1 Απρ 2014

Φρανκφούρτη: Γερμανικό σταυροδρόμι





Κραταιό οικονομικό κέντρο και σημαντικότατος συγκοινωνιακός κόμβος της Ευρώπης, η Φρανκφούρτη των επιχειρηματιών θεωρείται από τις λιγότερο γοητευτικές πόλεις της Γερμανίας. Μήπως, όμως, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι;

Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε κάτοικο της Φρανκφούρτης για ποιο λόγο αξίζει να ζει κανείς στην πόλη τους, οι απαντήσεις που θα λάβετε, στην πλειονότητά τους, είναι οι ίδιες. Οι περισσότεροι θεωρούν θετικότατο το στοιχείο ότι η πόλη τους αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ηπειρωτικής Ευρώπης –σε καμία πάντως περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη, λόγω κυρίως του μεγέθους της πόλης. Ενώ, κατά δεύτερο λόγο, θεωρούν μεγάλο αβαντάζ το γεγονός ότι η Φρανκφούρτη (Frankfurt am Main) αποτελεί το σταυροδρόμι για τα περισσότερα μέρη της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης.

Μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, το Αμστερνταμ, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο απέχουν οδικώς από τη Φρανκφούρτη λίγες μόνο ώρες, ενώ το αεροδρόμιο της πόλης –το μεγαλύτερο της Γερμανίας– έχει φτάσει να εξυπηρετεί ετησίως πάνω από 58.000.000 ταξιδιώτες... Σε πρώτη φάση, δεν έχετε κανέναν λόγο να διαφωνήσετε μαζί τους. Αλλωστε, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός: «Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει».

Ο επισκέπτης, όμως, αξίζει να έρθει στην πόλη των μεγάλων τραπεζών και των πολυεθνικών, η οποία, συχνά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λιγότερο γοητευτικές πόλεις της Γηραιάς ηπείρου; Είναι αλήθεια, η Φρανκφούρτη δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στις συναρπαστικές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, οι οποίες διαθέτουν τεράστια πολυποικιλότητα και έντονη κοινωνική ζωή. Ομως, αν ψάξετε πίσω από τις ψυχρές επιφάνειες των ουρανοξυστών και τα οβάλ γραφεία των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, θα αντικρίσετε ένα άλλο πρόσωπο της Φρανκφούρτης, αυτό μιας αρκετά ενδιαφέρουσας και συνεχώς μεταλλασσόμενης γερμανικής μητρόπολης.


Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Η πεζογέφυρα Eiserner Steg πάνω από τα νερά του Μάιν. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Φρανκφούρτης είναι οι high-tech ουρανοξύστες της, που καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά του ποταμού Μάιν και αντανακλούν την οικονομική ανάπτυξη και ευρωστία της Γερμανίας.
Χτισμένοι στην περιοχή του ιστορικού κέντρου (η Φρανκφούρτη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη όπου επιτρέπεται η ανοικοδόμηση ουρανοξυστών μέσα στο ιστορικό κέντρο), οι γυάλινοι φουτουριστικοί πύργοι αποτελούν τα σύμβολα αίγλης και ισχύος μιας πόλης που τις τελευταίες δεκαετίες εξελίχθηκε σ' ένα κραταιό οικονομικό –αλλά και πολιτιστικό– κέντρο.

Η Φρανκφούρτη, ωστόσο, κουβαλάει ένα ένδοξο ιστορικό παρελθόν χιλίων και πλέον χρόνων. Στον Καθεδρικό ναό της πόλης στέφτηκαν 36 Γερμανοί αυτοκράτορες, ο Γουτεμβέργιος ίδρυσε εδώ το πρώτο τυπογραφείο του, ενώ στη Φρανκφούρτη γεννήθηκε και βαφτίστηκε ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς ποιητές, ο Γκαίτε.

