3 Απρ 2014

Κάρντιφ: ουάου Ουαλία!

Croeso i Gaerdydd: Καλώς ήλθατε στο Κάρντιφ, ατμοσφαιρική πρωτεύουσα της Ουαλίας και ανερχόμενο εναλλακτικό ευρωπαϊκό προορισμό. Οι τοπικοί γλωσσοδέτες μπορεί συχνά να σας μπερδέψουν, αλλά η ζωηρή του ταυτότητα, η νευρώδης πολιτιστική ζωή και η καλαίσθητη, ζεστή φιλοξενία κερδίζουν τον επισκέπτη στα σημεία. Από τη Δανάη Μολόχα

Eκκεντρικό ντεκό σε γήινο καμβά

 Παλμό, αλλά και νότες χαλάρωσης στο κέντρο της πόλης δίνει το Κάστρο του Κάρντιφ
Παλμό, αλλά και νότες χαλάρωσης στο κέντρο της πόλης δίνει το Κάστρο του Κάρντιφ
Κάτι παραπάνω από δύο ώρες με το τρένο από το κέντρο του Λονδίνου, το Κάρντιφ προσφέρει τις ανέσεις και το πολιτιστικό ημερολόγιο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης, χωρίς το πολύβουο “τράφικ” ερεθισμάτων που συχνά κατακλύζουν την αγγλική πρωτεύουσα. Στις στοές και τους πεζόδρόμους, τους κήπους και την πολυπολιτισμική περαντζάδα του Cardiff Bay η ζωή κυλά πιο χαλαρά, με σποραδικές ενέσεις βρετανικής ιδιοσυγκρασίας που προ(σ )καλούν προς εξερεύνηση τον αμύητο περιπλανώμενο. Παλμό, αλλά και νότες χαλάρωσης στο κέντρο της πόλης δίνει το Κάστρο του Κάρντιφ, μεγαλειώδες γοτθικό στολίδι στην αχανή έκταση του Bute Park, ούτε λίγο, ούτε πολύ, εδώ και δύο χιλιετίες. Μια ύαινα, ένα αρπακτικό πουλί, μια λεοπάρδαλη και μια ντουζίνα ακόμα ζώα σκαρφαλώνουν περιμετρικά τον τοίχο, σα να τρέχουν να ξεφύγουν από μια αόρατη μυθική απειλή - ή, μάλλον, αποφασισμένα να ορμήξουν στην πεζή ρουτίνα της σύγχρονης πόλης: Τα επιβλητικά γλυπτά του Τοίχους των Ζώων (Animal Wall ), με την υπογραφή του αρχιτέκτονα William Burges, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του φυσικού βασιλείου του πάρκου και των παραμυθένιων πύργων του κάστρου.
 Απογευματινό τσάι με θέα στα γραφικά Pettigrew Tea Rooms
Απογευματινό τσάι με θέα στα γραφικά Pettigrew Tea Rooms
Απ’ τις ανέμελες βόλτες στις πράσινες όχθες του ποταμού Taff και το απογευματινό τσάι με θέα στα γραφικά Pettigrew Tea Rooms, στην είσοδο του Bute, το ντεκόρ χοροπηδά στα στυλ, τις κουλτούρες και τις δεκαετίες (ή, μάλλον, τις εκατονταετίες ) στα ενδότερα διαμερίσματα του κάστρου, που διακόσμησε με μαξιμαλιστικό οίστρο ο Burges. Εμπνευσμένος απ’ την αραβική και μεσογειακή κουλτούρα, ανάμεσα σ’ άλλα, συνδύασε μάρμαρα, τοιχογραφίες, ένα μεγαλειώδες τζάκι με ελληνική επιγραφή (σε μία απ’ τις βιβλιοθήκες δεσπόζει και η νεοκλασική φιγούρα του Σοφοκλή ), ξυλόγλυπτα και υαλογραφίες που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Το αμπιάνς γίνεται αισθητά πιο λιτό στο γρασίδι του κάστρου, όπου κανείς μπορεί να δει και τα απομεινάρια του αρχικού Ρωμαϊκού Τείχους.
 Aπόλυτα μοντέρνο σε σύλληψη, το Wales Millenium Center
Aπόλυτα μοντέρνο σε σύλληψη, το Wales Millenium Center
Αφήνοντας πίσω την ατμοσφαιρική χλωρίδα και αλλόκοτη πανίδα του κέντρου, κατηφορίζουμε προς τον γνώριμο πλέον Κόλπο του Κάρντιφ. Μια περιοχή που, απ’ τις αρχές της νέας χιλιετίας, όταν ξεκίνησε η περίφημη ανάπλαση, πρωταγωνιστεί σε τουριστικές καρτ ποστάλ υψώνοντας το ανάστημά της αισθητικά, καλλιτεχνικά και γευστικά. Aπόλυτα μοντέρνο σε σύλληψη, το Wales Millenium Center του ντόπιου αρχιτέκτονα Jonathan Adams κλέβει την παράσταση με αδιαμφισβήτητη τοπική ταυτότητα στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό παζλ του κόλπου. Στέγη της Ουαλικής Εθνικής Ορχήστρας, ανάμεσα σ’ άλλα, φιλοξενεί σε τολμηρό στιλιστικό φόντο από ξύλο, γυαλί, σχιστόλιθο και ατσάλι διάσημες παραστάσεις του λονδρέζικου West End μέχρι χορό, όπερα και λογοτεχνία. Διαμετρικά αντίθετο σε όψη, και ιστορία που ανατρέχει πίσω στην βιομηχανική επανάσταση, το χαμηλών τόνων Κέντρο Τεχνών της Νορβηγικής Εκκλησίας, στη συνέχεια του κόλπου, διαθέτει ένα εξίσου ενδιαφέρον μενού από εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και, κυρίως, γευστικά κέικ που σερβίρει το Cafe Norsk απέναντι στο απόλυτο μπλε.

