5 Απρ 2014

Ηλιοθερμικό πάρκο Ivanpah: το πιο αμφιλεγόμενο ενεργειακό μεγαλείο

 
  Η Καλιφόρνια φιλοξενεί το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο που χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία με καθρέφτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Ivanpah, που βρίσκεται στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο Ιανουάριο. Αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι έκτοτε έχει προμηθεύσει με ρεύμα πάνω από 140.000 νοικοκυριά.
Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος των εν λόγω εγκαταστάσεων είναι να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, η ηλιακή πύργοι του Ivanpah λειτουργούν αρκετά διαφορετικά από τα συνηθισμένα φωτοβολταϊκά. Οι καθρέφτες αντανακλούν το φως του ήλιου, αντί να το απορροφούν. Στη συνέχεια, το φως πηγαίνει στην κορυφή του κάθε πύργου, όπου θερμαίνει το νερό στους σωλήνες του λέβητα σε θερμοκρασίες άνω των 500 βαθμών Κελσίου. Αυτός ο ζεστός ατμός, έπειτα διοχετεύεται σε μια τουρμπίνα στη βάση του πύργου, ώστε να παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια.
Παρότι είναι έντονες οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τεχνολογία αυτή σε ζώα, φυτά και ανθρώπους, άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες ηλεκτρισμού ακόμη δεν σκοπεύουν να επενδύσουν σε ένα επόμενο Ivanpah. Το φυσικό αέριο και τα φωτοβολταϊκά υλικά γίνονται όλο και πιο φθηνά, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να μην είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τόσο μεγάλα έργα καθαρής ενέργειας, τα οποία είναι και αμφιλεγόμενα.
econews