 Τα παραδοσιακά σπίτια της πλατείας Romerberg. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η πόλη του ποταμού Μάιν εκφράζει σήμερα με τον πιο άμεσο τρόπο το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό πνεύμα και έλκει το ενδιαφέρον των businessmen όλου του κόσμου. Αλλωστε, ο χαρακτηρισμός της γερμανικής μητρόπολης ως το «Μανχάταν του Μάιν» δεν είναι τυχαίος, αφού η Φρανκφούρτη είναι η έδρα του Γερμανικού Χρηματιστηρίου(Deutsche Börse AG), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Deutsche Bank και εκατοντάδων άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιριών.

Και να σκεφτεί κανείς πως πριν από περίπου 70 χρόνια, η πόλη είχε ισοπεδωθεί από τις βόμβες των Συμμάχων και σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη –είχε δηλαδή την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα μεγάλα γερμανικά αστικά κέντρα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Φρανκφούρτη ξαναχτίστηκε και είναι σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, προσφέροντας στέγη σε 650.000 κατοίκους (περίπου 5.000.000 άτομα διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή).

  Το Παλιό Δημαρχείο (Romer) της πόλης. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Παλιό Δημαρχείο (Romer) της πόλης.


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Για να γνωρίσετε τη Φρανκφούρτη, δεν έχετε παρά να περπατήσετε. Είναι πολύ εύκολο να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της πόλης πεζή, αφού πολλά από τα πιο σημαντικά βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ακτίνα 1,5 χλμ., στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου (Altstadt). Ακόμα κι αν έχετε ένα ολιγόωρο stop-over στο αεροδρόμιο, μπορείτε να κάνετε μια σύντομη περιήγηση στη Φρανκφούρτη, καθώς υπάρχουν τρένα που συνδέουν σε λιγότερο από 15' το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης.

Από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα, η καρδιά της Φρανκφούρτης χτυπά στη λιθόστρωτη πλατεία Romerberg, που οφείλει την ονομασία της στα ευρήματα ενός ρωμαϊκού οικισμού που ανακαλύφθηκαν εδώ. Το ενδιαφέρον των τουριστών μονοπωλεί το σιντριβάνι «Η Πηγή της Δικαιοσύνης», η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Ιστορικό Μουσείο και οι παραδοσιακές ξύλινες κατοικίες του 15ου αιώνα. Χτισμένα περιμετρικά της πλατείας, τα κουκλίστικα σπίτια της Romerberg αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και ανακαινίσθηκαν προσεκτικά μετά τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου –ανάμεσά τους βρίσκεται και το Παλιό Δημαρχείο (Romer).

 Ο Καθεδρικός ναός φτάνει σε ύψος τα 95 μ. 2 Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ο Καθεδρικός ναός φτάνει σε ύψος τα 95 μ. 2


Η βουτιά στην ατμόσφαιρα του παρελθόντος συνεχίζεται στα βόρεια της πλατείας, όπου συναντάτε τη γοτθική εκκλησία Paulskirche (15ου αιώνα). Αντίθετα, ανατολικά της Romerberg ξεχωρίζει ο Καθεδρικός ναός της πόλης (ύψους 95 μ.). Χτισμένος αρχικά τον 14ο αιώνα, ο πρόσφατα ανακαινισμένος καθεδρικός αποτέλεσε -από το 1562 μέχρι το 1792- τον χώρο στέψης των αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Γερμανίας. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το θρησκευτικό ορόσημο της Φρανκφούρτης υπέστη αρκετές ζημιές, οι οποίες όμως διορθώθηκαν στη δεκαετία του 1950.
Κρουαζιέρα στον Μάιν

Αν θέλετε να κάνετε μια μικρή βόλτα στον ποταμό Μάιν, υπάρχουν τουριστικά ποταμόπλοια που πραγματοποιούν δρομολόγια στις όχθες της Φρανκφούρτης. Τα πλοία αναχωρούν κάθε ώρα από τη βόρεια όχθη του ποταμού, δίπλα στην πεζογέφυρα Eiserner Steg.

