2 Απρ 2014

Οι σύμμαχοι της μαύρης σοκολάτας

Βακτήρια του εντέρου φροντίζουν να την κάνουν ωφέλιμη για την υγεία
Οι σύμμαχοι της μαύρης σοκολάτας
«Συμβιωτική» σχέση βακτηρίων και μαύρης σοκολάτας εντόπισαν οι επιστήμονες


Ντάλας 
Όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα «καλά» βακτήρια στο έντερό μας φροντίζουν να δημιουργήσουν από αυτήν μια σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που κάνουν καλό στην καρδιά μας - και όχι μόνο. Αυτή η συνεργατική σχέση μαύρης σοκολάτας - μικροοργανισμών αποτελεί το υγιεινό μυστικό της, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα καλά μικρόβια
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φίνλεϊ, μίλησαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας και ανέφεραν ότι ορισμένα «καλά» μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το μπιφιδοβακτήριο (Bifidobacterium) και τα βακτήρια του λακτικού οξέος, τρώνε τη σοκολάτα (αφού την έχουμε φάει εμείς πρώτα!).
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι κατεχίνες) καθώς και διατροφικές ίνες, που γενικά δεν απορροφώνται καλά από το ανθρώπινο έντερο. Όμως εν προκειμένω αναλαμβάνουν δουλειά τα "καλά" βακτήρια, που καθώς «χωνεύουν» τη σοκολάτα, διασπούν (μεταβολίζουν) χημικά μέσω ζυμώσεων τις πολυφαινόλες και τις ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
«Όταν αυτές οι ουσίες απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού» δήλωσε ο δρ Φίνλεϊ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επίδραση του κακάο της σοκολάτας στο μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου μιμείται την ευεργετική επίδραση των προβιοτικών και πρεβιοτικών. Η μαύρη σοκολάτα λοιπόν που έχει συνδεθεί με προστασία έναντι διαφορετικών νόσων είναι πιθανό να αλλάζει τη χλωρίδα του εντέρου δημιουργώντας «ασπίδα» για τον οργανισμό.

http://www.tovima.gr/