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το υπέροχο γλυκό γαρνιρισμένο με παστελάκια αλατισμένης καραμέλας και σαντιγί.
Υλικά
250 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, τεμαχισμένη
200 ml κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 36% περιεκτικότητα σε λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών, ελαφρά χτυπημένοι
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
20 γραμμάρια αλατισμένο βούτυρο
Για την καραμέλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι
σαντιγί
250 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, τεμαχισμένη
200 ml κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 36% περιεκτικότητα σε λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών, ελαφρά χτυπημένοι
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
20 γραμμάρια αλατισμένο βούτυρο
Για την καραμέλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι
σαντιγί
Εκτέλεση
1. Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ.
2. Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
3. Ανεβάστε τη θερμοκρασία και λίγο πριν αρχίσει να βράζει αφαιρέστε από τη φωτιά και περιχύστε τη σοκολάτα ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει εντελώς.
4. Προσθέστε τους κρόκους αυγών, το κονιάκ και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
5. Μοιράστε το μείγμα σε τέσσερα ψηλά μπολ (200 ml το καθένα) και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να πήξει το περιεχόμενό τους καλά (καλύτερα για μια νύχτα).
6. Για τα παστελάκια καραμέλας αρχικά στρώστε σε ένα ταψί αλουμινόχαρτο.
7. Σε μια κατσαρόλα μαγειρέψτε τη ζάχαρη με το νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί.
8. Αυξήστε τη θερμοκρασία ανακινώντας την κατσαρόλα περιστασιακά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει το μείγμα σας ένα χρυσό, καραμελέ χρώμα.
9. Γρήγορα αλλά προσεκτικά χύστε το μείγμα σας στο αλουμινόχαρτο προσέχοντας να απλωθεί καλά και ομοιόμορφα. Πασπαλίστε με το αλάτι και όταν κρυώσει σπάστε την καραμέλα σε κομματάκια.
10. Για να σερβίρετε βάλτε μια ροζέτα σαντιγί πάνω σε κάθε μπολ σοκολάτας και πασπαλίστε με κομματάκια αλατισμένης καραμέλας.
1. Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ.
2. Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
3. Ανεβάστε τη θερμοκρασία και λίγο πριν αρχίσει να βράζει αφαιρέστε από τη φωτιά και περιχύστε τη σοκολάτα ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει εντελώς.
4. Προσθέστε τους κρόκους αυγών, το κονιάκ και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
5. Μοιράστε το μείγμα σε τέσσερα ψηλά μπολ (200 ml το καθένα) και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να πήξει το περιεχόμενό τους καλά (καλύτερα για μια νύχτα).
6. Για τα παστελάκια καραμέλας αρχικά στρώστε σε ένα ταψί αλουμινόχαρτο.
7. Σε μια κατσαρόλα μαγειρέψτε τη ζάχαρη με το νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί.
8. Αυξήστε τη θερμοκρασία ανακινώντας την κατσαρόλα περιστασιακά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει το μείγμα σας ένα χρυσό, καραμελέ χρώμα.
9. Γρήγορα αλλά προσεκτικά χύστε το μείγμα σας στο αλουμινόχαρτο προσέχοντας να απλωθεί καλά και ομοιόμορφα. Πασπαλίστε με το αλάτι και όταν κρυώσει σπάστε την καραμέλα σε κομματάκια.
10. Για να σερβίρετε βάλτε μια ροζέτα σαντιγί πάνω σε κάθε μπολ σοκολάτας και πασπαλίστε με κομματάκια αλατισμένης καραμέλας.