Bινύλια ευκαιρίας σε Bικτωριανές γωνιές

 Το Spillers Records διεκδικεί τον τίτλο του “πιο παλιού δισκάδικου στον κόσμο”
Το Spillers Records διεκδικεί τον τίτλο του “πιο παλιού δισκάδικου στον κόσμο”
Μια μικρή πόλη-μέσα-στην-πόλη, οι στοές του Κάρντιφ υποκλίνονται στο Βικτωριανό και Εδουαρδιανό παρελθόν. Castle Arcade, Royal Arcade, Morgan Arcade, για να ονομάσουμε μόνο μερικές, συναγωνίζονται σε ομορφιά, ιδιοσυγκρασία και καταναλωτικό στάτους με κοσμηματοπωλεία και εμπόριο... βιολιών, αλλόκοτα ρούχα και βιβλία δεύτερο χέρι, ιδιόκτητα καφέ και ντέλι που απλώνονται σε μια συνολική έκταση 797 μέτρων. Ιδρυθέν το 1894, το Spillers Records διεκδικεί τον τίτλο του “πιο παλιού δισκάδικου στον κόσμο” και πρόσφατα μετακόμισε στη Βικτωριανή Στοά Μόργκαν. Αν και νεότερης γενιάς, τα παιδιά στο ταμείο διαθέτουν αρκετή πείρα για να σας κατατοπίσουν σε μια μεστή συλλογή από ροκ, τζαζ και ρέγγε γκρουπ - ενώ δεν αποκλείεται να πετύχετε και διάσημα ουαλικά γκρουπ όπως οι Manic Street Preachers εκεί γύρω.
 Το Troutmark, ένα ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο-πραγματικός θησαυρός
Το Troutmark, ένα ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο-πραγματικός θησαυρός
Στην Στοά του Κάστρου, πάλι, θα συναντήσετε το Troutmark, ένα ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο-πραγματικό θησαυρό με σπάνιες λογοτεχνικές εκδόσεις, εκλεκτικά κόμικ και περιοδικά δεύτερο χέρι που μπορεί να ξεφυλλίζετε για ώρες.
 Απαραίτητη η βόλτα στην Βικτωριανή Κεντρική Αγορά
Απαραίτητη η βόλτα στην Βικτωριανή Κεντρική Αγορά
Με ιστορία μερικών αιώνων και στο ίδιο σημείο απ’το 1891, η Βικτωριανή Κεντρική Αγορά πρωτοστατεί σε αυτή την αχνόφωτη σκεπαστή πόλη μ’ ένα διαχρονικό ποτ-πουρί από λουλούδια, ψάρια, φρούτα, ομπρέλες, κορδέλες, μποά και άλλα βινύλια - διαλέγεις και παίρνεις. Πίσω στη νεότερη ιστορία, το Cardiff Fashion Quarter ( CFQ ) μετέτρεψε το χώρο ενός παλιού σινεμά στον πεζόδρομο της οδού Womanby σε στέγη νέων και ανεξάρτητων εμπόρων και δημιουργών. Πίσω απ’ τα υπερμεγέθη γκράφιτι της εισόδου ανοίγεται ένας δημιουργικός μικρόκοσμος με κιτσάτα vintage μεμοραμπίλια ( ανάμεσά τους ένα αχτύπητο ‘60s ροζ σεσουάρ με ενιαία κουκούλα για σίγουρο στέγνωμα και κόκκινα ‘80s πατίνια ), χειροποίητες στολιστές ποδιές για την κουζίνα, τέχνη και άλατα μπάνιου σε τιμή ευκαιρίας. Μια έκρηξη ιδεών και δημιουργικότητας που κάποτε έδιναν ταυτότητα στις μεγάλες αγορές του Λονδίνου, πριν τις κατακλύσουν τα μαζικά τρεντ, οι σπόνσορες και τα events. Αυτή τη φρεσκάδα και απλότητα του αυθεντικού κρύβει ακόμα στην αστική αγκαλιά του το Κάρντιφ.