 Ο πολυφωτογραφημένος ταύρος έξω από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ο πολυφωτογραφημένος ταύρος έξω από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.


Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφθείτε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης -έναν από τους σημαντικότερους οίκους αξιών της Ευρώπης- πρέπει να έχετε κανονίσετε εκ των προτέρων μια ξενάγηση.

 Τουριστικά ποταμόπλοια πραγματοποιούν ξεναγήσεις στον ποταμό Μάιν. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ

Οπως και τόσα άλλα μνημεία της πόλης, έτσι και η όπερα Alte Oper στο κέντρο της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το αναγεννησιακό κτίριο της Παλιάς Οπερας (1881) θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης, ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 και έκτοτε φιλοξενεί συναυλίες, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Ακριβώς μπροστά από την παλιά Οπερα ξεκινά ένα βαθύσκιωτο πάρκο, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε περπατώντας ανάμεσα στα περίτεχνα σιντριβάνια και αγάλματα που υπάρχουν.

Σε περίπτωση πάντως που θέλετε να παρακολουθήσετε ζωντανά μια όπερα, πρέπει να πάτε στη σύγχρονη Οπερα της Φρανκφούρτης. Οι θαυμαστές του Γκαίτε έχουν κάθε λόγο να χαίρονται όταν βρεθούν στη Φρανκφούρτη. Το πατρικό σπίτι του Γκαίτε (Goethehaus), αν και καταστράφηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 και είναι σήμερα επισκέψιμο. Εδώ γεννήθηκε το 1749 και πέρασε τα πρώτα νεανικά του χρόνια ο διάσημος Γερμανός συγγραφέας και ποιητής. Σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του Γκαίτε βρίσκεται το αρκετά ενδιαφέρον Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΜΚ), που εντυπωσιάζει με το πρωτότυπο αρχιτεκτονικό του σχήμα.

Το πατρικό σπίτι του Γκαίτε. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το πατρικό σπίτι του Γκαίτε.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη για τον οποιοδήποτε, το να μην επισκεφτεί το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Για να εισέλθετε όμως στους εσωτερικούς χώρους του σημαντικότερου οίκου αξιών της Γερμανίας θα πρέπει να έχετε κανονίσει εκ των προτέρων μια ξενάγηση. Γι' αυτό μάλλον θα αρκεστείτε σε μια φωτογραφία παρέα με τα διάσημα αγάλματα του ταύρου και της αρκούδας που κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο του Χρηματιστηρίου. Κι αν τα ύψη δεν σας φοβίζουν, ανεβείτε στον Πύργο της Φρανκφούρτης (Main Tower), έναν σύγχρονο ουρανοξύστη απ' όπου μπορείτε να δείτε πανοραμικά όλη την πόλη -αλλά και την ευρύτερη περιοχή- από ύψος 200 μ.



Αγορές στη Φρανκφούρτη

 Το άγαλμα του Γκαίτε βρίσκεται κοντά στο πατρικό σπίτι του Γερμανού συγγραφέα και ποιητή. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης



O κεντρικός πεζόδρομος Zeil, με τις ευφάνταστες βιτρίνες των εκατοντάδων καταστημάτων του, είναι ο εμπορικός παράδεισος της πόλης και προσφέρεται για αχαλίνωτο shopping – ο πεζόδρομος Zeil ξεκινά από τη Hauptwache και τελειώνει στην Konstablerwache. Σε κομβικό σημείο του βρίσκεται το εμπορικό κέντρο ZeilGalerie, στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να ανεβείτε στο roof-garden του και να θαυμάσετε μια υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά. Αλλη μια πολυσύχναστη εμπορική οδό με καταστήματα στο κέντρο της πόλης είναι η Goethestraße, που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Οπερα.
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΜΚ) της Φρανκφούρτης φιλοξενούνται έργα διάσημων καλλιτεχνών της Pop Art, όπως του Andy Warhol, του Roy Lichtenstein, του Joseph Beuys κ.ά.