Φλογερά Ιγκουάνα και σικ Madame Fromage

 Στο Madame Fromage θα επιλέξετε ανάμεσα σε 150 τυριά
Στο Madame Fromage θα επιλέξετε ανάμεσα σε 150 τυριά
Aπ’ το κάστρο στις αποβάθρες του κόλπου, το Κάρντιφ κάνει χώρο στις διαφορετικές και πλούσιες γεύσεις. Εκλεκτικά καφέ όπως το Barker προσφέρουν έναν γενναίο καναπέ για τσάι και χαλάρωση από τον χορό της βιτρίνας στις στοές (εδώ που τα λέμε, δεν πίνεις και κάθε μέρα έναν λάτε κάτω από τεράστια κέρατα ελαφιού, συνοδεία ποπ και τζαζ… ). Η γκουρμέ κυρία του τυριού Madame Fromage , πάλι, μετρά κάπου 150 κομμάτια στο μενού της, τα οποία και θα δοκιμάσετε σε δύο γειτονικά γαλλικού τύπου μπιστρό.
 Μεξικάνικες λιχουδιές στο Iguanas
Μεξικάνικες λιχουδιές στο Iguanas
Προς θάλασσα μεριά, τα Iguanas επιχειρούν να εμφυσήσουν λίγο απ’ το λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο σε βραζιλιάνικα και μεξικάνικα πιάτα και κοκτέιλ (τάπας, χορτοφαγικά μπέργκερ με παντζάρι, cachacas και pina colada ).
 Eκτός του κλασικού τουριστικού δρομολογίου ο πολυχώρος Chapter
Eκτός του κλασικού τουριστικού δρομολογίου ο πολυχώρος Chapter
Eκτός του κλασικού τουριστικού δρομολογίου, πολυχώροι όπως το Chapter και το Buffalo συνδυάζουν ζεστό καφέ και φρέσκα πιάτα την ημέρα, μέχρι καθαρά κοκτέιλ, ζωντανή μουσική, φιλμ και περφόρμανς όταν πια πέσει το βραδάκι, καθώς οι guest djs αναλαμβάνουν τα decks με πειραματικές, house και dubstep μουσικές. Όταν πια φτιάξει ο καιρός, το Buffalo ανοίγει τις πόρτες του στο Late Night Beer Garden, για χαλαρωτικό ποτό συνοδεία ακουστικής μουσικής και live dj - φυσικά...

Διαμονή

 Jolyon at No. 10
Jolyon at No. 10
Ζεστά και καλαίσθητα μπουτίκ ξενοδοχεία, που συχνά είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση, προστίθενται συνεχώς σε γνωστές αλυσίδες όπως το Radisson ή το οικονομικό Travelodge, με επίκεντρο τον πλημμυρισμένο από παλιά αρχοντικά Cathedral Road.
Dexby Townhouse (126 Cathedral Road, +44(0 )29 2034 0882 ). Έξι πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια σ’ένα γραφικό Βικτωριανό αρχοντικό δίνουν μια καθαρά σπιτική νότα σε προσιτές τιμές, με έξυπνες νότες design δίπλα σε χουχουλιάρικα παπλώματα.
Jolyon at No. 10 (10 Cathedral Road, +44 (0 )2920091900 ) Σπιτική άνεση, αλλά με γερές δόσεις γκλάμουρ, όπως προδίδει το μαροκινό πολύφωτο και οι τιμές, στο νεότερο αδερφάκι του Jolyon Cardiff Bay. Μπόνους το μπαρ Cwtch Mawr - Μεγάλη Αγκαλιά όνομα και πράγμα, για οργανικές ουαλικές γεύσεις, τσάι και βραδυνά κοκτέιλ.
Βunkhouse (94 St Mary street ) Budget hostel στον κεντρικό ιστορικό πεζόδρομο, με βικτωριανή πρόσοψη που κρύβει ένα ζωηρό νεανικό ντεκόρ. Μότο του το “Βeds. Bar. Boogie”, αλλά ξέρει και να χαλαρώνει με μια καλή ταινία στο εκλεκτικό “Θέατρο της Πεντάρας” Half Penny Theatre.

Mεταφορά

Πτήσεις για Κάρντιφ με KLM μέσω Άμστερνταμ και Air France μέσω Παρισιού ( από 300 ευρώ περίπου ). Εναλλακτικά, από Λονδίνο με τρένο ( www.thetrainline.com, από 55 ευρώ περ. με επιστροφή ), ή λεωφορείο ( uk.megabus.com/, από 8 ευρώ περ. με επιστροφή ).

http://www.athinorama.gr